Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік надзвичайних доходів і витрат




Надзвичайними подіями вважають стихійне лихо (землетрус, зсув грунту, повінь тощо) експропріацію власності підприємства за кордоном, прийняття нових законів тощо , за умови, що такі події не повторюються періодично, або не очікуються в кожному наступному періоді.

Це означає, що одна і та ж сама подія може бути надзвичайною для одного підприємства та звичайною для іншого. Наприклад, землетрус для підприємства, що знаходиться за межами зони сейсмічної активності, буде подією надзвичайною, а для підприємства що розташовано в такій зоні– це подія звичайна. Виходячи з вищеозначеного, класифікація події як надзвичайної є компетенцією керівництва підприємством.

Витрати і доходи, що є наслідком надзвичайних подій називають відповідно надзвичайними витратами та надзвичайними доходами.

Надзвичайними витратами є прямі втрати від надзвичайних подій (знищені активи) і витрати підприємства на здійснення заходів , пов'язаних з запобіганням та ліквідацією наслідків надзвичайних подій ( відшкодування працівникам та їх родинам, оплата працівникам, зайнятим на відновлювальних роботах, вартість використаних матеріалів тощо.

Надзвичайні доходи виникають в разі:

· відшкодування надзвичайних витрат страховими компаніями;

· значних благодійних внесків з боку інших підприємств або фізичних осіб.

Надзвичайні доходи і надзвичайні витрати в Звіті про фінансові результати відображаються з урахування податку на прибуток окремо від доходів та витрат звичайної діяльності.

Для відображення доходів, отриманих в результаті надзвичайних подій застосовується рахунок 75 “Надзвичайні доходи”,який має такі субрахунки:

751 “Втрати від стихійного лиха”

752“Інші надзвичайні доходи”

За кредитом рахунка 75 відображається сума визнаних надзвичайних доходів, а за дебетом – списання їх на рахунок фінансових результатів.

Облік надзвичайних витрат ведеться на рахунку 99 “Надзвичайні витрати”.

За дебетом цього рахунка відображається сума визнаних надзвичайних витрат, а за кредитом – їх списання на рахунок фінансових результатів.

Рахунок 99 “Надзвичайні витрати”має такі субрахунки:

991 “Втрати від стихійного лиха“

992 “Втрати від технологічних катастроф і аварій”

993 “Інші надзвичайні витрати”

Фінансовий результат від надзвичайних подій визначається на субрахунку 794 “Результат надзвичайних подій” шляхом зіставлення надзвичайних доходів та витрат. Якщо результатом надзвичайних подій є прибуток, то в дебет рахунка 794 списується також сума податку на прибуток від надзвичайних подій.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты