Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 2. Стратегія соціально-економічного розвитку країни




Мета роботи: поглибити, узагальнити, закріпити знання студентів про місце, суть, функції прогнозування, планування та програмування в системі державного регулювання економіки України.

 

План вивчення теми

 

1. Індикативне, директивне та стратегічне макроекономічне планування.

2. Організація розробки та реалізації індикативних планів.

3. Досвід макроекономічного планування в світовий практиці.

4. Державний план (програма) економічного і соціального розвитку України.

5. Самостійне ознайомлення зі структурою та змістом діючих в Україні програм.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

 

Макроекономічне планування як складова механізму державного регулювання економіки широко використовується в економічно розвинутих країнах з метою соціально-економічної стабілізації, формування макропропорцій та забезпечення динамічності розвитку економіки. Таму важливим моментом для з’ясування ролі та місця макроекономічного планування в системі державного регулювання економіки є вивчення світового досвіду.

Практична направленість теми передбачає поєднання отриманих теоретичних знань з практичними навичками. Тому вивчення теми передбачає ознайомлення з діючими стратегіями, планами та програмами соціально-економічного розвитку України, аналіз їх змісту та структури. Вказані документи публікується в офіційних виданнях Верховної Ради та газеті “Урядовий кур’єр”.


Питання для самоконтролю

1. Яке місце в системі державного регулювання економіки займає індикативне планування?

2. В якої мірі застосовується макроекономічне планування в розвинених країнах світу?

3. Назвіть приблизну структуру програми соціально-економічного розвитку України.

4. Наведіть приклади урядових цільових комплексних програм.

5. У чому полягає сутність контролю за реалізацією ЦКП?

Бібліографічний список до самостійної роботи

1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 15, 16

Тема 3. Фінансова політика

 

Мета роботи: поглибити, систематизувати, закріпити знання студентів про державне регулювання економіки за допомогою фінансово-кредитної політики.

План вивчення теми

 

1. Бюджетний вплив на розвиток економіки.

2. Взаємозв’язок стимулюючій та фіскальній функції податків.

3. Національний банк України як суб’єкт державного регулювання економіки.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

 

Фінансова система кожної країни має свою специфіку. В Україні фінансову систему утворюють: державний і місцеві бюджети (консолідований бюджет) фінанси підприємств усіх форм власності, централізовані та інші фонди, фондовий ринок.

Основна частка державних доходів і витрат здійснюється через бюджетну систему. Розгляд впливу бюджетного регулювання на розвиток економіки потребує ознайомлення с кількісно-якісною структурою бюджету в динаміці за де кілька років.

Особлива роль у державному регулюванні економіки належить податкової політиці. Поглиблене ознайомлення з податковою системою як інструментом державного регулювання економіки потребує дослідження податків як інструмента фіскальної політики з одного боку, з іншого, як інструмента державного регулювання, який оказує вагомий вплив на розвиток економічних процесів та явищ.

Важливими інструментами економічної політики держави є грошово-кредитні (монетарні) важелі. В даному зв’язку необхідно розглянути особливості державного регулювання за допомогою грошово-кредитних інструментів, які впливають на грошову пропозицію та ціну кредиту. Особливу роль в цьому відіграє Національний банк України, який виступає як особливий центральний орган державного управління. Розгляд особливостей грошово-кредитної політики передбачає ознайомлення з її економічними засобами і методами, якими є регулювання обсягу грошової маси через: визначення та регулювання норм обов’язкових резервів для комерційних банків і фінансово-кредитних установ, процентна політика, рефінансування комерційних банків, управління золотовалютними резервами, операції з цінними паперами на відкритому ринку, регулювання імпорту та експорту капіталу.

 

Питання для самоконтролю

1. Як змінилась кількісно-якісна структура бюджету України за останні роки?

2. Які основні статті видатків бюджету України?

3. Які статті складають основу прибуткової частини бюджету України?

4. Як вплинули зміни ставок деяких податків на прибуткову частину бюджету?

5. Пояснить причини та необхідність зниження податкових ставок в Україні.

6. Обґрунтуйте основні методи регулювання кредиту та грошової маси.

 

Бібліографічний список до самостійної роботи

1, 2, 3, 7, 13, 14


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты