Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правил пожежної безпеки в Україні




 

Пункт 3.4. «На кожному підприємстві має бути опрацьована загаль-нооб’єктова інструкція про заходи пожежної безпеки та інструкції для всіх вибухопожежонебезпечних та пожежонебезпечних приміщень (дільниць, цехів, складів, майстерень, лабораторій тощо)».

Пункт 3.5. «У будівлях та спорудах (крім житлових будинків), котрі мають два поверхи і більше, у разі одночасного перебування на поверсі більше 25 осіб мають бути розроблені і вивішені на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі».

Пункт 4.1.1. Територія підприємств, ділянок, що межують з житло­вими будинками, «дачними та іншими будівлями, протипожежні розриви між будинками, спорудами, майданчиками для зберігання матеріалів, ус­таткування тощо повинні постійно утримуватися в чистоті та систематич­но очищатися від сміття, відходів виробництва, тари, опалого листя, котрі необхідно регулярно видаляти (вивозити) у спеціально відведені місця».

Пункт 4.1.4. «До всіх будівель і споруд підприємства має бути забез­печений вільний доступ. Протипожежні розриви між будинками, спору­дами, відкритими майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування тощо повинні відповідати вимогам будівельних норм. Їх не дозволяється захаращувати, використовувати для складування матеріалів, устаткуван­ня, стоянок транспорту, будівництва та встановлення тимчасових будин­ків і споруд, у тому числі інвентарних побутових приміщень, індивідуаль­них гаражів тощо».

Пункт 4.1.8. «Основні дороги, проїзди, проходи повинні мати твер­де покриття. Влаштовуючи проїзди для пожежних автомобілів до будівель, споруд та вододжерел ґрунтовою дорогою, її треба укріплювати шлаком, гравієм або іншими місцевими матеріалами для забезпечення можливості під’їзду будь-якої пори року».

Пункт 4.1.9. «Проїзди та проходи через залізничні колії повинні ма­ти суцільні настили на рівні голівок рейок. Стоянка вагонів без локомо­тивів на переїздах забороняється».

Пункт 4.1.10. «Ворота в’їзду на територію підприємства, які відчи­няються за допомогою електроприводу, повинні мати пристосування (пристрої), які дозволяють відчиняти їх вручну».

Пункт 4.1.17. «На території підприємства на видних місцях повинні бути встановлені таблички із зазначенням порядку виклику пожежної охорони, знаки місць розміщення первинних засобів пожежогасіння, схе­ма руху транспорту, в якій слід вказувати розміщення будівель, водойм, гідрантів, пірсів та градирень (необхідність встановлення такої схеми на кожному конкретному підприємстві визначається місцевими органами державного пожежного нагляду)».

Пункт 4.1.20. «Розводити багаття, спалювати відходи, тару, викида­ти незагашене вугілля та попіл на відстань менше 15 м від будівель та спо­руд, а також у межах, установлених будівельними нормами протипожеж­них розривів, не дозволяється».

Пункт 4.2.1. «Усі будівлі, приміщення і споруди повинні своєчасно очищатися від горючого сміття, відходів виробництва і постійно утриму­ватися в чистоті. Терміни очищення встановлюються технологічними регламентами або інструкціями».

Пункт 4.2.7. «Для всіх будівель та приміщень виробничого, складського призначення і лабораторій повинна бути визначена категорія щодо вибухопо-жежної та пожежної небезпеки згідно з вимогами ОНТП 24-86 «Определение категорий помещений и зданий по взрывопожарной и пожарной опасности», а також клас зони за ДНАОП 0.00-1.32-01 «Правила будови електроустано­вок. Електрообладнання спеціальних установок», у тому числі для зовнішніх виробничих і складських дільниць, які необхідно позначати на вхідних дверях до приміщення, а також у межах зон усередині приміщень та ззовні».

Пункт 4.2.8. «Вибухопожежонебезпечні приміщення у багатоповерхо­вих будівлях повинні розміщуватися біля зовнішніх стін верхніх поверхів».

Пункт 4.2.9. «У підвальних та цокольних поверхах не допускається:

Пункт 4.2.9.1. Розміщення вибухопожежонебезпечних виробництв, зберігання та застосування ЛЗР і ГР, вибухових речовин, балонів з газами, целулоїду, горючої кіноплівки, карбіду кальцію та інших речовин і ма­теріалів, що мають підвищену вибухопожежну небезпеку (за винятком ви­падків, обумовлених чинними нормативно-правовими документами)».

Пункт 4.2.10. «Не дозволяється використовувати горища, технічні поверхи й приміщення (у т. ч. вентиляційні камери, електрощитові) під виробничі дільниці, для зберігання продукції, устаткування, меблів та інших предметів, для влаштування голуб’ятень тощо.

Двері горищ, технічних поверхів, вентиляційних камер, електрощи-тових, підвалів повинні утримуватися зачиненими. На дверях слід вказу­вати місце зберігання ключів. Вікна горищ, технічних поверхів, підвалів повинні бути засклені».

Пункт 4.3.1. «Евакуаційні шляхи і виходи повинні утримуватися вільними, нічим не захаращуватися і у разі виникнення пожежі забезпе­чувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають у приміщен­нях будівель та споруд».

Пункт 4.3.6. «Сходові марші і площадки повинні мати справні ого­рожі із поручнями, котрі не повинні зменшувати встановлену будівельни­ми нормами ширину сходових маршів і площадок».

Пункт 5.1.5. «Плавкі вставки запобіжників повинні бути калібровані із зазначенням на клеймі номінального струму вставки (клеймо ставиться заводом-виготовлювачем або електротехнічною лабораторією). Застосу­вання саморобних некаліброваних плавких вставок забороняється».

Пункт 5.1.10. «Переносні світильники повинні бути обладнані за­хисними скляними ковпаками й сітками. Для цих світильників та іншої переносної електроапаратури слід застосовувати гнучкі кабелі та проводи (шнури) з мідними жилами, спеціально призначеними для цієї мети, з урахуванням їх захисту від можливих пошкоджень».

Пункт 5.3.3. «У тамбур-шлюзах при приміщеннях категорій А і Б, в яких виділяються вибухонебезпечні пари, гази та пил, слід постійно (на весь період роботи, зберігання товарів, речовин) забезпечувати не­обхідний підпір повітря».

Пункт 5.3.6. «Усі металеві повітроводи, трубопроводи, фільтри та інше обладнання витяжних установок, що транспортують горючі та вибу­хонебезпечні речовини, повинні бути заземлені та захищені від статичної електрики».

Пункт 6.4.19. «Вогнегасники, допущені до введення в експлуатацію, повинні мати:

– облікові (інвентарні) номери за прийнятою на об’єкті системою ну­мерації;

– пломби на пристроях ручного пуску;

– бирки та маркувальні написи на корпусі, червоне сигнальне пофар­бування згідно з державними стандартами».

Пункт 7.7.4. «Спільне застосування (якщо це не передбачено техно­логічним процесом), зберігання й транспортування речовин та матеріалів, котрі в результаті взаємодії один з одним викликають займання, вибух або утворюють горючі і токсичні гази (суміші), не дозволяється».

Пункт 7.7.8. «Профілактичний огляд, планово-попереджувальний та капітальний ремонт технологічного обладнання повинні здійснювати­ся в терміни, встановлені відповідними графіками, з урахуванням виконання заходів щодо забезпечення пожежовибухобезпеки, передбачених проект­том, технологічним регламентом, технічними умовами».

Пункт 7.7.12. «Технологічне устаткування, апарати і трубопроводи, в яких утворюються речовини, що виділяють пожежовибухонебезпечні пари, гази та пил, повинні бути герметичними».

Пункт 7.7.14. «У вибухопожежонебезпечних приміщеннях (цехах, дільницях тощо) слід застосовувати інструмент, виготовлений з безіскро-вих матеріалів або у відповідному вибухопожежонебезпечному вико­нан­ні».

Пункт 7.7.16. «У виробничих та складських приміщеннях, у яких за­стосовуються, виробляються або зберігаються речовини й матеріали, здатні утворювати вибухонебезпечні концентрації газів і парів, повинні встановлюватися автоматичні газоаналізатори для контролю за станом повітряного середовища».

Пункт 7.10.2.30. «Для розливання ЛЗР та ГР повинен бути передба­чений ізольований майданчик (приміщення), обладнаний відповідними пристосуваннями для виконання цих робіт.

Відпускати ЛЗР і ГР споживачам дозволяється за допомогою сифона або насоса лише у спеціальну тару з кришками (пробками), які щільно за­криваються. Відпуск ЛЗР та ГР у скляні та полімерні посудини місткістю більше 5 л забороняється».

Пункт 7.10.3.1. «Балони з газами можуть зберігатися у спеціальних складах або на майданчиках, захищених від дії опадів та сонячного проміння».

Пункт 7.10.3.4. «Балони з горючими газами повинні зберігатися окре­мо від балонів з киснем, стисненим повітрям, хлором, фтором та іншими окислювачами, а також від балонів з токсичними газами. Зовнішня поверх­ня балонів має бути пофарбована в установлений для певного газу колір».

Пункт 7.10.3.8. «Балони з горючими газами, що мають башмаки, по­винні зберігатися у вертикальному положенні у спеціальних гніздах, клітках та інших пристроях, що виключають їх падіння.

Балони, які не мають башмаків, слід зберігати в горизонтальному по­ложенні на дерев’яних рамах чи стелажах. Висота штабеля у цьому випад­ку не повинна перевищувати 1,5 м, а всі вентилі мають бути закриті за­побіжними ковпаками і повернені в один бік».

Пункт 7.10.3.10. «Не дозволяється:

– зберігання будь-яких сторонніх речовин, матеріалів, обладнання, предметів у складах балонів з газами;

– транспортування і зберігання балонів з газами без запобіжних ков­паків та нагвинчених на штуцери заглушок».

Пункт 7.10.4.23. «Карбід кальцію повинен зберігатися в сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Рівень підлоги приміщення повинен бути на 0,2 м вище планувальної позначки прилеглої території. Забороняється розміщувати склади для зберігання карбіду кальцію в підвальних приміщеннях та низьких затоплюваних місцях».

Пункт 8.1.2.3. «Закріплення газопідвідних шлангів на приєднуваль­них ніпелях апаратури, пальників, різаків та редукторів повинно бути надійним. З цією метою треба застосовувати спеціальні хомутики.

Дозволяється, замість хомутиків, закріплювати шланги не менше ніж у двох місцях уздовж ніпеля м’яким відпаленим (в’язальним) дротом».

Пункт 8.1.3.2. «З’єднування зварювальних проводів слід робити за допомогою обтискання, зварювання, паяння або спеціальних затискачів. Підключення електропроводів до електродотримача, зварюваного виробу та зварювального апарата здійснюється за допомогою мідних кабельних наконечників, скріплених болтами з шайбами.

Забороняється використовувати голі або з пошкодженою ізоляцією про­во­ди».

Пункт 8.1.4.2. «Паяльні лампи необхідно утримувати справними та не рідше 1 разу на місяць перевіряти їх на міцність та герметичність із за­несенням результатів і дати перевірки до спеціального журналу. Крім то­го, не рідше 1 разу на рік мають проводитися контрольні випробування паяльних ламп тиском».

Пункт 8.1.4.3. «Кожна лампа повинна мати паспорт із зазначенням ре­зультатів заводського гідравлічного випробування та допустимого робочого тиску. Запобіжні клапани мають бути відрегульовані на заданий тиск».

Пункт 8.2.2. «У разі розміщення дільниць фарбувального обладнан­ня в загальному потоці виробництва (в окремих обґрунтованих випадках, коли загальна площа фарбувальних камер або ґрат не перевищує 200 м2 або 10% площі приміщення) їх слід вважати вибухонебезпечними в радіу­сі 5 м в усі боки від меж фарбувальних установок (відкритих отворів фар­бувальних камер)».

Пункт 8.2.4. «На підприємствах лакофарбувальні матеріали дозво­ляється зберігати:

– у цеховій коморі – у кількості, що не перевищує змінну потребу».

Пункт 8.2.15. «Під час фарбування розпиленням фарбонагнітальні бачки повинні розміщуватися поза фарбувальними камерами.

Фарборозпилювачі повинні бути заземлені».

Додаток 3

Витяг


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты