Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Протиблювотні засоби та препарати, що усувають нудоту. Антагоністи серотонінових рецепторів




· Ондансетрон (Ondansetron) (див. п. 5.2.3.2. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ", п. 19.5. розділу "ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ")

Фармакотерапевтична група:А04АА01 – протиблювотні засоби та препарати, що усувають нудоту. Антагоністи 5НТ3-рецепторів серотоніну.

Основна фармакотерапевтична дія:протиблювотний засіб із групи антагоністів серотоніну; селективно блокує 5НТ3-рецептори ЦНС і периферичної нервової системи, у т. ч. в нейронних центрах, що регулюють блювотні рефлекси; препарат має анксіолітичну активність, не викликає змін концентрації пролактину в плазмі крові, порушення координацій руху або зниження активності і працездатності.

Показання для застосування ЛЗ:профілактика і лікування нудоти і блювання БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: для попередження та лікування післяопераційної нудоти і блювання разову пероральну дозу 16 мг (2 табл.) призначають за 1 год до початку анестезії БНФ; парентерально дорослим слід ввести ондансетрон у разовій дозі 4 мг в/м або в/в струминно, повільно на початку анестезії БНФ; в/м в одну й ту саму ділянку тіла ондансетрон може бути введений одномоментно в дозі, яка не перевищує 2 мл.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:головний біль, запаморочення, спонтанні рухові розлади, напади судом, пригнічення ЦНС, парестезії, слабкість, екстрапірамідна симптоматика, непритомність; відчуття жару і припливу крові до обличчя, аритмія, тахікардія або брадикардія, гіпотензія або АГ; запор, діарея, гикавка, сухість у роті, транзиторне підвищення активності амінотрансфераз, недостатність функції печінки; кропив’янка, бронхоспазм, у поодиноких випадках – анафілактичні реакції; кашель, болі у грудній клітці (ангінозного типу).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; вагітність (особливо I триместр); період лактації; дитячий вік до 12 років; недостатність функції печінки, хірургічні операції на черевній порожнині.

Форми випуску ЛЗ:р-н для в/в введення, 2 мг/мл по 2 мл (4 мг) або по 4 мл (8 мг) у фл.; р-н для ін`єкцій, 2 мг/мл по 2 мл або по 4 мл в амп; р-н оральний, 4 мг/5 мл по 50 мл у фл.; табл. вкриті оболонкою, по 4 мг, по 8 мг; табл. по 2 мг; по 4 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 8 мг

Торгова назва:

I. ЕМЕСЕТРОН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
ОНДАНСЕТРОН, ЗАТ "Лекхім–Харків", м. Харків, Україна
ОНДАНСЕТРОН, ЗАТ "Технолог", м. Умань, Черкаська обл., Україна
ОНДАНСЕТРОН, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
ОНДАНСЕТРОН, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
II. ДОМЕГАН, Омега Лабораторіз Лтд., Канада
ЕМЕСЕТ®, Ципла Лтд, Індія
ЕМЕТРОН, ВАТ "Гедеон Ріхтер", Угорщина
ЕМТРОН, Аджіо Фармас`ютікалс Лтд., Індія
ЗОЛТЕМ, МEФАР ІЛАЧ САНАЇ А.Ш., Туреччина
ЗОФЕТРОН, Фармасайнс Інк., Канада
ЗОФРАН™, ГлаксоСмітКляйн Мануфактуринг С.п.А., Італія
ІЗОТРОН, ЕМКЙОР ФАРМАСЬЮТІКАЛС ЛТД., Індія
ОНДАНСЕТРОН САНДОЗ, Новартіс Лтд., Бангладеш
ОНДАНСЕТРОН САНДОЗ, Солюфарм ГмбХ/Лек фармацевтична компанія д.д., Словенія, підприємство компанії Сандоз/Лек С.А., Польша, підприємство компанії Сандоз/Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Сандоз, Німеччина/Словенія/Польща/Німеччина
ОСЕТРОН®, Д-р Редді'с Лабораторіс Лтд, Індія
СЕТРОНОН, "Пліва Краків" Фармацевтичний Завод АТ, Польща
СЕТРОНОН, ТОВ "ПЛІВА Хорватія", Хорватія

· Тропісетрон (Tropisetron) (див. п. 19.5. розділу "ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ")

Фармакотерапевтична група:А04АА03 – протиблювотні засоби та препарати, що усувають нудоту. Антагоністи 5НТ3-рецепторів серотоніну.

Основна фармакотерапевтична дія:високоактивний селективний конкурентний aнтагoнicт cepoтонiнових рецепторів; блокує блювотний рефлекс i супроводжуюче його відчуття нудоти, що спричиняються протипухлинними цитотоксичними препаратами, променевою терапією та деякими наркотичними препаратами, які стимулюють вихід серотоніну з eнтероxpoмaфiнопoдiбних клітин у слизовій оболонці ШКТ; дія не зменшується протягом 24 год, що дозволяє застосовувати його 1 р/добу; на відміну від інших протиблювотних засобів тpoпiceтpон не чинить eкстpaпipaмiдaльних побічних явищ.

Показання для застосування ЛЗ:лікування та запобігання пicляoпepaцiйній нудоті та блюванню.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають курсами по 5 днів; дітям старше 2 років рекомендована доза становить 0,2 мг/кг маси тіла, МДД – до 5 мг; схема лікування така: після попереднього в/в краплинного або струминного введення ін’єкційного р-ну препарату, який вводять у перший день лікування (використовується р-н для ін’єкцій, 1 мг/мл, амп. по 5 мл), у наступні дні (2 – 6-й) препарат приймається внутрішньо в капс.; МДД дорослих - 5 мг; капс. призначають з 2-го по 6-й день після попереднього в/в краплинного або струминного введення ін’єкційного р-ну препарату, який вводять у перший день лікування (використовується р-н для ін’єкцій, 1 мг/мл); капс. треба приймати вранці, безпосередньо після пробудження або за 1 год до сніданку, запиваючи водою; у осіб зі зниженою здатністю до метаболізму зменшення стандартної добової дози не вимагається; тривалість дії становить 24 год, що дозволяє застосовувати його 1 р/добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:головний біль, запаморочення, почуття втоми; біль у животі, запори, діарея; почервоніння обличчя, поширена кропив’янка, відчуття нестачі повітря, задишка, г. бронхоспазм; колапс, зупинка серцевої діяльності (точного взаємозв’язку з тропісетроном не встановлено).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; вагітність, лактація; дитячий вік до 2 років.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 0.005 г; р-н для ін'єкцій та інфузій, 1 мг/мл по 5 мл в амп.; р-н для ін'єкцій, 1 мг/мл по 2 мл або по 5 мл в амп.

Торгова назва:

I. ТРОПІСЕТРОН, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
ТРОПІСЕТРОН, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік"
II. НАВОБАН®, Новартіс Фарма АГ, Швейцарія
НАВОБАН®, Новартіс Фарма Штейн АГ, Швейцарія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты