Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Різні речовини, що впливають на систему травлення та метаболізм




  • Кислота тіоктова (Tioctic acid)

Фармакотерапевтична група:А16АХ01 - засоби, що впливають на травну систему та метаболізм.

Основна фармакотерапевтична дія:регулює ліпідний, вуглеводний, холестериновий обмін, має гепатопротекторну, дезінтоксикуючу дію, подібну до вітамінів речовина, яка утворюється ендогенним шляхом; виконує коферментну функцію в окислювальному декарбоксилюванні кетокислот; покращує функцію печінки; суть дії альфа-ліпоєвої кислоти при ЦД полягає у зменшенні перекисного окислення ліпідів у периферійних нервах, покращанні ендоневрального кровотоку, що приводить до збільшення швидкості нервового проведення; альфа-ліпоєва кислота сприяє утилізації глюкози у м’язах незалежно від дії інсуліну, збільшенню вмісту макроергічних сполук у скелетних м’язах хворих на моторну нейропатію.

Показання для застосування ЛЗ:полінейропатії різного ґенезу (діабетична полінейропатія, алкогольна полінейропатія та ін.), лікування та профілактика атеросклерозу, при хр. гепатитах та цирозі печінки, при г. і хр. інтоксикаціях (отруєннях солями важких металів, грибами).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:при діабетичній полінейропатії дорослим рекомендується приймати внутрішньо по 600 мг альфа-ліпоєвої кислоти 1 р/добу або по 200 мг 2-3 р/добу (400-600 мг), не розжовуючи та запиваючи достатньою кількістю води; в тяжких випадках або замість в/в ін’єкцій табл. можна застосовувати в МДД 1 800 мг, розділених на 3 прийоми; при тяжкій діабетичній полінейропатії необхідна початкова терапія - інфузії 24 мл ін’єкційного р-ну препарату (600 мг) 1 р/добу; пoчаткoву терапію проводять протягом 10-20 днів; якщо проведення початкової інфузійної терапії є тимчасово неможливим, на цей період препарат можна призначати внутрішньо в дозі 600 мг 1-3 р/добу; підтримуюча терапія лікарськими формами препарату для перорального прийому в дозі 600 мг/добу і вище протягом 1-3 місяців; оскільки пошкодження нервів при ЦД пов’язано з хр. перебігом хвороби, препарат, можливо, доведеться застосовувати протягом тривалого часу; для профілактики діабетичної полінейропатїї, а також при інших, перелічених вище порушеннях обміну речовин, захворюваннях печінки, хр. інтоксикаціях дозу препарату необхідно добирати індивідуально, залежно від ступеня тяжкості захворювання, віку та маси тіла хворого; рекомендується призначати внутрішньо по 200 мг 1-3 р/добу або по 600 мг 1 р/добу протягом 10-20 днів; підтримуюча доза становить 400-600 мг/добу протягом 1-2 місяців.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:головний біль, утруднене дихання і АР на шкірі (кропив’янка, екзема); лише при парентеральному введенні - судоми, двоїння в очах, спонтанні невеликі крововиливи у шкіру (пурпура) і порушення функції тромбоцитів (тромбопатії); в результаті покращання засвоєння глюкози в окремих випадках може знизитись рівень цукру в крові.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:капс. м'які по 300 мг, по 600 мг; капс. по 300 мг; концентрат для р-ну для інфузій, 300 ОД (300 мг)/12 мл по 12 мл, 600 ОД (600 мг)/24 мл по 24 мл в амп.; р-н для ін'єкцій 3 % по 10 мл у фл.; р-н для ін'єкцій, 25 мг/1 мл по 12 мл (300 мг) в амп., по 24 мл (600 мг) в амп.; р-н для ін'єкцій, 5 мг/мл по 2 мл в амп.; р-н для інфузій 1,2 % по 50 мл у фл.; р-н для інфузій 3% по 10 мл або по 20 мл в амп.; табл., вкриті оболонкою, по 200 мг, по 300 мг, по 600 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 600 мг.

Торгова назва:

I. АЛЬФА-ЛІПОН, ВАТ "Київський вітамінний завод", м. Київ, Україна
ДІАЛІПОН®, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
ЛІПОЄВА КИСЛОТА, Одеське ВХФП "Біостимулятор" у формі ТОВ, м. Одеса, Україна
ТІОКТОДАР, ЗАТ по виробництву інсулінів "Індар", м. Київ, Україна
II. БЕРЛІТІОН® 300 КАПС., БЕРЛІТІОН® 600 КАПС., Р.П. Шерер ГмбХ & Ко. КГ (виробництво in bulk)/Каталент Німеччина Шорндорф ГмбХ (кінцеве пакування; новий дизайн вторинних упаковок виробника)/БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП) (кінцеве пакування; контроль; випуск серії), Німеччина/Німеччина/Німеччина
БЕРЛІТІОН® 300 ОД, БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП) (кінцеве пакування)/ЙєнаГексал Фарма ГмбХ (виробництво ампул in bulk), Німеччина/Німеччина
БЕРЛІТІОН® 300 ОРАЛЬ, БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП) (кінцеве пакування; контроль; випуск серії)/Хаупт Фарма Вольфратсхаузен ГмбХ (виробництво in bulk; контроль серій), Німеччина/Німеччина
БЕРЛІТІОН® 600 ОД, Хамельн Фармасьютикалз ГмбХ (виробництво ампул (весь цикл) або виробництво «in bulk»)/БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП) (кінцеве пакування; контроль серії/місце випробувань; випуск серії), Німеччина/Німеччина
ЕСПА-ЛІПОН 200, ЕСПА-ЛІПОН® 200, ЕСПА-ЛІПОН 600, Еспарма ГмбХ, Німеччина
ЕСПА-ЛІПОН® 600, Еспарма ГмбХ/Фарма Вернігероде ГмбХ, Німеччина/Німеччина
ЕСПА-ЛІПОН® ІН'ЄКЦ. 300, ЕСПА-ЛІПОН® ІН'ЄКЦ. 600, Еспарма ГмбХ/Хамельн Фармасьютикалз ГмбХ, Німеччина/Німеччина
ЕСПА-ЛІПОН-ІН'ЄКЦ. 300, ЕСПА-ЛІПОН-ІН'ЄКЦ. 600, Еспарма ГмбХ, Німеччина
ТІОГАМА®, Вьорваг Фарма ГмбХ і Ко. КГ/Драгенофарм Аптекарь Пюшл ГмбХ і Ко. КГ, Німеччина/Німеччина
ТІОГАМА®, Солюфарм Фармацойтіше Ерцойгніссе ГмбХ, Німеччина
ТІОГАМА® ТУРБО, Вьорваг Фарма ГмбХ і Ко. КГ/Солюфарм Фармацойтіше Ерцойгніссе ГмбХ, Німеччина/Німеччина
ТІОКТАЦИД® 600 HR, МЕДА Меньюфекчеринг ГмбХ, Німеччина
ТІОКТАЦИД® 600Т, Хамельн Фармасьютикалз ГмбХ/МЕДА Фарма ГмбХ енд Ко. КГ, Німеччина/Німеччина

· Терліпресин (Terlipressin)

Фармакотерапевтична група:Н01В А04 - гормони задньої долі гіпофіза.

Основна фармакотерапевтична дія:синтетичний аналог гормона задньої долі гіпофіза – вазопресину; зменшує портальну гіпертензію, знижуючи портальний кровотік і спричиняє спазм м’язів стравоходу з подальшим стисненням варикозно розширених вен стравоходу; підвищує тонус гладком’язової мускулатури ШКТ як у судинах, так і поза ними; підвищуючи периферичний опір в термінальних артеріальних судинах, знижує трофіку нервових волокон, що іннервують внутрішні органи; зниження артеріальної перфузії призводить до зниження тиску в системі ворітної вени; одночасне скорочення м’язових оболонок різних відділів кишечнику призводить до посилення перистальтики, скорочуються м’язи стінки стравоходу і, таким чином, перетискають варикозні вузли; антидіуретична активність терліпресину не є клінічно значущою; незначною мірою підвищується АТ як систоли, так і діастоли; за наявності ренальної гіпертензії і генералізованого ангіосклерозу можливо значне підвищення АТ; гемодинамічний ефект і дія на гладку мускулатуру є головними чинниками фармакологічної дії терліпресину; ефект централізації кровообігу при гіповолемії є бажаним побічним ефектом у пацієнтів з кровотечею із варикозно розширених вен стравоходу.

Показання для застосування ЛЗ:кровотечі травного тракту та сечостатевих шляхів, кровотечі з варикозних вузлів стравоходу БНФ, виразки шлунка і ДПК; кровотечі, пов’язані з хірургічними втручаннями, зокрема на органах черевної порожнини й малого таза.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу: 1 мг (1000 мкг) кожні 4 – 6 год БНФ протягом 3 – 5 днів; для запобігання рецидиву кровотечі, лікування слід продовжувати протягом 24 – 48 год після її зупинки; вводять в/в болюсно або у вигляді короткочасної інфузії; інші види кровотеч травного тракту - 1 мг кожні 4 – 6 год; також може бути використаний як засіб першої допомоги незалежно від хірургічного втручання, якщо є підозра на кровотечу з верхніх відділів ШКТ; кровотечі з внутрішніх органів у дітей - зазвичай вводять у дозі від 8 до 20 мкг/кг маси тіла з інтервалом 4 – 8 год; слід вводити протягом усього періоду кровотечі; загальною рекомендацією є продовження введення для запобігання її рецидиву – так само, як у випадку кровотеч у дорослих; за наявності склерозованих варикозних вузлів стравоходу призначають одноразове введення у дозі 20 мкг/кг маси тіла болюсно.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:блідість шкірних покривів, незначне підвищення АТ, аритмія, зниження ЧСС, розвиток г. коронарної недостатності; головний біль, розвиток місцевого некрозу; підсилення перистальтики, що може спричинити біль у животі, нудоту, діарею; звуження бронхів може спричинити задишку; порушення кровообігу в ендометрії і біометрії; гіпонатріємія та гіпокаліємія, особливо у пацієнтів з існуючим порушеним водним балансом.

Протипоказання до застосування ЛЗ:септичний шок, вагітність, дитячий вік

Форми випуску ЛЗ:порошок для р-ну для ін'єкцій по 1 мг у фл.; р-н для ін'єкцій, 0,1 мг/мл по 2 мл або 10 мл в амп.

Торгова назва:

II. ГЛІПРЕСИН, Феррінг ГмбХ/Феррінг Інтернешнл Сентер СА/Рентшлер Фарма ГмбХ, Німеччина/Швейцарія/Німеччина

 


4. ПУЛЬМОНОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ,


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты