Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Описати способи геодезичної підготовки проектів




Перед виносом у натуру проекту (це перенесення на місцевість запроектованих меж земельних ділянок, осей споруд, інших проектних елементів) необхідно виконати спеціальну геодезичну підготовку, що передбачає аналітичний розрахунок, геодезичну прив’язку об’єкту, складання розмічувальних креслень. Для виносу проекту в натуру необхідно мати на місцевості геодезичні пункти з відомими координатами. У цій же системі координат повинні бути отримані координати проектних точок. Координати проектних точок визначають графічно або обчислюються аналітично.

Розрізняють три способи геодезичної підготовки проекту:

· Графоаналітичний;

· Аналітичний;

· Графічний.

При аналітичному способі всі дані для перенесення проектних елементів на місцевість знаходять шляхом математичних обчислень.

При графоаналітичному способі положення вихідних точок визначають графічно з топографічного плану, а інших точок жорстко пов’язаних з вихідними – аналітично. Наприклад, для визначення положення будинку на місцевості за топографічним планом, знаходять координати одного з кутів будинку і дирекційний напрямок на інший кут, далі за проектними розмірами обчислюють координати всіх інших кутів будинку.

Якщо проектні елементи не пов’язуються з існуючими контурами (самостійний відокремлений проект), то іноді застосовують графічний спосіб проектування, при якому всі планувальні елементи визначаються графічно за топографічним планом. Розрахунок проекту здійснюють за графічними координатами всіх його головних точок.

При аналітичному розрахунку проекту вирішується ряд типових геодезичних задач. Найпоширенішими є пряма та обернена геодезичні задачі. При геодезичній підготовці проекту виконують його прив’язку. Прив’язкою проекту називають розрахунки геодезичних даних (розмічувальних елементів) по яких виносять його в натуру від пунктів геодезичної основи. Розмічувальними елементами служать відстані, кути, і перевищення, вибір і розрахунок яких залежить від прийнятого способу перенесення в натуру.

Результати геодезичної підготовки проекту відображають на розмічувальних кресленнях. Розмічувальне креслення є основним документом за яким в натурі виконують розмічувальні роботи, його складають у масштабах 1:500 – 1:2000, а іноді й крупніше в залежності від складності споруди чи земельної ділянки або їх елементів, які виносяться в натуру.

На розмічувальному кресленні показують:

1) проектні та існуючі межі земельних ділянок;

2) контури будинків що виносяться;

3) розміри будинків та розташування осей;

4) пункти розмічувальної основи від яких відбувається перенесення в натуру;

5) розмічувальні елементи значення яких підписується прямо на кресленні.

Іноді на розмічувальному кресленні вказують значення координат вихідних пунктів у прийнятій системі координат, довжини й дирекційні кути вихідних сторін, позначки вихідних реперів та інші дані, які використовуються для геодезичної підготовки проекту. Ці дані можуть служити для контролю в процесі перенесення в натуру та після його завершення.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 325; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты