Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів




(НПАОП 40.1-1.21-98)

 

Пункт 1.1.4. «Засоби захисту, що застосовуються відповідно до цих Правил, повинні бути справні, випробувані і задовольняти вимоги Пра­вил применения и испытания средств защиты, используемых в электроус-тановках//Москва: Энергоатомиздат, 1987, затверджених Міненерго СРСР 12.02.81».

Пункт 2.1.3. «Працівники, що обслуговують електроустановки, зо­бов’язані знати ці Правила відповідно до займаної посади чи роботи, яку вони виконують, і мати відповідну групу з електробезпеки згідно з таки­ми вимогами:

1) для одержання групи І, незалежно від посади і фаху, необхідно пройти інструктаж з електробезпеки під час роботи в даній електроуста­новці з оформленням в Журналі реєстрації інструктажів з питань охоро­ни праці.

Інструктаж з електробезпеки на І групу має проводити особа, відповідальна за електрогосподарство, або, за її письмовим розпоряджен­ням, особа зі складу електротехнічних працівників з групою ІІІ.

Мінімальний стаж роботи в електроустановках і видання посвідчень працівникам з групою І не вимагаються;

2) особам молодшим за 18 років не дозволяється присвоювати групу вище ІІ;

3) для присвоєння чергової групи з електробезпеки необхідно мати мінімальний стаж роботи в електроустановках з попередньою групою, за­значений у Додатку 1 цих Правил;

4) для одержання груп ІІ–ІІІ працівники мають:

а) чітко усвідомлювати небезпеку, пов’язану з роботою в електроус­тановках;

б) знати і уміти застосувати на практиці ці та інші правила безпеки в обсязі, потрібному для роботи, яка виконується;

в) знати будову і улаштування електроустановок;

г) уміти практично надавати першу допомогу потерпілим в разі не­щасних випадків, в тому числі застосовувати способи штучного дихання і зовнішнього масажу серця;

5) для одержання груп ІV–V додатково необхідно знати компонуван­ня електроустановок і уміти організувати безпечне проведення робіт, уміти навчити працівників інших груп Правилам безпеки і наданню пер­шої допомоги потерпілим від електричного струму;

6) для одержання групи V необхідно також розуміти, чим викликані вимоги пунктів Правил безпечної експлуатації електроустановок.

Працівнику, який пройшов перевірку знань Правил, видається посвідчення встановленої Додатком 2 до цих Правил форми, яке він зо­бов’язаний мати при собі під час роботи.

Посвідчення про перевірку знань працівника є документом, який засвідчує право на самостійну роботу в електроустановках на зазначеній посаді за фахом.

Посвідчення про перевірку знань видається працівникові комісією з перевірки знань підприємства, організації після перевірки знань і є дійс­ним тільки після внесення відповідних записів.

Під час виконання службових обов’язків працівник повинен мати з собою посвідчення про перевірку знань. За відсутності посвідчення або за наявності посвідчення з простроченими термінами перевірки знань працівник до роботи не допускається».

Пункт 2.1.4. «Забороняється допускати до роботи в електроустанов­ках осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань цих Правил.

Ті працівники, зайняті виконанням спеціальних видів робіт, до яких висуваються додаткові вимоги безпеки, мають бути навчені безпечному виконанню таких робіт і мати відповідний запис про це у посвідченні з пе­ревірки знань з питань охорони праці.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджується керівниц­твом підприємства.

Результати перевірки знань фіксуються в журналі...».

Пункт 2.2.18. «Двері приміщень електроустановок (щитів, збірок тощо) мають бути постійно замкнені».

Пункт 3.1.1. «Роботи в електроустановках стосовно їх організації поділяються на такі, що виконуються: за нарядом-допуском (далі наря­дом), за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації».

Пункт 3.3.12. «В кожному електрогосподарстві підприємства робо­ти за нарядами і розпорядженнями слід обліковувати в призначеному для цього Журналі обліку робіт за нарядами і розпорядженнями за рекомен­дованою формою».

Пункт 3.15.3. «Організаційними заходами, які забезпечують безпеку робіт в порядку поточної експлуатації, є:

– визначення необхідності і можливості безпечного виконання робіт в порядку поточної експлуатації;

– складання і затвердження переліку робіт, що виконуються в поряд­ку поточної експлуатації, визначених в пунктах 3.14.3 (1, 2, 3) і 3.14.8 цих Правил, та додаткових робіт стосовно місцевих умов із затвердженням цього переліку керівником;

– призначення виконавців (виконавця) робіт з групою з електробез­пеки відповідно до характеру робіт, що виконуються».

Пункт 4.8.1. «Комплекти переносних заземлень мають бути прону­меровані і зберігатися у відведених для цього місцях. Спеціальні місця для розвішування або укладання переносних заземлень мають бути по­значені відповідно до номерів, що мають ці комплекти».

Пункт 7.3.1. «До експлуатації у вибухонебезпечних зонах допуска­ються електроустановки, електрообладнання яких виготовлене відповідно до вимог державних стандартів на вибухозахищене електрообладнання, а також електрообладнання, яке відповідає вимогам підрозділу 7.3 ПВЕ.

У вибухонебезпечних зонах, в яких, згідно з ПВЕ, вимагається вибу-хозахищене електрообладнання, забороняється експлуатувати електрооб­ладнання загального призначення, а також таке, що не має маркування щодо вибухозахисту, якщо на нього не отримано письмового позитивного висновку випробувальної організації».

Пункт 7.3.8. «На вибухозахищене електрообладнання слід завести паспорти індивідуальної експлуатації, в яких поряд з паспортними дани­ми слід зазначати обсяги ремонтів, результати профілактичних випробу­вань і заміри параметрів вибухозахисту (ширина і довжина щілини, зна­чення надмірного тиску та ін.), зафіксовані аварії і дефекти, що мали місце в процесі експлуатації. Експлуатаційний паспорт затверджує особа, відповідальна за електрогосподарство підприємства».

Пункт 7.3.11. «В електроустановках напругою до 1000 В з глухоза-земленою нейтраллю під час капітальних ремонтів і міжремонтних випро­бувань, але не менше 1 разу на 2 роки, слід вимірювати повний опір петлі фаза-нуль електроприймачів, що належать до даної електроустановки і приєднані до кожної збірки, шафи тощо».

Пункт 7.3.16. «Всі електричні машини, апарати, а також інше електро­обладнання і електропроводки у вибухонебезпечних зонах мають періодич­но, залежно від місцевих умов, але не менше одного разу на три місяці,

підлягати зовнішньому огляду. Огляд повинна проводити особа, відпові­дальна за електрогосподарство підприємства або призначена ним особа.

Результати огляду фіксуються в оперативному або спеціальному журналі».

Пункт 8.1. «Регламентні роботи по проведенню опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів виконуються підприємством (власником) згідно з орієнтовним переліком робіт.

Періодичність опосвідчень стану безпеки встановлена один раз на три роки після первинного опосвідчення, яке проводиться протягом року після затвердження цих Правил.

Рівень безпечного стану електроустановок оформлюється актом, у якому оцінюється стан безпеки діючого електроустаткування, наявність необхідної експлуатаційної та оперативної документації в електрогоспо­дарстві».

Пункт 8.2. «Акт опосвідчення стану безпеки електроустановок спо­живачів оформлюється комісією підприємства (організації) у складі:

– керівника (головного інженера) – голова комісії;

– начальника енергетичної служби (особи, відповідальної за електро­господарство);

– начальника відділу охорони праці.

Акт затверджується керівником підприємства (організації), влас­ником».

Додаток 11

Витяг


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты