Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ




2.1. Перед початком роботи слюсар зобов'язаний:

- перевірити і одягнути засоби індивідуального захисту;

- у приміщеннях, де застосовуються шкідливі речовини, за 10-15 хвилин до початку роботи включити систему припливно-витяжної вентиляції;

- перевірити справність засобів вимірів шляхом зовнішнього огляду і перевірки термінів технічного освідчення, встановлених Правилами безпечної експлуатації засобів вимірів, працюючих під напругою та інструкцією з експлуатації завода-виготівника. Засоби вимірів не повинні бути зі застарілими термінами технічного освідчення;

- після проведення технічного освідчення і зовнішнього огляду засобів вимірів отримати у відповідальної особи дозвіл на пуск засобів виміру в роботу;

- перевірити справність та терміни випробування засобів захисту (діелектричні рукавички, боти, слюсарно-монтажний інструмент з ізолюючими держаками, діелектричні килими та ін.);

- перевірити відсутність напруги і справність заземлення перед ремонтом контрольно-вимірювальних приладів і автоматики (КВП і А);

- повісити плакат:

- перевірити ізоляцію металевих частин робочого інструменту.

2.2. При виявлених несправностях обладнання та засобів колективного захисту сповістити керівника робіт (відповідального за проведення даної роботи) та не приступати до роботи до усунення виявлених несправностей.

3. ВИМОГИБЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Ремонт і обслуговування контрольно-вимірювальних приладів. Під час роботи слюсар зобов'язаний:

3.1.1. Не допускати короткого замикання інструментом або металевими деталями.

3.1.2. Звертати особливу увагу на стан кабелів, що повинні мати справні герметизовані оболонки, маркіровку і бути надійно ущільнені у перебральних сальниках і єднальних коробках.

3.1.3. Не зберігати на кабельних трасах, всередині блоків живлення і корпусів приладів сторонні предмети, ЛЗР і ГР.

3.1.4. Не допускати експлуатацію КВП з опором ізоляції нижче допустимих норм.

3.1.5. Перевіряти відповідність приладів КВП та А і засобів автоматики класу зони, категорії і групі вибухонебезпечних сумішей і мати відповідну маркіровку про допустимий рівень вибухозахисту і заходи захисту оболонки електрообладнання.

3.1.6. Використовувати для промивання і очищення датчиків тільки прийняті на постачання розчинники і миючі засоби.

3.2. Вимоги безпеки при ремонті та обслуговуванні приладів зі ртуттю:

3.2.1. Перед обслуговуванням приладів зі ртуттю перевірити їх цілісність.

3.2.2. У випадку розгерметизації ртутєвмісних приладів пролиту ртуть необхідно негайно і ретельно зібрати за допомогою гумової груші у герметично закритий балон або у скляну банку з водою, закрити пробкою і зберігати у шафі з витяжною вентиляцією.

3.2.3. Для вилучення з підлоги остаточної ртуті користуватися ганчір'ям, змоченим 1%-ним розчином марганцевокислого калію, з доданням 5 мл концентрованої соляної кислоти на 1 л розчину.

3.2.4. У випадку відкриття у приміщенні хоча б невеликої кількості витоку ртуті слюсар повинен негайно повідомити про це керівника робіт для прийняття необхідних заходів.

3.2.5. Прилади з ртутним заповненням, що не використовуються повинні обов'язково здаватися на склад.

3.2.6. Зберігання битих приладів та тих, що не використовуються повинно здійснюватись у спеціально призначених приміщеннях.

3.3. Вимоги безпеки при ремонті та обслуговуванні приладів для виміру тиску:

3.3.1. Влаштування приладів на посудинах, апаратах і трубопроводах під тиском виконується тільки з дозволу відповідальної особи.

3.3.2. З'єднання з місцем відбору тиску повинно бути герметичним, роз'єднання і приєднання необхідно виконувати тільки при відсутності тиску у місці його відбору.

3.3.3. Обслуговуючий персонал без письмового дозволу відповідальної особи не повинен включати і виключати прилади і регулятори тиску, затягати ущільнення, сальники приладів і регулюючих органів, що знаходяться під тиском, усувати дрібні дефекти приладів без їх вимкнення; знімати перетворювачі, вбудовані в технологічне обладнання.

3.3.4. При технічному обслуговуванні приладів, їх необхідно зняти з робочого місця і замінити резервними або ж закрити місце контролю заглушками.

3.4. Вимоги безпеки при ремонті та обслуговуванні переносних вимірювальних приладів:

3.4.1. При отриманні вимірювальних приладів необхідно перевірити їх справність.

3.4.2. Збирання вимірювальних схем необхідно здійснювати гнучкими одножильними багатопроволочними проводами з ізоляцією, відповідній робочій напрузі приладу.

3.4.3. Збирання тимчасових схем необхідно виконувати тільки при вимкненому електроживленні.

3.4.4. В зібраній схемі переключати єднальні проводи тільки з вимкненим електроживленням.

3.4.5. Переносні вимірювальні прилади слід розміщати на столах так, щоб читання їх показань не було пов'язане з наближенням до струмоведучих частин, що находяться під напругою.

3.4.6. Під час вимірів не треба торкатися включених трансформаторів, приладів і проводів.

3.4.7. Місце вимірів необхідно огороджувати і вивішувати плакат:

«Обережно! Висока напруга»

 

 

3.4.8. Вимірювати електротехнічні характеристики приладу слід вдвох при його повному вимкненні, виміри на роз'єднальних проводах або електродвигунах можна виконувати одному слюсарю.

3.4.9. При визначенні значення опору розгалужених ланцюгів необхідно перевірити за схемою, куди виходять розгалужені дільниці ланцюга, закрити до них доступ, вивісити запобіжні плакати або поставити спостерігача на весь час роботи.

3.4.10. Після виміру опору ізоляції кабелів і конденсаторів необхідно розрядити їх.

3.5. Паління дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

3.6. При виявленні під час роботи несправностей на робочому місці, в обладнанні та засобах колективного захисту зупинити роботу, вимкнути обладнання, прилади. Повідомити про це керівника робіт та без його вказівки роботу не відновлювати.

3.7. Порядок повідомлення адміністрації про нещасний випадок:

3.7.1. Про кожний нещасний випадок свідок, працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинні терміново повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу посадову особу і вжити заходів до надання необхідної допомоги.

3.7.2. Зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на робочому місці та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент події (якщо це не загрожує життю та здоров'ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків), а також вжити заходів до недопущення подібних випадків у ситуації, що склалася.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты