Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Патофізіологія нервової системи




351. Відомо, що при раптовому припиненні надходження кисню в головний мозок, непритомність настає через 6-7 секунд. Яке патологічне явище лежить в основі порушення функцій клітин мозку в даному випадку?

A. Токсичне ураження

B. @Енергодефіцит

C. Іонний дисбаланс

D. Гіпергідратація клітин мозку (набухання)

E. Гіпогідратація клітин мозку

352. Відомо, що при зниженні рівня глюкози в крові дуже швидко виникає гіпоглікемічна кома. Яке патологічне явище лежить в основі порушення функцій клітин мозку в даному випадку?

A. Токсичне ураження

B. @Енергодефіцит

C. Іонний дисбаланс

D. Гіпергідратація клітин мозку (набухання)

E. Гіпогідратація клітин мозку

353. У хворого з хворобою Крейтцфельда-Якоба розвинулася спонгіоформна губчаста енцефалопатія. До якої групи належить інфекційний агент, що викликав це захворювання?

A. РНК-вмісні віруси

B. ДНК-вмісні віруси

C. Бактеріі

D. @Пріони

E. Гриби

354. З нейронів ніколи не утворюються пухлини, оскільки вони не діляться і в них неможлива одна з стадій канцерогенезу. Яка це стадія?:

A. Ініціація

B. Трансформація

C. @Промоція

D. Прогресія

E. Малігнізація

355. У головному мозку ніколи не буває фізіологічної артеріальної гіперемії. Це явище зумовлене тим, що мозковий кровообіг підпорядкований:

A. Добовим змінам активності мозку

B. @Метаболічним потребам нейронів

C. Центральній нервовій регуляції

D. Центральній гуморальній регуляції

E. Інтенсивності розумової праці


356. У хворого діагностовано автоімунний енцефаліт. Чим може бути зумовлене це захворювання?

A. @Пошкодженням гематоенцефалічного бар’єру

B. Зняттям імунологічної толерантності

C. Недостатністю гуморального імунітету

D. Недостатністю клітинного імунітету

E. Недостатністю фагоцитозу

357. У хворого з черепно-мозковою травмою виник енцефаліт. Який механізм призвів до автоімунного ушкодження мозку?

A. Трансформація лімфоцита

B. Втрата толерантності

C. @Демаскування антигену

D. Гіперпродукція IgE

E. Гіпопродукція IgG

358. У дитини 6 місяців з уповільненим моторним і психічним розвитком відзначається збліднення шкірних покривів, волосся, райдужної оболонки ока, позитивна проба Фелінга (з 3% розчином трихлороцтового заліза). Яке з зазначених спадкових захворювань виявлено в дитини?

A. Галактоземія

B. Алкаптонурія

C. Хвороба Дауна

D. Альбінізм

E. @Фенілкетонурія

359. Після автомобільної катастрофи у хворого діагностована травма середньої третини плеча з неповним розривом серединного нерва. Окрім рухових і сенсорних порушень нижче місця травми, хворий скаржиться на пекучий, нестерпний біль. Який вид болю у хворого?

A. Відбитий.

B. Соматичний.

C. Фантомний.

D. @Каузалгія.

E. Проекційний.

360. Хворий з анемією Аддісона – Бірмера скаржиться на відчуття „повзання мурашок” по тілу. Як називається це порушення чутливості?

A. Анестезія

B. Гіпоестезія

C. @Парестезія

D. Анальгезія

E. Гіперестезія


361. Після травматичного видалення зуба хворий скаржиться на тупий, не чітко локалізований, сильний біль у яснах, підвищення температури тіла до 37,50С. Діагностовано альвеоліт. Який вид болю у даного хворого?

A. Епікритичний

B. @Протопатичний

C. Вісцеральний

D. Відбитий

E. Фантомний

362. Хворий 50 років з цукровим діабетом 1-го типу скаржиться на повну втрату чутливості пальців ніг. Як називається таке порушення чутливості?

A. Анальгезія

B. @Анестезія

C. Гіпоестезія

D. Парестезія

E. Гіперестезія

363. Хворому 4 місяці тому ампутували ногу. Зараз його дуже турбує відчуття сильного болю у відсутній кінцівці. Як можна визначити цей вид болю?

A. @Патологічний

B. Фізіологічний

C. Соматичний

D. Вісцеральний

E. Відбитий

364. Дитина випадково доторкнулася до гарячої праски, скрикнула та відсмикнула руку. Який вид болю виник у цьому випадку?

A. Вісцеральний

B. Відбитий

C. Фантомний

D. @Епікритичний

E. Протопатичний

365. У хворого порушена координація рухів; рухи розмашисті, непропорційні, хода «півняча», «п'яна», пальцем важко попасти в ціль. З ураженням яких нервових структур пов'язано це порушення?

A. Пірамідної системи

B. Лімбічної системи

C. Кори мозку

D. @Мозочка

E. Стовбура мозку


366. У тварини після видалення одного з відділів головного мозку рухи втратили плавність, точність. Як називається описане явище?

A. Тремор

B. Гіпокінез

C. @Атаксія

D. Ригідність

E. Атетоз

367. У тварини після перерізання n. oftalmicus з'явилися екзофтальм, звуження зіниці, в'ялість повік. Через деякий час рогівка помутніла, утворилася виразка. Порушення якої функції нервового волокна виникло в даному випадку?

A. Чутливої

B. Больової

C. @Трофічної

D. Рухової

E. Вегетативної

368. У хворого відсутні довільні і мимовільні рухи нижніх кінцівок, що супроводжуються атонією і атрофією м'язів. Який параліч має місце в даному випадку?

A. Спастичний

B. @Периферичний

C. Центральний

D. Геміплегія

E. Моноплегія

369. У хворого відмічені швидкі мимовільні стереотипні скорочення м’язів обличчя, що імітують мигання і примружування. До якої форми розладів рухової функції нервової системи слід віднести описане порушення?

A. Гіпокінез

B. Акінезія

C. @Гіперкінез

D. Атаксія

E. Арефлексія

370. 78-річному хворому поставлений діагноз «паркінсонізм». Нестача якого медіатора в хвостатому ядрі головного мозку є головною ланкою в патогенезі цієї хвороби?

A. @Дофаміну

B. Ацетилхоліну

C. Адреналіну

D. Гістаміну

E. Норадреналіну


371. У пацієнта під час гіпертонічного кризу стали неможливими довільні рухи правою ногою, пасивні рухи збереглися в повному обсязі. При пальпації визначається високий тонус м'язів кінцівки. Яка форма порушення рухової функції має місце у хворого?

A. Периферичний парез

B. Атаксія мозочка

C. @Центральний параліч

D. Периферичний параліч

E. Тетанія

372. У дитини 12 років спостерігаються швидкі, несподівані, розмашисті, позбавлені стереотипності рухи. У них беруть участь м'язи обличчя і кінцівок. М'язовий тонус понижений. Яка форма порушень рухової функції нервової системи виникла?

A. @Хорея

B. Тремор

C. Атетоз

D. Тик

E. Абазія

373. У хворого виникли мимовільні „червоподібні” рухи в пальцях рук і ніг (згинання і розгинання пальців, що настають один за одним; перерозгинання середніх і кінцевих фаланг), які посилюються при довільних рухах. Як називається така форма порушення рухової функції нервової системи?

A. Хорея

B. Тремор

C. @Атетоз

D. Тик

E. Абазія

374. У жінки після інсульту відсутні довільні рухи у верхній і нижній кінцівках справа. Тонус м'язів і рефлекси в них підвищені. Спостерігаються патологічні рефлекси. Які клітини мозку пошкоджені у хворої?

A. @Пірамідні клітини кори

B. Глія

C. Альфа-мотонейрони рухових ядер

D. Чутливі нейрони

E. Нейрони мозочка

375. У хворого на поліомієліт відсутні довільні і мимовільні рухи правої ноги, що супроводжуються атонією і атрофією м'язів. Які клітини мозку пошкоджені у хворого?

A. Пірамідні клітини кори

B. Глія

C. @Альфа-мотонейрони рухових ядер

D. Чутливі нейрони

E. Нейрони мозочка



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 107; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты