Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Здатність батьків




Виявлення й уточнення сильних сторін батьків чи наявних проблем у виконанні батьківських функцій.

Зазначте, чи проблема є характерною для сім’ї, чи ні (Н/П – не підходить).

Індикатори батьківського потенціалу Коментарі

Елементарний догляд Так Ні   Батьки/опікунистежать, щоб дитина регулярно відвідувала школу +  Батьки/опікуни заохочують дитину до виконання домашньої роботи, допомагають їй +  У дитини є обладнане місце для виконання домашній завдань +  Інше   Бабця опікун стежить за відвідуваннями онука школи, але в своєму похилому віці не спроможна допомогати робити домашне завдання, тому домовляється з вчителями про додаткові заняття, наймає репетиторів.

Допоміжна інформація:

Не всі діти з обмеженими функціональними можливостями мають особливі потреби в навчанні.

Гарантія безпеки Так Ні   Дорослі намагаються гарантувати, що дитина безпечно добирається до школи і додому +  Якщо необхідно, батьки вживають відповідних заходів, коли дитину залякують/ображають/б'ють +  Інше     Коли на дитину тиснули в іншій школі, в родині прийняли рішення, щоб захистити Сергія, про переведення його до іншої школи. Інша школа, знаходиться неподалік від дому, Сергій ходить не сам, а разом з іншими дітьми до школи, тому це може бути гарантією його безпеки. У хлопчика дуже гарне, добре об лаштоване робоче місце: великий зручний стіл, розташований біля вікна. Має новий потужний комп’ютер та все необхідне для повноцінної підготовки до занять.

Допоміжна інформація:

Постійне невідвідування школи може призвести до напружених стосунків в сім’ї.

Емоційне тепло Так Ні   Батьки цікавляться навчанням дитини в школі +  Батьки хвалять дитину за досягнення в навчанні +  Батьки підтримують дитину, коли у неї виникають труднощі +  Батьки тиснуть на дитину в навчанні +  Інше     Бабця часто спілкується з вчителями зі школи, має телефон класного керівника. Коли проходять батьківські збори обов’язково відвідує, коли викликають на співбесіду до психолога приходять разом. Опікун має бажання щоб Сергій закінчив добре школу, тому іноді тисне на онука, щоб він краще займався, отримував лише найкращі відмітки.

Допоміжна інформація:

Ключовий момент у освітньому розвитку дітей – це коли дорослі цікавляться навчанням, часто хвалять і заохочують їх.

 

 

Стимулювання Так Ні   Батьки заохочують дитину до навчання +  Батьки стимулюють дитину пізнавати щось нове +  Батьки відвідують спільно з дитиною концерти/ театр/виставки  + Інше   Опікун намагається прикладати всі зусилля для заохочення для навчання онука гарно в школі. Завжди спілкується з викладачами та класним керівником Сергія, завжди намагається бути в курсі обставин, які складаються навколо онука.

Допоміжна інформація:

Всім дітям необхідне відповідне і належне стимулювання.

Важливо, щоб в усіх випадках дітям надавали максимум самостійності, щоб дорослі підтримували будь-які прояви дитячої ініціативи, діловитості.

Особисті проблеми батьків можуть означати, що вони не завжди в змозі запропонувати стимулювання пізнавальних потреб дитини цього віку.

Життєві орієнтири і обмеження Так Ні   Батьки пропагують важливість освіти для людини +  Батьки підтримують шкільні правила і дисципліну +  Батьки намагаються захистити дитину від сімейних проблем, які можуть перешкоджати навчанню +  Інше   Сергій сам розуміє необхідність добре навчатись, має бажання стати вченим, але ще не зорієнтувався в якій області. Хлопчик відчув м’якість бабці в порівнянні з жорстким тиском, який був у матері. Але опікуну доводиться прикладати багато зусиль у прагненні к отриманню онуком гарної освіти та закінчення школи на відмінно.

Допоміжна інформація:

Багато дітей переконані, що догляд за батьками, чи молодшими сестрами/братами перешкоджає їхньому навчанні.

Стабільність Так Ні   Батьки регулярно відвідують шкільні заходи/батьківські збори +  Обоє батьків однаково підтримують вимоги до навчання дитини Н/П Інше   Опекун регулярно відвідує батьківські збори, та адекватно реагує на викли ії до школи за поведінку онука. Хлопчик вислуховує вчителів та прислухається до зауважень, але нажаль короткостроково, потім все може повернутись. Так, як вихованням зараз займається лише бабця, то ії не має кому підтримувати в своїх поглядах.

 

 

Підсумок соціального працівника щодо потреб дитини у сфері освіти і здатності батьків їх задовольняти Про процесі навчання Сергій показує високій рівень знань ( від 7 – 12 баллів). Інтелектуально розвинута дитина, сам робить висновки . Легко виражає свої думки та може ії довести. Мовлення емоційне. Має гарну пам’ять, йому достатньо уважно прослухати на уроке вчителя. Стосовно уваги, вона знижена дитина бистро стомлюється. Приймає нестандартні рішення. До школи не спізнюється, без поважних причин занять не пропускає. Беручи до уваги особливості темпераменту, дитини, Сергій інтроверт – флегматик, приймає активну участь в житті школи. Сергій прекрасно декламує вірші, приймає участь в шкільних олімпіадах по географії та біології. Гарний шахматист. До трагічної загибелі матері відвідував спортивну секцію, але зараз відмовляється . Бабця старається вмовити знову почати відвідувати спортивну секцію, адже Сергій раніше робив успіхи, займав призові місця. Сергію свойственни частиє зміни настрою, тому це може впливати на навчання та його поведінку в цілому по відношенню до шкільного колективу та рідних. Важко переносить умови жорскої дисципліни, монотонну діяльність, це все є відгуками жорсткого поводження з хлопцем матері. В цілому потреби дитини у сфері освіти опікун намагається задовольнити, стараючись виховувати хлопця за допомогою не лише свого досвіду, а також порад вчителів.    

 


[1] Заповнюється у разі відсутності відповідної інформації у формі звернення чи початкової оцінки.

[2] Доцільно використати анкету «Нещодавні події в житті».


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты