Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Контактні проносні засоби




  • Бісакодил (Bisacodyl) **

Фармакотерапевтична група:А06АВ02 - контактні проносні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:проносна; стимулює перистальтику товстої кишки шляхом подразнюючої дії на слизову оболонку або прямої стимуляції нервових закінчень у підслизовому та слизовому нервових сплетеннях; погано абсорбується з ШКТ і сам впливає на абсорбцію електролітів, в результаті чого підвищений осмотичний тиск у просвіті кишечнику утримує більшу кількість води, що є наслідком пом’якшення випорожнень і полегшення їх пасажу в товстій кишці; крім того, збільшується об’єм випорожнень, що стимулює перистальтику та полегшує дефекацію; бактеріальні ферменти товстої кишки метаболізують препарат до активної сполуки – дифенолу, який підлягає кон’югації під час першого проходження через печінку з глюкуроновою або сірчаною кислотою та повертається до кишечнику через ентерогепатичну циркуляцію, що пролонгує дію препарату.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичного лікування запорів БНФ, у тому числі хр. запорів у лежачих і літніх пацієнтів, а також перед діагностичними процедурами, хірургічними та акушерськими втручаннями, а також у перед- та післяопераційний період БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: внутрішньо препарат приймають перед сном, незалежно від часу вживання їжі; разова доза для дорослих – 1 або 3 табл. (5 мг - 15 мг) БНФ; при недостатньому проносному ефекті препарат приймають додотково наступного ранку по 1 - 2 табл. (5 мг - 10 мг); у лікарській формі драже дорослим рекомендовано - по 1–2 драже 1 р/добу; курс застосування – не більше 10 днів; у лікарській формі супозиторій дорослим рекомендовано 1 супозиторій (10 мг) 1 р/добу БНФ.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:можливі болі в животі, подразнення анальної зони (біль, відчуття жару, кровотеча), болісні спазми кишечнику; ангіоневротичний набряк, анафілактичні реакції; у пацієнтів похилого віку, які часто використовують цей ЛЗ, може виникати слабкість, порушення координації, гіпотензія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:біль у животі, нудота та блювання невідомої етіології, апендицит, кишкова непрохідність, коліт, г. запальні захворювання органів черевної порожнини, шлунково-кишкові кровотечі, маткові кровотечі, захворювання прямої кишки, г. проктит, г. геморой, спастичний запор, защемлена грижа, анальні тріщини, тяжка дегідратація, гіперчутливість до бісакодилу або до інших компонентів препарат, вагітність та період годування груддю, дитячий вік.

Форми випуску ЛЗ:супозиторії ректальні по 10 мг; драже по 5 мг; табл. по 5 мг; табл., вкриті оболонкою, кишковорозчинні по 5 мг;

Торгова назва:

I. БІСАКОДИЛ, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
БІСАКОДИЛ, ЗАТ "Лекхім–Харків", м. Харків, Україна
БІСАКОДИЛ-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. БІСАКОДИЛ, Ай-Сі-Ен Польфа Жешув АТ, Польща
БІСАКОДИЛ, АТ "Гріндекс", Латвія
БІСАКОДИЛ, Балканфарма-Дупниця АТ, Болгарія
БІСАКОДИЛ, ГлаксоСмітКляйн Фармасьютикалз С.А., Польща
БІСАКОДИЛ, Фармапрім СРЛ, Республіка Молдова
БІСАКОДИЛ ГРІНДЕКС, АТ "Гріндекс", Латвія
  • Рицинова олія (Castor oil) **

Фармакотерапевтична група:А06АВ05 - проносний засіб.

Основна фармакотерапевтична дія:проносна дія; при застосуванні внутрішньо в тонкому кишечнику розщеплюється ліпазою з утворенням рицинолевої кислоти, яка спричиняє подразнення рецепторів кишечнику, порушує транспорт електролітів та затримує воду, що посилює його перистальтику; олія, яка залишилася, полегшує пересування калових мас уздовж товстої кишки.

Показання для застосування ЛЗ:г. запори різного походження, при отруєннях (за винятком інтоксикацій жирор-нними речовинами), для очищення кишечнику перед діагностичними процедурами.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендована доза для дорослих – 15 - 30 г, дітям віком від 1 до 5 років - 5 г (1 ч. л.), від 5 до 10 років - 10 г (1 д.л.), старше 10 років – 15 г (1 ст.л.) на прийом; якщо препарат застосовується для очищення кишечнику перед діагностичними процедурами, то доцільно вжити його за 2-6 год до проведення процедури.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, пронос, біль у животі; атонія кишечнику при тривалому застосуванні

Протипоказання до застосування ЛЗ:хр. запори, кишкова непрохідність, запальні захворювання черевної порожнини, порушення водно-електролітного балансу, кишкові та маткові кровотечі, г. і хр. гломерулонефрит, нефрозонефрит, отруєння жирор-нними хімічними сполуками (бензол, фенол, чотирихлористий вуглець та ін.), екстрактом папороті чоловічої; період вагітності; дитячий вік до 1 року.

Форми випуску ЛЗ:олія для перорального застосування по 30 г у фл.; олія по 25 мл.;по 50 мл, по 100 мл у фл.

Торгова назва:

I. РИЦИНОВА ОЛІЯ, АТ "Галичфарм", м. Львів, Україна
РИЦИНОВА ОЛІЯ, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
РИЦИНОВА ОЛІЯ, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
РИЦИНОВА ОЛІЯ, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
РИЦИНОВА ОЛІЯ, ЗАТ "Фармнатур", м. Одеса, Україна
РИЦИНОВА ОЛІЯ, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
РИЦИНОВА ОЛІЯ, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", Україна
  • Глікозиди сени (Sennosides A & B) *, **

Фармакотерапевтична група:A06AB06 - Проносні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:мають проносну дію, яка проявляється у вигляді розм’якшення або розрідження калових мас і настає за 6–10 год після приймання препарату і зумовлений переважно гальмуванням абсорбції рідини із товстого кишечнику та впливом на його перистальтику; вибірково діє на ободову кишку, нормалізує функціонування кишечнику.

Показання для застосування ЛЗ:хр. запор БНФ, ВООЗ, атонічний або функціональний запор у дітей, людей похилого віку, лежачих хворих у післяопераційному періоді, запори, які пов’язані з гемороєм та тріщинами прямої кишки, підготовка до рентгенологічних обстежень.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим призначають по 1 табл. на ніч або вранці натще; при необхідності дозу можна збільшити до 2–3 табл. на один прийом; дітям от 1 до 3 років призначають по 1/2 табл. (при необхідності – до 1 табл.); дітям от 4 до 12 років – по 1 табл. (при необхідності – до 11/2 – 2 табл.); тривалість лікування не повинна перевищувати 7 діб.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:метеоризм, болі в животі за типом колік, нудота, блювання; при довготривалому застосуванні, особливо у високих дозах, - втрата електролітів, альбумінурія та гематурія, протеінурія, меланоз кишок, знебарвлення сечі; втомлюваність, шкірний висип, судоми, колапс, АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість, кишкова непрохідність, апендицит та інші запальні захворювання органів черевної порожнини, перитоніт, спастичний коліт, защемлена кила, кровотеча із ШКТ, маткова кровотеча, цистит, запори нейрогенного та ендокринного походження, порушення водно-електролітного обміну; діти до 1 року.

Форми випуску ЛЗ:пастилки по 15 мг; табл. по 13,5 мг, по 70 мг

Торгова назва:

I. СЕНАДЕКСИН, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
СЕНАДЕКСИН-ЗДОРОВ'Я, СЕНАДИН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. ЕКС-ЛАКС, Новартіс Екс Лакс Інк., Пуерто-Ріко
СЕНАДЕ®, Ципла Лтд, Індія
СЕНАЛДЕ, Елегант Індія, Індія
СЕНАЛЕКС, Наброс Фарма Пвт. Лтд., Індія
ШОКОЛАКС®, Ментолатум Австралазія Пті Лтд, Австралія
  • Натрію пікосульфат (Sodium picosulfate) **

Фармакотерапевтична група:А06АВ08 - контактні проносні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:відноситься до контактних проносних засобів, які подразнюють рецептори слизової оболонки кишечнику; активується у товстому кишечнику під впливом бактеріальних сульфатаз; речовина, яка при цьому вивільнюється, стимулює чутливі нервові закінчення слизової оболонки кишечнику, посилюючи його моторику; проносна дія не супроводжується тенезмами і спазмами кишечнику; у дітей грудного віку ефективність може бути недостатньою із-за незначної кількості бактеріальної флори, яка продукує сульфатази; всмоктується у тонкій кишці лише в обмеженій кількості і практично не має системної дії.

Показання для застосування ЛЗ:атонія кишечнику, запор БНФ (за винятком спастичного), зумовлений зміною характеру і режиму харчування, тривалою імобілізацією, пропасницею, застосовують в до- і післяопераційний періоди БНФ, в акушерській і гінекологічній практиці, для полегшення дефекації при геморої, тріщинах заднього проходу, неоперабельних грижах, ІМ, АГ, для очищення кишечнику перед інструментальним дослідженням БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:крап. приймають внутрішньо одноразово, бажано ввечері; ефект настає через 10-12 год; дорослим і дітям старше 10 років призначають по 13 – 26 крап. (5-10 мг) БНФ, дітям 4-12 років - по 6-12 крап. (2,5-5 мг); у лікарській формі пастилки дорослі приймають по 1 - 2 пастилки, діти з 4 років по ½ пастилки; табл. дорослі і діти старше 10 років приймають по 1 табл. (7,5 мг) ввечері перед сном або вранці; при тяжких і стійких запорах дорослим рекомендується по 2 табл. (15 мг); тривалість лікування не повинна перевищувати 10 діб.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:біль у животі, діарея, нудота; тривале застосування крап. може призвести до втрати води, калію та інших солей, атонії кишечнику, порушенню серцевої діяльності, м’язової слабкості.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; кишкова непрохідність, запор разом з симптомами кишкової непрохідності (біль у животі, нудота, блювання, підвищення t° тіла), перитоніт, г. запальні захворювання органів черевної порожнини, діти до 4 років.

Форми випуску ЛЗ:краплі для перорального застосування по 20 мл у фл.-крапельницях; краплі оральні 0,75 % по 15 мл, 30 мл у фл.; пастилки по 5 мг; табл. по 7,5 мг

Торгова назва:

I. ЕНТЕРОЛАКС, АТ "Стома", м. Харків, Україна
ПІКОЛАКС®, АТ "Стома", м. Харків, Україна
ПІКОЛАКС®, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
II. АГІОЛАКС® ПІКО, МАДАУС ГмбХ/Капсоїд Фарма ГмбХ, Німеччина/Німеччина
ГУТТАЛАКС®, Істітуто де Анжелі С.р.л., Італія
РЕГУЛАКС® ПІКОСУЛЬФАТ КРАПЛІ, Кревель Мойзельбах ГмбХ, Німеччина

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты