Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Воз’єднання ФРН і НДР.




Наприкінці 80-х рр. ХХ ст. загострилася соціально-економічна і політична ситуація в НДР. СРСР, будучи послаблений внутрішніми негараздами не міг надати НДР ефективної допомоги. Відтак протягом одного року, з жовтня 1989 р. по жовтень 1990 р. відбувся процес об’єднання Німеччини. Утворилася єдина держава – ФРН.

У травні 1989 р. уряд НДР був змушений відкрити угорсько-австрійський кордон, що призвело до масових втеч східних німців на захід. У листопад того ж року розпочалася сама масова демонстрація в історії мирних революцій Східної Європи. У лавах демонстрантів по всій країні нараховувалося близько 1 млн. чоловік. Комуністичний уряд остаточно втратив контроль над ситуацією. Приєднання НДР до ФРН стало незворотнім.

Першим кроком до об’єднання став договір про економічну, валютну і соціальну унію (18 травня 1990 р.). В НДР було запроваджено західну марку. У серпні 1990 р. було підписано договір про “єдину виборчу реформу”. Згідно з договором всі вибори повинні були проходити за законами ФРН. 31 серпня того ж року було підписано Договір про об’єднання Німеччини. З жовтня 1990 р. цей договір набув чинності. 12 вересня 1990 р. в Москві мінстри закордонних справ СРСР, США, Великої Британії, Франції, ФРН та НДР підписали договір про остаточне врегулювання проблеми Німеччини (так званий, договір “чотири плюс два”). НДР увійшла до складу ФРН. Об'єднання Німеччини — приєднання НДР і Західного Берліну до ФРН (зразка до 1990). Відбулося 3 жовтня 1990 року.Після перших багатопартійних виборів 1990 року основу для об'єднання Німеччини заклав Договір про остаточне врегулювання стосовно Німеччини ([1]) (його також називоють договором «Два плюс чотири», за країнами, які його підписали: НДР і ФРН плюс Великобританія, Франція, СРСР, США).

3 жовтня 1990 р., згідно з «Альянсом», за який проголосувала більшість населення Східної Німеччини, німецькі землі було об'єднано в єдину Федеративну Державу Німеччину.Після Другої світової війни Німеччина була розділена на 12 територій (2 території відійшли до СРСР і Польщі), 1 територія (незалежний Саар), 5 територій — зона окупації СРСР, США (Бремен і Південна Німеччина), Великобританії і Франції, і 4 берлінських зони. В 1948 р. три зони Великобританії і США об'єдналися в Бізонію, до яких потім приєдналася Франція (Тризонія), і була проголошена ФРН. У 1949 р. на території радянських зон проголошена НДР. Берлінський анклав оголошено формально під протекторатом США, Великобританії і Франції. У 1953 р. увійшов до ФРН.

НДР і ФРН вважалися правонаступниками довоєнної Німеччини.

Між ФРН і НДР кордон був з особливим режимом. У 1989 р. він змінився на полегшений режим, після чого почався інтенсивний відтік німців з НДР до Австрії та ФРН.

Процес об'єднання Німеччини є наслідком загальної кризи соціалістичного ладу, зокрема гострої кризи в СРСР.

В результаті об'єднання на території колишньої НДР було створено 5 нових земель (Мекленбург — Передня Померанія, Бранденбург, Саксонія, Саксонія-Анхальт і Тюрингія). Границі земель ФРН не змінилися. Нова Німеччина стала членом ЄС і НАТО. Спочатку, особливо восени 1989, коли впала Берлінська стіна, Німеччину охопила загальна ейфорія. Однак практичні аспекти інтеграції двох різних держав виявилися дуже непростими. Не тільки економіка, але навіть матеріальний стан НДР був у значно гіршій формі, аніж припускали на Заході.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 116; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты