Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дослідження особливостей емоційної стабільності.




 

 

Емоційна стабільність характеризується стійкістю щодо зовнішніх впливів, нейротизм – високою реактивністю на зовнішні впливи. Емоційність характеризує особливості виникнення, перебігу і припинення різноманітних почуттів, афектів, настроїв. Основними характеристиками емоційності є вразливість, імпульсивність, емоційна лабільність, напруження, домінуючий емоційний статус (тривожність, страх, фрустрація, радість, гнів і т.п.). Емоційно стабільні люди не схильні до хвилювань, викликають довіру, стійкі до зовнішніх впливів, лідери. Нейротики – чутливі, тривожні, сильно переживають невдачі [35].

Для визначення особливостей емоційної стабільності у курсантів у порівнянні зі студентами була проведена методика «Опитувальник Айзенка».

У дослідженні брали участь дві групи випробуваних, які складалися зі 50 респондентів кожна. Це курсанти факультету пожежної безпеки Національного університету цивільного захисту України, віком 20-22, та студенти геолого-географічного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, віком 20-22.

Показники емоційної стабільності в досліджуваних вибірках представлені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Показники емоційної стабільності в досліджуваних групах ( %)

Стан емоційної стабільності Курсанти Студенти Математичний критерій
% % φ Р
Емоційно стабільні 76% 38% 3,95 р≤0.01
Емоційно нестабільні 24% 62% 3,945 р≤0.01
           

 

З приведеної таблиці видно, що серед курсантів переважають емоційно стабільні – 38 осіб, що становить 76%, а до емоційно нестабільних входять 12 осіб (24%). Щодо студентів, то серед них переважають емоційно нестабільні – 31 особа (62%), емоційно стабільні студенти складають 19 осіб (38%).

Після обробки даних методами математичної статистики, а саме завдяки критерію кутового перетворення Фішера ми можемо зробити висновки про те, що стан емоційної стабільності достатньо відрізняється у курсантів та студентів (р≤0.01).

Для наочності отримані дані ми зобразили на рисунку 2.1.

Рис. 2.1. Стан емоційної стабільності в курсантів та студентів (%).

 

З отриманих результатів видно, що серед курсантів переважають емоційно стабільні, а серед студентів – емоційно нестабільні особистості.

Загально відомим є той факт, що емоції протягом життя змінюються, навіть ті ж самі ситуації можуть викликати згодом зовсім інші емоції. Формування та переробка емоцій здійснюється в результаті включення людини в нову практику, яка змінює її основні настанови, загальну спрямованість особистості. Суттєве значення при цьому має не сама діяльність, а усвідомлення нових цілей та задач. Важливе значення для виховання емоцій має підвищення загального рівня розвитку та його широта.

При відборі курсантів на навчання враховуються особистісні характеристики, що впливають на ефективне виконання рятувальних робіт. Таким чином, уже на початку такий відбір зумовлює той факт, що більшість курсантів є емоційно стабільними.

У процесі навчання курсанти проходять практичні заняття, тренувальні збори в умовах наближених до надзвичайних ситуацій з метою перевірки їх професійних якостей та навичок. У таких умовах задля успішного виконання завдань курсантам доводиться показувати свою майстерність. Постійний повтор дій під час таких занять сприяє, на нашу думку, розвитку емоційної стабільності в надзвичайних ситуаціях.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты