Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З температурою нагріву води не вище 115°С




(НПАОП 0.00-1.26-96)

 

Пункт 10.2. «Кожний виготовлений котел повинен постачатися за­мовнику з паспортом встановленої форми (Додатки № 2, 3) та інструкцією з монтажу й експлуатації українською мовою».

Пункт 11.7. «Вихідні двері з приміщення котельної повинні відкри­ватися назовні від натиску руки, не мати запорів із котельної та під час роботи котлів, не замикатися. Вихідні двері з котельної в службові, побу­тові, а також допоміжно-виробничі приміщення повинні забезпечуватися пружинами та відкриватися вбік котельної.

На кожних вхідних дверях приміщення котельної з зовнішнього боку повинен бути напис «Стороннім вхід заборонено».

Пункт 11.10. «Робоче та аварійне освітлення, електричне устатку­вання і його заземлення повинні відповідати вимогам Правил улаштуван­ня електроустановок (ПУЕ)».

Пункт 12.2.1. «Кожний елемент котла, внутрішній об’єм якого обме­жений запірними органами, повинен бути захищений запобіжними при­строями, які автоматично запобігають підвищенню тиску понад допусти­мий шляхом випускання робочого середовища в атмосферу».

Пункт 12.2.5. «Запобіжні пристрої повинні мати пристрої (відвідні трубопроводи) для захисту обслуговуючого персоналу від опіків при спрацюванні клапана. Середовище, що виходить із запобіжних клапанів слід відводити за межі котельного приміщення. Відвідні трубопроводи мають бути захищені від замерзання і обладнані дренажами для зливу конденсату, причому як на відводних трубопроводах, так і на зливних приладах не має бути запірних пристроїв».

Пункт 12.4.2. «Манометри повинні вибиратися з такою шкалою, щоб при робочому тиску їх стрілка знаходилась у другій третині шкали».

Пункт 12.4.3. «На шкалу манометра наносять червону риску на рівні поділки, що відповідає робочому тиску в котлі з урахуванням додатково­го тиску від ваги стовпа рідини.

Замість червоної риски допускається прикріпляти до корпусу мано­метра металеву пластину, пофарбовану в червоний колір, яка щільно при­лягає до скла манометра над відповідною поділкою шкали. Наносити чер­вону риску на скло фарбою забороняється».

Пункт 12.4.8. «Не допускається користуватись манометром, якщо:

– на манометрі відсутня пломба або тавро про здійснення перевірки;

– прострочений термін перевірки манометра;

– стрілка манометра при його відключенні не повертається до нульо­вої позначки шкали на величину, що перевищує половину допустимої по­хибки для даного манометра;

– розбите скло чи існують інші пошкодження, які можуть вплинути на правильність показань».

Пункт 12.4.12. «Перевірка опломбуванням (тавруванням) мано­метрів проводиться Держстандартом не рідше одного разу на 12 місяців. Крім того, не рідше одного разу на 6 місяців власник котла повинен зро­бити перевірку робочих манометрів контрольним чи перевіреним робо­чим манометром, що має однакову шкалу і клас точності з тим маномет­ром, що перевіряється. Результати перевірки заносять в журнал конт­рольних перевірок».

Пункт 12.6.1. «Арматура, встановлена на котлах і трубопроводах, повинна мати маркування, в якому належить указувати:

– умовний прохід;

– умовний або робочий тиск і температуру середовища;

– напрям потоку середовища.

На маховиках арматури повинен бути позначений напрям обертання при їх відкриванні і закриванні».

Пункт 12.8.1. «Котли з камерним спалюванням усіх видів палива і з механічними топками для твердого палива повинні мати автоматику безпеки».

Пункт 15.7. «До обслуговування котлів можуть бути допущені особи не молодші за 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання та атес­тацію в установленому порядку відповідно до Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці, ДНАОП 0.00-4.12-94.

Навчання і первинна атестація машиністів (кочегарів) і операторів котельні повинні проводитися в професійно-технічних училищах, нав­чально-курсових комбінатах (курсах). Індивідуальна підготовка зазначе­ного персоналу не допускається.

Періодичні перевірки знань мають проводитися не рідше одного разу на рік. Позачергова перевірка знань проводиться:

– при переході на інше підприємство;

– у випадку переведення на обслуговування котлів іншого типу;

– при переведенні котла на спалювання іншого виду палива;

– при перерві в роботі більше 6 місяців;

– за рішенням адміністрації або за вимогою інспектора Держнагляд-охоронпраці.

При переведені персоналу на обслуговування котлів, що працюють на газоподібному паливі, проводять додаткову перевірку знань у порядку, встановленому Правилами безпеки в газовому господарстві».

Пункт 15.12. «У котельні повинні бути годинник, телефон чи звукова сигналізація для виклику в екстрених випадках представників адміністрації».

Пункт 15.14. «У котельні необхідно вести змінний журнал для за­писів результатів перевірки котлів і котельного устаткування, водо-вказівних приладів, сигналізаторів граничних рівнів води, манометрів, за­побіжних клапанів, живильних пристроїв, засобів автоматики, а також тривалості продування котлів, про що ті, хто здає і приймає зміну, по­винні обов’язково розписуватись у журналі про здавання і приймання котлів і зміни. У змінному журналі мають бути записані також розпоря­дження начальника котельні або особи, яка його заміняє, про розтопку або зупинку котлів (за винятком випадків аварійної зупинки)».

Пункт 15.18. «Перевірка справності схеми і приладів автоматики безпеки проводиться відповідно до виробничої інструкції. Результати пе­ревірки заносяться в ремонтний журнал».

Пункт 15.23. «Власник котла повинен забезпечити своєчасний ремонт котлів за затвердженим графіком планово-запобіжного ремонту і проведен­ня пусконалагоджувальних робіт після капітального ремонту, модернізації, реконструкції, заміни палива і водяного режиму. Ремонт повинен виконува­тись згідно з технічними умовами відповідно до вимог цих Правил».

Пункт 15.24. «У котельні повинен вестись ремонтний журнал, в яко­му вносяться відомості про виконання ремонтних робіт і про зупинку котлів на чистку і промивку. Заміна труб, заклепок і підвальцювання з’єднань труб із барабанами і камерами повинні бути позначені на схемі розміщення труб (заклепок) у ремонтному журналі. В ремонтному жур­налі відображаються також результати оглядів котла або чистки, із зазна­ченням товщини відкладень накипу і шламу, а також усі дефекти, виправ­лення в період ремонту».

Пункт 16.1.6. «Кожний заново встановлений котел може бути введе­ний в експлуатацію після його технічного опосвідчення (якщо він отри­маний від заводу-виготовлювача в розібраному вигляді) або технічного обстеження (якщо надійшов у зібраному вигляді) технічним експертом експертно-технічного центру (далі – ЕТЦ) Держнаглядохоронпраці та одержання дозволу на роботу від органів Держнаглядохоронпраці у вста­новленому порядку, виданого на підставі задовільного висновку техніч­ного експерта».

Пункт 16.2.1. «Кожний котел підлягає технічному опосвідченню, яке проводиться технічним експертом до пуску в роботу, періодично в процесі експлуатації, згідно з встановленим строком, а в необхідних випадках – достроково».

Пункт 16.2.2. «Технічне опосвідчення котла складається із зовніш­нього, внутрішнього огляду і гідравлічного випробування».

Пункт 16.2.7. «Власник котла зобов’язаний проводити опосвідчення котлів у наступні строки:

– зовнішній і внутрішній огляди – після кожної очистки котла, але не рідше як через 12 місяців;

– гідравлічне випробування робочим тиском – кожного разу після очистки внутрішніх поверхонь або ремонту елементів котла».

Пункт 16.2.8. «Технічне опосвідчення котла технічні експерти по­винні проводити в такі строки:

– після монтажу – до пуску в роботу (якщо котел надійшов на місце монтажу в розібраному вигляді). Якщо котел надійшов на місце від заво-ду-виготовлювача в зібраному вигляді, то технічний експерт проводить обстеження котла відповідно до ст. 16.1.6, 16.1.7 із проведенням гідрав­лічного випробування робочим тиском;

– зовнішній і внутрішній огляд – не рідше як через кожні 4 роки;

– гідравлічне випробування пробним тиском – не рідше як через 8 років;

– дострокове (або позачергове) технічне опосвідчення: зовнішній, внутрішній огляд і гідравлічне випробування пробним тиском».

Пункт 16.2.14. «Результати технічного опосвідчення і висновки що­до можливості роботи котла з зазначенням дозволених параметрів (тиск, температура), а також терміни наступного опосвідчення повинні запису­ватись у паспорт котла особою, яка проводила опосвідчення».

 

Додаток 7

Витяг

з Правил будови та безпечної експлуатації посудин,


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты