Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Е Л Е К Т Р О У С Т А Н О В К И




1. Електричні мережі та електрообладнання, що використовуються у закладах та установах, та їх експлуатація повинні відповідати вимогам діючих Правил влаштування електроустановок та ДНАОП 0.00-І.21-98; будівельну частину електроустановок слід виконувати відповідно до протипожежних вимог будівельних норм ДБН В:2.2.3-97.

2. Керівники закладів, установ і організацій зобов'язані забезпечити обслуговування та технічну експлуатацію «електрообладнання і електромережі своєчасне проведення профілактичних оглядів, планово-попереджувальних ремонтів та експлуатацію електрообладнання, апаратури й електромереж відповідно до вимог документі в, зазначених у п. 4.4.1, та своєчасно усувати виявлені недоліки.

3. Усі роботи повинні проводитися на справному електрообладнанні ізоляція електропроводки, пускачі, штепселі, розетки, вимикачі та інша апаратура, заземлення, огорожа.

4. 3авднання, закінчування та відгалуження жил проводів і кабелів з метою запобігання небезпечним у пожежному відношенні перехідним опорам мають бути виконані за допомогою опресування, паяння або спеціальних затискачів /гвинтових, болтових тощо/.

5. Плавкі вставки запобіжників повинні бути каліброваними із номінального струму на заводському таврі.

6. Влаштування та експлуатація тимчасових електромереж за винятком

електропроводки, яка живить місця проведення будівельних і тимчасових ремонтно-монтажних робіт, не дозволяється.

7. Шафи, в яких установлені електрощити, повинні бути постійно зачинені на замок.

8. Доступ до електрощитів, електродвигунів і пускорегулювальних апаратів повинен бути завжди вільним.

9. Електродвигуни мають регулярно очищатися від пилу. Не дозволяється накривати електродвигуни горючими матеріалами.

10. Влаштування повітряних ліній електропередачі і зовнішніх електропроводок над покрівлями, навісами, штабелями лісоматеріалів, тари та складами для зберігання пальних матеріалів не допускається.

11. У виробничих, складських та інших приміщеннях з наявністю горючих матеріалів, а також матеріалів, а також матеріалів та виробів у горючий тарі електричні світильники повинні мати закрите або захищене виконання /із скляними ковпаками/.

12. Переносні світильники мають бути обладнанізахисними скляними ковпаками та металевими сітками. Для цих світильників та іншої пересувної та пересувної електроапаратури слід застосовувати гнучкі кабелі, з мідними яйлами з гумовою ізоляцією в оболонці, яка стійка до навколишнього середовища. Підключення переносних світильників слід передбачати від. відгалужувальних коробок 5 і штепсельними розетками.

13. Освітлювальна електромережа має бути змонтована таким чином, щоб світильники знаходилися на відстані, не менше як 0,2 м від поверхні будівельних конструкцій з горючих матеріалів і не менше як 0,5 м від тари.

14. Усі несправності в електромережах та електроапаратурі, які можуть с спричинити іскри "коротке замикання, "нагрівання ізоляції і проводів вище норми, мають негайно усуватись. Несправні електромережі та електроапарати слід вимикати для приведення їх у пожежобезпечний стан.

15. Під час експлуатації електроустановок не дозволяється:

- використовувати кабелі і проводи з пошкодженою ізоляцією або такою ізоляцією, що втратила захисні властивості;

- залишати під напругою електричні проводи і кабелі з неізольованими

кінцями;

- переносити ввімкнені прилади та ремонтувати обладнання, яке перебуває під напругою;

- залишати без догляду ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади,

телевізори, радіоприймачі тощо;

- користуватися пошкодженими /несправними/розетками, відгалужувальними коробками, рубильниками тощо;

- зав'язувати електропроводи і світильники, підвішувати світильники /за винятком відкритих ламп/ на електричних проводах;

- підключати до клем силової та штепсельні розетки освітлювальної мереж прилади, які-споживають струм понад передбачені для них величини;.

- використовувати ролики, вимикачі, штепсельні розетки для підвішування одягу та інших предметів;

- застосовувати, саморобні подовжувачі, які не відповідають вимогам

ПУЕ щодо переносних /пересувних/ електропроводок;

- використовувати побутові електронагрівальні прилади /праски, чайники, кип'ятильники тощо/ без негорючих підставок та в приміщеннях, де їх застосовують тому що їх застосування не передбачено технологічним процесом;

- застосовувати для прокладання електромереж радіо та телефонні проводи;

- застосовувати як електричний захист саморобні та некалібровані запобіжники;

- знімати скляні ковпаки зі світильників закритого виконання;

- використовувати електроапаратуру та електроприлад умовах, що не передбачені заводом-виготовлювачем.

16. Будь-які нові підключення різних струмоприймачів/електродвигунів, нагрівальних приладів тощо/ мають проводитися лише після проведення відповідних розрахунків, які припускають можливість таких підключень.

17. У всіх приміщеннях /незалежно від їх призначення які після закінчен-ня робіт замикаються і не контролюються,всі електроустановки /крім хо- холодильників/ мають відключатися.

18. Масляні електрорадіатори, які використовуються для опалення, і на-грівачі електропанелі заводського виготовлення повинні мати індивідуа-льний електрозахист і справні едектрорегулятора. ,

19. Температура зовнішньої поверхні електропалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 850С.

Не дозволяється застосовувати електронагрівальні прилади у пожежонебезпечних зонах складських приміщень, у будівлях архівів, музеїв, бібліотек, гардеробних тощо.

20. Електрощити , групові електрощітки. потрібно оснащувати схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту /плавкої вставки/.

21. Влаштування, живлення, прокладання мереж аварійного та евакуаційного освітлення повинно виконуватися відповідно до вимог будівельних норм і ПУЕ.

Аварійним освітленням обладнуються ті приміщення, де можливе перебування одночасно не менше 50 чоловік, а також усі сходи» проходи та інші шляхи евакуації. Аварійне освітлення слід маркувати позначкою зеленого кольору.

22. Усе електрообладнання /корпуси електричних машин, трансформаторів,

апаратів, світильників, електролітів тощо/ підлягав зануленню відповідно до

вимог ПУЕ.

23. Замірі опору ізоляції освітлювальної та силової електромереж мають

проводитися один раз на рік спеціалізованими підприємствами і організаціями,

які мають на це право. Наслідки перевірки повинні оформлятися актом.

24. «Захист будівель, споруд та зовнішніх установок від прямого попадання блискавки і вторинних її прояв мав виконуватися згідно з -РД-3472І7І22-87.

25. Дошкільні заклади освіти мають бути забезпечені електричними ліхтарями на випадок відключення електроенергії.

26. Увімкнення електродвигунів пожежних насосів і системи протидимного захисту повинно супроводжуватися автоматичним відключенням електроприймачів системи вентиляції та кондиціонування.

27. Пуск електродвигунів з пожежних насосів може здійснюватися в автоматичному і режимах.

Дистанційний пуск повинен виконуватися із приміщення пожежного поста, а в з разі відсутності автоматичного пожежогасїння – також від кнопок,

розташованих у шафах пожежних кранів.

Про пуск і роботу електродвигунів пожежних насосів до пожежного поста повинен надходити світловий сигнал.

28. Відключення електродвигунів пожежних насосів повинно здійснюватися тільки з приміщення пожежного поста, а з разі відсутності пожежного поста - тільки з насосної.

29. У разі неможливості технічного обслуговування електроустановок силами персоналу закладу, установи чи організації керівник повинен укласти досвіт: на планове технічне обслуг озування зі спеціальною організацією інспектор пожежної безпеки

 

 

Інспектор пожежної безпеки Шибинська К.М.

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти

України ГУДПО МВС України

30.09.98 №348/70 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України ,

17 грудня 1998 р. 800/3240

ПРАВИЛА

ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ УСТАНОВ І ОРГАНІЗАЦІЙ

СИСТЕМ ОСВІТИ УКРАЇНИ

Вимоги пожежної безпеки для приміщень різного призначення,

що належать до системи освіти України.

Навчально-виробничі та навчальні приміщення /класи, кабінети, лабораторії та навчально-виробничі майстерні/.

1. У навчальних та навчально-виробничих приміщеннях слід розміщувати лише потрібні для забезпечення навчального процесу меблі, прилади, моделі, приладдя, посібники, транспаранти тощо /навчально-наочні засоби/. '

2. Усі навчально-наочні засоби, які розміщуються у навчальних виробничих приміщеннях або в спеціально виділених для цього приміщеннях, мають зберігатися у шафах, стелажах чи на стаціонарно- встановлених стійках.

3. У навчальних та навчально-виробничих приміщеннях зберігаються тільки ті навчально-наочні посібники "та навчальне обладнання, проводяться тільки ті досліди та роботи, які передбачені переліками та навчальними програмами.

4. Зберігання фільмокопій, діапозитивів, слайдів, магнітних стрічок

тощо мав здійснюватися у спеціально відведених для цієї мети приміщеннях.

5. Не дозволяється складати обрізки та шматки кіно та фотоплівки,

магнітної плівки до загальних ящиків із сміттям, папером та іншими матеріалами.

Після закінчення занять усі пожежо-, вибухонебезпечні речовини та матеріали повинні бути прибрані з класів, кабінетів, майстерень у спеціально виділені та обладнані приміщення.

6. Кількість парт /столів/ в учбових класах та кабінетах не повинна перевищувати граничну нормативну наповнюваність класних груп, яка встановлюється Міністерством освіти і погоджується з Міністерством охорони

здорова України.

7. Усі учасники навчально-виховного процесу /учні, .вихованці, студенти та співробітники кабінетів, лабораторій та навчально-виробничих майстерень/ навчальних закладів, де проводяться практичні заняття, зобов'язані знати пожежну небезпеку застосовуваних хімічних реактивів і речовин, засоби їх гасіння та дотримуватися заходів безпеки під час роботи з ними.

8. Перед початком проведення лабораторних занять з нової теми, керівник, який проводить їх, повинен провести протипожежний інструктаж і зафіксувати його в журналі періодичного інструктажу /додаток №3/.

9. У навчальних і наукових лабораторіях, у навчально-виробничих майстернях, де застосовується легкозаймисті та горючі речовини, гази, необхідно дотримуватися вимог НАОП 9.2.10-1.01-89 і ДНАОП 9.2.30-1.06-98.

Усі роботи, пов'язані з виділенням токсичних або пожежовибухонебезпечних газів і парів, слід виконувати у витяжних шафах із справною вентиляцією.

Припливно-витяжна вентиляція у всіх приміщеннях лабораторії повинна

вимикатися за 30 хв. до початку роботи і вимикатися після закінчення робочого дня.

10. Розміщення і демонстрування діапозитивів, діафільмів, слайдів і кінофільмів з установленням-кінопроектора /діапроектора/ пересувного типу безпосередньо в класах і кабінетах допускається за умови дотримання

таких вимог:

- демонстрування кінофільмів на вузькоплівковій апаратурі;

- установлення діапроектора або вузькоплівкового кінопроектора з протилежного боку від виходу з приміщення;

- під час демонстрування діапозитивів, діафільмів, слайдів та кінофільмів присутність учнів /вихованців/ однієї навчальної групи у кількості не більше 50 осіб;

- допущення до роботи на кіноапаратурі лише осіб, які мають кваліфікаційне посвідчення кіномеханіка або демонстратора вузькоплівкового кіно встановленого зразка і ЦІ кваліфікаційну групу з електробезпеки;

- зберігання кінофільмів, призначених для чергового показу, в щільно

закритих коробках або фільмоскопах.

12. Після закінчення роботи в кіно, фотолабораторіях проявлені плівки повинні здаватися до архіву на зберігання. Допускається, короткочасне зберігання їх на робочому місці в негорючій шафі в кількості не більше 10 кг.

13. Лабораторні приміщення та навчально-виробничі майстерні слід забезпечити вогнегасниками. Учасники навчально-виховного процесу повинні

знати місце, містяться засоби пожежегасіння, вміти користуватися у разі

пожежі чи загоряння.

14. У приміщеннях лабораторій та навчально-виробничих майстерень не

дозволяється:

- застосовувати для миття підлоги та обладнання легкозаймисті або горючі речовини /бензин, ацетон, гас тощо/.

- користуватися електронагрівачами з відкритою спіраллю;

- залишати без нагляду робоче місце, запалені пальники та інщі нагрівальні прилади;

- сушити предмети, що можуть горіти, на опалювальних приладах;

- зберігати будь-які речовини, пожежонебезпечні властивості яких не

досліджені;

- тримати легкозаймисті та горючі речовини біля відкритого вогню, нагрівальних приладів, пальників тощо;

- виливати, відпрацьовані легкозаймисті та горючі рідини в, каналізацію.

15. У навч.-вироб. майстернях не дозволяється застосування відкритого

вогню, проведення зварювальних робіт. Обтиральний матеріал слід зберігати в металевих, ящиках. Використаний обтир. мат., стружки слід прибирати кожного дня.

 

Інспектор пожежної безпеки Щибинська К.М.

 

Додаток І

до п. 3.8. Правило пожежної

безпеки для закладів, установ

і організація системи

освіти України

Рекомендований

 

ОРІЄНТОВАНИЙ ПЛАН

евакуації учнів та вихованців у разі виникнення пожежі

«затверджується керівником закладу» установи

Назва дії Порядок і послідовність Посада, прізвище виконавця
Повідомлення про пожежу У разі виявлення пожежі або її ознак необхідно негайно повідомити за телефоном до пожежної частини, підключити систему сповіщення людей про пожежу, повідомити керівника закладу, установи або працівника, що його заміщує.  
Евакуація учнів, вихованців з будівлі, що загорілася» порядок евакуації при різних варіантах Негайно у разі виявлення пожежі або за сигналом сповіщення /зазначається вид сигналу/ всі учні, вихованці мають виводитися назовні через коридори і виходити згідно з планом  
Звірятися списочного складу з фактичною наявністюевакуйованих з будівлі   Усі евакуйовані з будівлі учні, вихованці перевіряютьсяза наявними в групах і класах поіменними списками /журналом обліку занять/    
Пункти розміщення евакуйованих учнів вихованців   У денний час учні, вихованці групами /класами/ розміщуються у будівлі /зазначити адресу/.У нічний час вони евакуюються до будівлі /зазначити адресу/    
Гасіння пожежі, яка виникла, працівниками закладу, установи до прибуття пожежної частини   Гасіння пожежі організовується негайно з моменту її виявленню і проводиться працівниками закладу, установи» незайнятими евакуацією учнів, вихованців. Для гасіння використовуються . всі наявні засоби пожежегасіння.      

 

 

ПЛАН

приміщень закладу, установи з нанесенням вдихів евакуації

/ оформляється з урахуванням вимог ГОСТ 12.1.114-82 /

Примітка. Шляхи слідування учнів» вихованців під час евакуаціїне повинні перетинатися і можуть змінюватися залежно від обставин, що склалися

 

 

______________________________________________________________

/посада і підпис особи, що розробила план/

 

З планом евакуації і розподілом обов'язків ознайомлені

 

______________________________________________________________

/дата, посада, прізвище,ім'я по батькові, підпис/

 

 

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты