Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Осмотичні проносні засоби




  • Магнію сульфат (Magnesium sulfate) *, **

Фармакотерапевтична група:А06АD04 – осмотичні проносні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:при прийомі всередину проявляється послаблююча дія у зв’язку зі зміною осмотичного тиску; всмоктування води із кишечнику затримується, відбувається розрідження та збільшення об’єму кишкового вмісту та подразнення інтерорецепторів, що призводить до полегшення акту дефекації; жовчогінна дія препарату пов’язана з рефлексами, що виникають при подразненні нервових закінчень слизової оболонки ДПК.

Показання для застосування ЛЗ:запори, холангіти, холецистити, гіпотонічні дискінезії жовчного міхура (для проведення тюбажів), отруєння р-нними солями барію, дуоденальне зондування (для отримання міхурової порції жовчі), очищення кишечнику перед діагностичними маніпуляціями.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:як проносний засіб препарат призначають внутрішньо (на ніч або натщесерце за 30 хв до їди) дорослим – по 10-30 г в ½ склянки води; при хр. запорі застосовують у клізмах 100 мл 20-30 % р-ну; дітям – із розрахунку 1 г на 1 рік життя (із розрахунку 1 г на ст.л. води); дітям до 3-х років препарат застосовувати тільки для отримання одноразового послаблюючого ефекту; як жовчогінний засіб призначають дорослим внутрішньо по 1 ст.л. у вигляді 20-25 % р-ну 3 р/добу; для дуоденального зондування вводять через зонд 50 мл 25 % або 100 мл 10 % теплого р-ну; при отруєнні р-нними солями барію шлунок промивають 1% р-ном препарату або призначають внутрішньо 20-25 г порошку у 200 мл води.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, г. запалення ШКТ; у разі тривалого застосування як проносного засобу - порушення водно-сольового обміну, порушення живлення організму, атонія товстого кишечнику.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість, кишкова непрохідність, г. запальні захворювання ШКТ, ЖКХ, обструкції жовчовивідних шляхів, г. пропасні стани, артеріальна гіпотензія, стани, пов’язані з дефіцитом кальцію та пригніченням дихального центру, тяжка форма ниркової недостатності, вагітність.

Форми випуску ЛЗ: порошок по 25 г у контейнерах; по 10 г або по 25 г у пакетах.

Торгова назва:

I. МАГНІЮ СУЛЬФАТ, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
МАГНІЮ СУЛЬФАТ, ТОВ "Исток Плюс", м. Запоріжжя, Україна
  • Лактулоза (Lactulose) **

Фармакотерапевтична група:А06АD11 - осмотичні проносні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:у товстому кишечнику під впливом кишкової мікрофлори лактулоза трансформується в низькомолекулярні (молочна, оцтова) органічні кислоти, вивільнює іони водню, внаслідок чого знижується рН і відбуваються осмотичні зміни, які стимулюють перистальтику товстого кишечнику; разом із цим збільшується об’єм калових мас та нормалізація їх консистенції, що сприяє покращанню фізіологічної дефекації; при печінковій недостатності лактулоза зв’язує продукти розпаду білка (вільний аміак та інші токсини), зменшує їх утворення за рахунок зниженння рН і пригнічення росту протеолітичних бактерій; завдяки стимуляції бурхливого росту біфідобактерій відбувається пригнічення росту патогенної флори кишечнику і, як наслідок, зменшення інтоксикації продуктами їх метаболізму; при зниженні рН вільний аміак трансформується в іонізовану форму, яка погано всмоктується і виводиться з калом; крім того, відбувається дифузія аміаку з крові в товстий кишечник із подальшим його виведенням.

Показання для застосування ЛЗ:запори, печінкова енцефалопатія БНФ, цироз печінки з тенденцією до гіперамонемії, сальмонельоз, дисбактеріоз кишечнику, гіперхолестеринемія, інтоксикації різного ґенезу; у випадках необхідності розм’якшити випорожнення в медичних цілях (при геморої, за необхідності хірургічного оперативного втручання на товстому кишечнику або анальному отворі), с-мі гнильної диспепсії у дітей раннього віку.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дозу підбирають індивідуально; як проносне, при лікуванні запору, залежно від віку застосовують дорослим у початковій дозі - 15 БНФ - 45 мл, підтримуючій дозі - 10 - 25 мл; діти 7 - 14 років - у початковій дозі - 15 мл, підтримуючій дозі - 10 мл; діти 3 - 7 років - у початковій дозі - 5 - 15 мл, підтримуючій дозі – 5 - 10 мл; діти до 3 років – у початковій дозі - 5 мл, підтримуючій дозі - 5 мл; доза може бути знижена вже після 2 - 3 днів прийому, залежно від потреб хворого; клінічний ефект спостерігається через декілька днів; дозу можна збільшити, якщо протягом двох днів прийому препарату не настало покращання стану хворого; при лікуванні печінкової енцефалопатії, печінкової коми і прекоми препарат призначають у початковій дозі по 30 - 50 мл 3 р/добу БНФ (до 190 мл на добу), потім переходять на індивідуальну підтримуючу дозу, щоб м’яке випорожнення відбувалося максимально 2 - 3 р/добу, а рН випорожнення перебувало в межах 5,0 - 5,5; для пом’якшення випорожнення з лікувальною метою дозування таке ж, як і при запорах.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:у перші дні прийому - метеоризм, який минає через два дні; при тривалому прийомі підвищених доз - електролітний дисбаланс.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; галактоземія, кишкова непрохідність.

Форми випуску ЛЗ:порошок оральний, 9,5 г/10 г по 10 г у пакетиках; р-н оральний, 667 мг/мл по 250 мл, або по 500 мл, або по 1000 мл у фл.; сироп 66.7 г/100 мл по 200 мл у фл.; сироп, 10 г/15 мл по 200 мл у фл.; сироп, 3,335 г/5 мл по 100 мл або по 200 мл у фл.; сироп, 66,7 г/100 мл по 100 мл або по 200 мл у фл.; сироп, 667 г/1000 мл по 200 мл, або по 300 мл, або по 500 мл, або по 1000 мл у фл.; по 15 мл у пакетиках

Торгова назва:

I. БІОФЛОРАКС, ТОВ "Харківське фармацевтичне підприємство "Здоров'я народу", м. Харків, Україна
ЛАКТУВІТ®, ТОВ "Юрія-Фарм", м. Київ, Україна
НОРМОЛАКТ, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
II. ДУФАЛАК®, Солвей Фармацеутікалз Б.В./Солвей Біолоджікалз Б.В., Нідерланди/Нідерланди
ЛАКСАРІН, Оріон Корпорейшн/Оріон Корпорейшн, Оріон Фарма, Завод в Турку/Оріон Корпорейшн, Оріон Фарма, Завод в Куопіо, Фінляндія/Фінляндія/Фінляндія
ЛАКТУЛАКС®, Дженом Біотек Пвт. Лтд., Індія
НОРМАЗЕ, Л. Молтені і К. деі Фрателлі Алітті Сосіета ді Езерчиціо С.п.А., Італія
  • Макрогол (Macrogol) **

Фармакотерапевтична група:А06АD15 - проносні засоби. Осмотичні проносні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:за рахунок утворення водневих зв’язків з молекулами води макрогол утримує її в кишечнику, що збільшує вміст рідини у порожнині кишечнику, що поліпшує процес випорожнення.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування запорів БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:лікування має на меті відновлення моторики товстого кишечнику за умови дотримання відповідної культури харчування; дорослим і дітям віком від 8 років - по 1 - 2 пакетики на добу, попередньо розчинивши у склянці води; при виражених запорах - по 2 пакетики 2 р/добу протягом 3 днів, потім по 2 пакетики на добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:здуття живота та/або біль в животі, нудота; при дуже високих дозах – діарея; шкірний свербіж, кропив’янка, висип, набряк обличчя, набряк Квінке, анафілактичний шок.

Протипоказання до застосування ЛЗ:запальні захворювання товстої кишки (неспецифічний виразковий ректоколіт, хвороба Крона); часткова або повна кишкова непрохідність; перфорація кишечнику або її загрозі; біль у животі невизначеного походження; гіперчутливість до препарату; дитячий вік до 8 років.

Форми випуску ЛЗ:порошок для приготування р-ну для перорального застосування по 10 г у пакетиках; по 2,95 г , по 5,9 г , по 73,69 г у пакетиках

Торгова назва:

II. ТРАНЗИПЕГ, Лабораторія М. Річард, Франція
ФОРЛАКС, ФОРТРАНС®, Бофур Іпсен Індустрі, Франція

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты