Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ключові терміни і поняття




Вади держави -нездатність держави забезпечити ефективний за Парето розподіл ресурсів та невідповідність політики розподілу обмежених ресурсів поширеним у суспільстві уявленням про справедливість.

Вади ринкового саморегулювання -властивість ринкової економіки, виникають внаслідок неефективного за Парето розподілу економічних ресурсів.

Державне регулювання економіки –

Різновид чистого суспільного товару.

система знань про сутність, закономірності дії та правила застосування типових методів та засобів впливу держави на хід соціально-економічного розвитку, спрямованих на досягнення цілей державної економічної політики.

Сфера діяльності держави щодо цілеспрямованого впливу на поведінку суб'єктів господарювання.


Державне управління економікою –організуючий і регулювальний вплив держави на економічну діяльність суб'єктів ринку з метою її впорядкування та підвищення результативності.

Економічна функція держави -створення передумов, необхідних для ефективної економічної діяльності суспільства.

Методи ДРЕ –способи впливу держави на сферу підприємництва, інфраструктуру ринку, некомерційний сектор економіки з метою створення умов для ефективного функціонування їх відповідно до напрямів державної економічної політики.

Балансовий метод планово-економічних розрахунків – метод розрахунків, що уможливлює узгодження між потребами та засобами для їх забезпечення.

Гіпотеза (прогностична) - наукове передбачення на рівні загальної теорії.

Державна програма економічного і соціального розвитку України -документ, в якому визначаються цілі та пріоритети економічного і соціального розвитку , засоби та шляхи досягнення їх, формується взаємоузгодження і комплексна система заходів органів законодавчої і виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спрямованих на ефективне розв'язання проблем економічного і соціального розвитку, досягнення стабільного економічного зростання, а також характеризуються очікувані зміни у стані економіки та соціальної сфери.

Державне прогнозування економічного і соціального розвитку - науково обґрунтоване передбачення напрямів розвитку країни, окремих галузей економіки або окремих адміністративно-територіальних одиниць, можливого стану економіки та соціальної сфери в майбутньому , а також альтернативних шляхів і строків досягнення параметрів економічного і соціального розвитку .

Директивний план -план, що має силу юридичного закону, адресний та обов’язковий для виконання характер. Притаманний командній економіці.

Індикативний план - рекомендаційна система планових заходів, що передбачає створення таких умов функціонування суб'єктів економіки, які б спонукали їх до виконання поставлених завдань. Притаманний змішаній економіці.

Макроекономічне планування - вид діяльності держави щодо визначення стратегічних, тактичних та оперативних цілей планового періоду, а також способів досягнення таких цілей.

Пріоритети - найважливіші напрями державної економічної політики.

Прогноз - науково обґрунтоване судження про можливий стан об'єкта в майбутньому, а також про альтернативні шляхи і строки досягнення такого стану .

Соціально орієнтована ринкова економіка - модель змішаної економіки, стратегічна ціль соціально-економічної політики України.

Стратегія - у менеджменті -детальний, всебічний комплексний план, спрямований на втілення місії держави.

Тактика- цілі і засоби, форми і способи діяльності, які найбільше відповідають конкретним обставинам на даний момент і забезпечують досягнення стратегічних цілей.

Цільова комплексна програма - документ, в якому міститься визначений за ресурсами, виконавцями та строками здійснення комплекс заходів, спрямованих на досягнення цілей (розв’язання певних coцiально-економічних проблем).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты