Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 5. Науково-технічна та інноваційна політика




 

Напрямки державної політики в галузі науково-технічного прогресу.

Об’єктивна необхідність і сутність регулювання розвитку науки і техніки. Завдання та функції держави в стимулюванні науково технічного прогресу. Форми державного регулювання розвитку науки і техніки. Пряме втручання держави в процеси розвитку науки і техніки. Державні НТ програми. Завдання та функції Державного інноваційного фонду України.

Непряме регулювання розвитку НТП. Важелі державної підтримки розвитку НТП (податкові пільги, застосування політики прискореної амортизації тощо). Державна політика в області патентів і ліцензій. Роль інноваційних фондів в розвитку науки і техніки.


Тема 6. Державне регулювання підприємництва

 

Сутність, суб’єкти, принципи та організаційні форми підприємницької діяльності. Сектори економіки. Мета та завдання секторного аналізу економіки. Роль та методологія управління державним сектором економіки. Суб'єкти та об'єкти антимонопольної політики. Мета, завдання та способи демонополізації економіки. Особливості демонополізації окремих об'єкті. Особливості демонополізації окремих об'єктів. Приватизація державних підприємств. Зміст державних програм демонополізації економіки, розвитку конкуренції і приватизації. Функції та завдання Антимонопольного комітету України й Фонду державного майна України. Методи державної підтримки та регулювання підприємництва. Механізм банкрутства підприємств. Мета, порядок і спосіб проведення санації державних підприємств.

 

Тема 7. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності

 

Сутність, завдання та форми державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності Завдання та функції державних органів щодо регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Реєстрація суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Тарифне й нетарифне регулювання, квотування, ліцензування експорту та імпорту. Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності Декларація тарифів і майна, яке переміщується через кордон. Страхування зовнішньоекономічної діяльності. Державне регулювання валютних операцій та кредитно-розрахункових відносин. Платіжний та торговельний баланси України.

 

Тема 8. Державне регулювання цін та інфляції

 

Національний банк як суб'єкт державного регулювання економіки, його завдання та функції. Інструменти грошово-кредитного регулювання економіки. Грошово-кредитне обслуговування державного бюджету, державного боргу та боргових зобов'язань. Ціни як інструмент державного регулювання економіки. Цінове регулювання діяльності природних та штучних монополістів. Контроль за дотриманням державної дисципліни цін та тарифів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты