Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Антидоти




  • Калію перманганат (Potassium permanganate) *, **

Фармакотерапевтична група:V03AB18 - антидоти

Основна фармакотерапевтична дія:антисептична, антидотна при отруєннях фосфором, опіоїдами, алкалоїдами, синільною кислотою, хініном; сильний окислювач; у присутності органічних речовин, що легко окислюються (компоненти тканин, гнійні виділення), легко відщеплює кисень і перетворюється у діоксид марганцю, який в залежності від концентрації р-ну виявляє в’яжучу, подразливу, припікальну дію; кисень, що вивільнився, зумовлює протимікробний і дезодораційний вплив.

Показання для застосування ЛЗ:інфіковані рани ВООЗ, БНФ , опіки, виразки ВООЗ, дерматомікози, вагініт, уретрит, цистит, баланопостит, фарингіт, ларингіт, тонзиліт; отруєння опіоїдами, алкалоїдами, нікотином, синільною кислотою, хініном; при потраплянні аніліну на шкіру, при ураженнях очей отруйними комахами; окислення ціанідів у присутності калію перманганату спостерігається лише у лужному середовищі.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для промивання шлунку, полоскання застосовують 0,01%-0,02%-0,1% р-ни; при отруєннях – промивання шлунку 0,01-0,1% р-ном.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:у р-нах високої концентрації може спричинити подразнення тканин, при підвищеній чутливості тканини – опік при потраплянні внутрішньо у людей зі зниженою кислотністю шлункового соку спричиняє гемотоксичну дію (метгемоглобінемія).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:порошок для приготування р-ну по 3 г або по 5 г у фл.

Торгова назва:

I. КАЛІЮ ПЕРМАНГАНАТ, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
КАЛІЮ ПЕРМАНГАНАТ, Комунальне підприємство "Луганська обласна "Фармація", Фармацевтична фабрика, м. Луганськ, Україна
КАЛІЮ ПЕРМАНГАНАТ, ТОВ "Исток Плюс", м. Запоріжжя, Україна
  • Налоксон (Naloxone) *

Фармакотерапевтична група:V03AB15 - антидоти.

Основна фармакотерапевтична дія:є конкурентним антагоністом опіатних рецепторів; блокує переважно μ-рецептори і витісняє наркотичні аналгетики з місць зв΄язування, ліквідуючи симптоми передозування опіоїдів та усуває дію ендогенних опіатних пептидів і екзогенних опіоїдних аналгетиків; запобігає, усуває ефекти опіоїдних аналгетиків, відновлює дихання, зменшує седативну дію та ейфорію, усуває дію широкої групи наркотичних засобів як агоністів, так і агоністів-антагоністів опіатних рецепторів; усуває центральні і периферичні токсичні симптоми; ефективний при розладах функції дихання при змішаних отруєннях; провокує с-м «відміни» у хворих з опіоїдною залежністю.

Показання для застосування ЛЗ:передозування опіоїдів ВООЗ, БНФ; для усунення пригнічення дихального центру ВООЗ, БНФ, викликаного опіоїдами; для відновлення дихання у новонароджених після введення породіллі опіоїдних анальгетиків БНФ; як діагностичний засіб у хворих з підозрою на опіоїдну залежність.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують в/в струминно у г. випадках; в/в краплинно, в/м; дозу встановлює лікар індивідуально для кожного пацієнта; для усунення пригнічення дихального центру, спричиненого опіатами дорослим: в/в ін’єкція в дозі 0,1 - 0,2 мг (1,5 - 3 мкг/кг маси тіла) зазвичай є достатньою. За необхідності додатково можна вводити 0,1 мг з інтервалом 2 хв до повного відновлення дихання і свідомості. Дітям початкова доза налоксону становить 0,01 ВООЗ, БНФ - 0,02 мг/кг маси тіла в/в протягом 2 - 3 хв до повного відновлення дихання і свідомості; додаткові дози можна призначати з інтервалом 1 - 2 год. Гостре передозування опіатів: дорослим початкова доза становить 0,4 - 2 мг в/в ВООЗ; якщо не настає відновлення дихання, введення слід повторити ч/з 2 - 3 хв; препарат можна також вводити в/м (початкова доза – 0,4 - 2 мг), якщо в/в введення неможливе; діти: рекомендована початкова доза – 0,1 мг/кг маси тіла в/в ; якщо бажаного ефекту не досягнуто, додатково у вигляді ін’єкції вводять 0,1 мг/кг маси тіла. Якщо в/в введення неможливе, препарат вводять в/м в початковій дозі 0,01 мг/кг маси тіла БНФ, розділеній на кілька введень.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, підвищена пітливість, тахікардія, підвищення АТ, психомоторне збудження, м’язове тремтіння, судоми і навіть зупинка серця; ці симптоми є найчастішими ознаками с-му г. абстиненції і наслідком дуже швидкого антагонізування впливу похідних морфіну.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до налоксону.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій, 0,4 мг/мл по 1 мл в амп.

Торгова назва:

I. НАЛОКСОН-М, ТОВ "Харківське фармацевтичне підприємство "Здоров'я народу", м. Харків, Україна

 

  • Натрію тіосульфат (Sodium thiosulfate) *

Фармакотерапевтична група:V03AB06 – антидоти.

Основна фармакотерапевтична дія:виявляє протитоксичну, протизапальну та десенсибілізуючу дію; при взаємодії з екзогенними сполуками арсену, ртуті, свинцю утворює їх неотруйні сульфіти; з синильною кислотою та її солями утворює менш токсичні роданисті сполуки; знешкоджує препарати галоїдів (йоду, брому); застосування препарату для лікування паразитарних захворювань шкіри базується на його здатності розпадатися в кислому середовищі з виділенням сірки та сірчистого ангідриду, які мають протипаразитарну дію.

Показання для застосування ЛЗ:отруєння сполуками арсену, ртуті, свинцю, синильною кислотою та її солями, йодом, бромом та їх солями; артрити, невралгії, алергічні захворювання, червоний вовчак, діабетична нейропатія

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводять в/в ВООЗ, БНФ по 5–10 мл 30% р-ну струминно; при отруєннях сполуками арсену, ртуті, свинцю, йодом, бромом та їх солями, а також при артритах, невралгіях, алергічних захворюваннях препарат призначають в/в у дозі 1,5 - 3 г (5 - 10 мл 30% р-ну); при ураженнях синильною кислотою та її солями препарат вводять у дозі 15 г (50 мл 30% р-ну); натрію тіосульфат при перелічених отруєннях та захворюваннях може призначатися внутрішньо у разовій дозі 2 - 3 г у вигляді 10% р-ну, який готують з 30% р-ну шляхом розведення водою або фізіологічним р-ном 1:2.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:не описана.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій 30% по 5 мл, по 10 мл в амп.

Торгова назва:

I. НАТРІЮ ТІОСУЛЬФАТ, Харківське підприємство по виробництву імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ "Біолік", м. Харків, Україна
НАТРІЮ ТІОСУЛЬФАТ-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты