Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ. 3.1. Монтажні роботи систем вентиляції і кондиціюванню у діючих цехах можна виконувати тільки з письмового дозволу адміністрації (начальника цеху).




3.1. Монтажні роботи систем вентиляції і кондиціюванню у діючих цехах можна виконувати тільки з письмового дозволу адміністрації (начальника цеху).

3.2. Здійснюючи демонтаж обладнання (корпуса) вентустановок необхідно використовувати засоби механізації (електрозавантажник, талі та ін.).

3.3. Перед чищенням, ремонтом та оглядом вентиляційних і кондиційних установок необхідно зробити зупинку за допомогою кнопок «Стоп» і зняття напруги плавкими вставками. Вивісити плакат:

3.4. При роботі біля рухомих частин обладнання, механізмів і електроустановок, необхідно щоб небезпечні місця мали огорожі.

3.5. При ремонті калориферів вентиляційних установок випустити з них воду або конденсат, вимикати їх від трубопроводу з енергоносіями (гарячою водою або парою) шляхом запірної арматури з влаштуванням заглушок на місця підведення та відведення до калориферів трубопроводів або влаштуванням заглушки на гребінках вводів енергоносіїв.

3.6. Вимоги безпеки при роботі з електроінструментом:

- інструмент повинен бути підключений через 3-х контактну вилку з заземлюючим контактом;

- не підключати інструмент до розподільних приладів, якщо буде відсутнім безпечне штепсельне з'єднання;

- запобігати провід, живильний електроінструмент механічному пошкодженню;

- при псуванні електроінструмента не здійснювати самостійно його ремонт;

- при перенесенні електроінструмента тримати його за ручку, а не за провід;

- при перервах в роботі або припиненні подачі електроенергії вимикати інструмент.

3.7. Вимоги безпеки при роботі з пневмоінструментом:

- не припускати переломів шлангів, їх заплутування, пересічення тросів і електрокабелів, а також ходити по шлангам, класти на них будь-що або пересувати по них деталі;

- заздалегідь перекрити вентиль повітряної магістралі при приєднанні шланга до повітропроводу і інструменту, а також при вимкненні шланга;

- для підключення шлангів до інструменту і магістралі або з'єднання між собою застосовувати штуцери і ніпелі з справною різьбою. Місця з'єднання шлангів не повинні пропускати повітря. Шланги до ніпелям і штуцерам кріпити тільки за допомогою стягувальних хомутів.

- хвостовик вставного інструменту повинен відповідати втулці пневматичного інструменту і щільно триматися в ній без заклинювання і люфта;

- при свердленні, для запобігання поломки пневмодрелі, необхідно плавно натискати на неї постійно збільшуючи глибину різання;

- не допускається перевіряти рукою гостроту ріжучої кромки працюючого інструменту, глибину отвору і вихід свердла з отвору в деталі.

3.8. Вимоги безпеки при роботі з паяльною лампою:

- застосовувати тільки призначену для даної лампи горючу рідину;

- не заливати пальне в лампу, що горить, або поблизу відкритого вогню;

- не переповнювати балон лампи горючим. Горюча рідина повинна займати не більш 3/4 ємкості лампи;

- пробку лампи закручувати щільно, до відказу;

- при відкритті несправності лампи (виток горючого, пропуск газу через різьбу горілки тощо) негайно потушить лампу.

3.9. При роботі на заточному, свердлильному верстатах, роликових ножицях та іншому обладнанні необхідно виконувати всі вимоги, означені в інструкції з експлуатації даного механічного обладнання.

3.10. Ремонт і огляд електромоторів самому не здійснювати; цю роботу повинен виконувати тільки електромонтер.

3.11. Проведення ремонтних робіт на висоті здійснювати відповідно до інструкції з охорони праці при виконанні робіт на висоті.

3.12. При відкритті стуку або шуму у вентилятору негайно вимкнути електромотор і розпочати огляд та ремонт вентилятора.

3.13. При відкритті нерівномірного ходу вентилятора, прогинання валу, прогинів або розірвання лопаток негайно повідомити адміністрації цеху і не допускати афегат у роботу до його виправлення.

3.14. Стежити, щоб під час роботи вентиляційної установки підшипники не перегрівалися. При нагріванні підшипників усунути причину нагріву.

3.15. При огляді і збиранні підшипників стежити, щоб вони не були сильно затягнуті і щоб в них не потрапляла стружка, пісок, пил.

3.16. Вимоги безпеки при експлуатації вантажопідйомних механізмів (талів, блоків, лебідок, домкратів).

3.16.1. При користуванні вантажопідйомними механізмами дотримуватися таких вимог:

- оглянути з'ємні вантажозахватні пристрої (стропи, ланцюги тощо) і тару, переконатися в їх справності і наявності тавра або бирок. Працювати тільки в рукавицях.

- переконатися в наявності таблички з вказівкою вантажопідйомності механізму і термінів його освідчення. Не піднімати вантаж недозволенної ваги, не застосовувати в роботі вантажопідйомні механізми, які не пройшли освідчення або з простроченим терміном;

- вибирати вантажозахватні пристрої відповідно вазі вантажу, стежити, щоб кут між гілками був не більш 90°;

- для відвертання розкачування і кручення вузлів, що піднімаються повітроводів, вентиляторів та іншого обладнання слід застосовувати відтягування пенькового канату або тонкого гнучкого троса;

- при строповці з гострими ребрами на них необхідно розміщувати підкладки для запобігання перетиранню стропа;

- довгомірні повітроводи, що піднімаються в горизонтальному положенні, слід стропити не менше, ніж двома стропами або транспортувати за допомогою спеціальних траверс;

- піднімати великі вентилятори, калорифери, близькі за вагою до граничної вантажопідйомності механізму, необхідно в два прийому: спочатку вантаж піднімають на висоту 10 см і перевіряють правильність і надійність стропування, а після цього, впевнившись в надійності стропування — на повну висоту.

Якщо при перевірки стропування виявлений дефект, вантаж необхідно відразу опустити на землю;

- знімати стропи з повітроводів і обладнання, що монтується, дозволяється тільки після тривкого і надійного закріплення їх на місці улаштування;

- при улаштуванні вантажопідйомних приладів на перекритті необхідно влаштовувати підстави для розподілу зосередженого навантаження на більшу площу.

3.16.2. При переміщенні вантажів лебідкою дотримуватися таких вимог:

- лебідку надійно закріпити до анкерів;

- перевірити надійність кріплення лебідки, канату на барабані, наявність мастила в підшипниках, цілісність зубчатих передач і надійність кріплення їх на валах, справність заземлення електродвигуна лебідки, справність гальм, цілісність огороджень.

3.16.3. Під час підйому і спускання вантажу забороняється:

- находитися на ньому або переміщатися разом з ним;

- проходити під вантажем;

- змінювати порядок і послідовність операцій;

- находитися ближче 1 м від вантажу;

- застосовувати для відтягування пенькові канати з перетертими або розмоченими прядками;

- залишати підняті деталі на вазі, так як падіння з висоти вантажу може завдати працюючому травму.

3.17. Паління дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

3.18. При виявленні під час роботи несправностей на робочому місці, в обладнанні та засобах колективного захисту зупинити роботу, вимкнути обладнання, прилади. Повідомити про це керівника робіт та без його вказівки роботу не відновлювати.

3.19. Порядок повідомлення адміністрації про нещасний випадок:

3.19.1. Про кожний нещасний випадок свідок, працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинні терміново повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу посадову особу і вжити заходів до надання необхідної допомоги.

3.19.2. Зберегти до початку роботи комісії по розслідуванню обстановку нещасного випадку на робочому місці та стан обладнання такими, якими вони були на момент випадку, якщо це не погрожує життю та здоров'ю навколишніх робітників й не призведе до аварій.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты