Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зв'язок сигнальними засобами




Сигнальні засоби широко застосовуються в підрозділах для подачі команд і повідомлень, сигналів оповіщення, управління і взаємодії, для цілевказівки і взаємного впізнання. Вони застосовуються також для передачі сигналів виклику, переносу і припинення вогню, позначення своїх військ.

Сигнальні засоби зв'язку не втратили свого значення в управлінні підрозділами і застосовуються для передачі заздалегідь обумовлених зорових, звукових і світлових сигналів, сигналів оповіщення, управління і взаємодії. До таких сигналів можуть відноситися сигнали про радіоактивному і хімічному, бактеріологічному (біологічний) зараженні, повітряному противнику, сигнали управління підрозділами (про початок, припинення руху, про зміну напрямку дії, про виконання поставлених задач, про своє місце розташування, виклику, відкриття і припинення, переносу і зосередження вогню, цілевказівки), взаємного впізнання, позначення досягнутих рубежів і інше.

Для подачі сигналів використовуються такі засоби:

зорові,

світлосигнальні,

звукові,

інфрачервоні

радіотехнічні

До зорових засобів відносяться пізнавальні полотнища, прапорці, указівки, прожектори БМП (БТР), танків, димові шашки, ручні димові гранати, димові снаряди (міни).

Зорові сигнали можуть передаватися, крім того за допомогою автомата, лопати, головного убору і просто рукою. Значення сигналів, подаваних рукою, прапорцями і сигнальним ліхтарем, приведено в додатку Стройового статуту.

До світлосигнальних засобів відносяться сигнальні патрони і міни, орієнтирно-сигнальні бомби, кулі і снаряди, що трасують, комплекти сигнальних ліхтарів, сигнальні ліхтарі, малі і великі клиренсні світлові знаки, покажчики що виготовляються у військах, пофарбовані люмінесцентними, фосфоресцирующими барвниками що світять, або білою фарбою.

Сигнальні патрони, пізнавальні полотнища, димові шашки, ручні димові гранати призначаються для подачі сигналів управління, взаємодії, цілевказівки, взаємного впізнання й оповіщення позначення досягнутих підрозділами рубежів і флангів.

Наземні сигнальні патрони служать для позначення переднього краю і зайнятих підрозділами рубежів, місця розташування командно-спостережливих пунктів, позицій вогневих засобів як у нічне, так і в денний час.

Цілевказівка в підрозділах може здійснюватися від орієнтирів (місцевих предметів), напрямку руху трасуючими кулями і снарядами, розривами снарядів і сигнальних засобів, а також наведенням приладів і зброї в мету; уночі, крім того, висвітленням цілі (орієнтира) різними джерелами світла, направленням на ціль інфрачервоного або звичайного променя.

Звукові сигнальні засоби служать для передачі найпростіших сигналів на велику відстань. Засобами звукової сигналізації в механізованих (танкових) підрозділах можуть бути сирени, сигнальні свистки, труби, удари в гільзу, гудки машини й ін. У розвідці для передачі звукових сигналів використовується наслідування голосові звірів і птахів.

Сигнальні засоби зв'язку прості за побудовою і у використанні, забезпечують незалежно від обстановки швидкість передачі сигналів одночасно значній кількості особового складу або підрозділів. Подавані сигнали можуть негайно виконуватися командирами і підрозділами.

У той же час вони мають і ряд недоліків, які необхідно враховувати при організації управління:

демаскування місць подачі сигналів (КНП);

обмежена дальність дії в умовах обмеженої видимості (у сильний дощ, снігопад, туман);

можливість прийому сигналів противником.

При організацій управління сигнальними засобами необхідно керуватися наступними положеннями:

сигнали для передачі команд установлюються як старшими командирами, так і безпосередньо командиром роти, взводу, а сигнали взаємодії і позначення положення підрозділів - тільки старшим командиром (штабом);

сигнали мають бути простими, що легко запам'ятовуються і відрізняються один від іншого. (особливо ця вимога стосується сигналів оповіщення);

подавані сигнали старшим командиром відносяться тільки до командира, безпосередньо йому підлеглому; від командира батальйону до командира роти, від командира роти до командира взводу і т.д.;

підрозділи повинні виконувати сигнали тільки їхнього безпосереднього командира;

сигналити прапорцем і ліхтарем необхідно до одержання відповіді (відкликання) або початку виконання команди (сигналу);

отримані сигнали негайно підтверджуються їх повторенням або подачею таких самих сигналів підлеглому підрозділові. Повторення або підтвердження сигналу повинно бути одночасно і виконавчою командою;

подача встановлених сигналів пізнання (запиту - "Ви - свої війська?" і відповіді - "Ми - свої війська") здійснюється стріляниною сигнальними патронами: при запиті - у напрямку запитуваного підрозділу, при відповіді - убік супротивника під кутом 45-60° з інтервалом 200-300 м між пунктами подачі;

сигнали впізнання в інтересах авіації подаються стріляниною сигнальними патронами убік супротивника під кутом 70-80°; при цьому вони подаються серіями або одиночними пострілами з встановленими інтервалами до прольоту авіації.

Передній край для авіації може позначатися радіолокаційними або інфрачервоними маяками, сигнальними ліхтарями, багаттями. У лісовій місцевості сигнали подаються з місць, переглядаються добре з повітря (з галявин, просік, узлісь), а у великих населених пунктах - з дахів будинків, широких вулиць і площ.

Підрозділу, що діють у відриві від головних сил, а також ведучий бій в оточенні, позначають своє положення по всьому периметрі району дій.

Про подачу сигналів, призначених для орієнтування підрозділів (цілевказівки), необхідно попереджати їхніх командирів установленим сигналом по засобах зв'язку.

Таким чином, застосування різних засобів зв'язку дозволяє вирішувати найважливіші задачі керівництва підлеглими підрозділами при досягненні поставлених цілей.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты