Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила поведінки людини в умовах небезпеки




Не всі люди, які опиняються в надзвичайній ситуації (аварія корабля або літака, пожежа, повінь тощо), здатні до негайних, енергійних, цілеспрямованих дій. Більшість людей (приблизно 50-75% потерпілих), перебувають у стані панічної реакції, залишаючись відносно спокійними, хоча й недостатньо діяльними. У 12-25% людей спостерігається істерична реакція. В одних осіб проявляється у вигляді сильного збудження, безладних, неадекватних ситуації дій, в інших – у загальмованості, пригніченості, глибокій прострації, повній байдужості до того, що сталося, нездатності до будь-яких дій. І лише 12-25% людей, зберігши самовладання, швидко оцінюють ситуацію, що склалася, діють рішуче й розумно.

Чинники мотивації в умовах небезпеки.Перша реакція кожного, хто потрапив у небезпечну ситуацію, – страх.

Страх – це емоційна реакція на небезпеку, що може супроводжуватися такими фізичними відчуттями, як тремтіння, хекання, сильне серцебиття. Ці відчуття можуть бути настільки інтенсивними, що раптовий сильний страх може привести до смерті.

Це природна реакція, і вона властива кожній нормальній людині. Саме страх за своє життя викликає бажання діяти в ім'я власного порятунку. Якщо людина знає, як повинна діяти, страх загострює реакцію, активізує мислення. Але якщо він не представляє, що потрібно робити, випробовує біль чи слабість від утрати крові, тоді страх може призвести до стресу - надмірно сильній напрузі, гальмуванню думок і дії. Чи можливо вийти з такого стану? Можливо, при чому в залежності від підготовленості людини варто вибрати різні шляхи і способи з запропонованих нижче.

Мотивація – це вид діяльності, який забезпечує процес спонукання себе та інших людей на діяльність, що спрямована для досягнення особистих цілей або цілей суспільства. Мотивація – це діяльність, яка має активізувати людей, і побудити їх активно виконувати дії для виконання поставленої мети.

Мотивація базується на двох критеріях: потреби (відчуття фізіологічної або психологічної нестачі чого-небудь), вони є мотивом до дії, і винагороди (те, що людина вважає цінними для себе).

Психотерапія. Якщо людина знайома з методикою аутотренінгу, то віна зможе в лічені хвилини розслабитися, заспокоїтися, неупереджено проаналізувати ситуацію. Якщо ж ні, то думки про що-небудь інше допоможуть людині розслабитися і відвернутися.

Аналіз ситуації і вироблення плану дій. Людина не може діяти успішно, якщо в неї немає чіткої цілі і плану по її досягненню. Іноді здається, що професійні рятувальники, льотчики, військові в складних ситуаціях діють, не задумуючись. Але це не так: просто в них є готовий, найчастіше вже перевірений план, а то і кілька варіантів.

Спочатку людині може показатися, що віна нічого не знає і нічого не може. Але варто тільки розділити ситуацію і задачі на складові частини, як виявиться, що багато чого йому під силу.

Мобілізація свідомості і волі на активні дії. Найвірнішим способом для подолання страху і розгубленості є організація планомірних дій по забезпеченню виживання. Для цього людині необхідно задати собі чітку установку діяти в можливій екстремальній ситуації.

Якщо зненацька виникла складна ситуація, то людині необхідно:

- подолати стресовий стан від аварійної ситуації;

- заспокоїтися й обміркувати обстановку;

- оцінити власний стан (загальне самопочуття, ступінь утоми, спрага, голод), якщо це необхідно, зробити собі чи товаришу невідкладну допомогу;

- надати першу медичну допомогу постраждалим або самодопомогу;

- глянути наявне в розпорядженні спорядження (аптечка, компас, одяг, продукти харчування), ужити заходів до його порятунку, якщо це необхідно;

- визначити, чи безпечне місцезнаходження (відсутність можливості каменепадів, лавин, зсувів, затоплення, поразка блискавкою, наявність укриття, дров, води);

- спланувати свої подальші дії і вирішити: чи готовиться до нічлігу чи намітити маршрут виходу в населену місцевість;

- почати діяти за планом;

- захиститись від несприятливого впливу факторів навколишнього середовища (низьких або підвищених температур, прямої сонячної радіації, вітру тощо);

- знайти воду і їжу;

- визначити своє місцеперебування;

- спробувати подати сигнали про нещастя.

Обов'язковими умовами благополучного подолання всіх труднощів у надзвичайній ситуації є прояв волі, наполегливість, грамотні дії. Паніка і страх різко знижують шанси на порятунок.

Отже, під виживанням розуміють активні дії, спрямовані на збереження життя, здоров'я і працездатності в умовах екстремального оточення. Ці дії залежать від можливості людини переборювати психологічні стреси, виявляти винахідливість, ефективно використовувати наявне спорядження або підручні засоби для захисту від несприятливих впливів природного середовища, забезпечення потреб організму у воді та їжі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты