Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗМІСТ індивідуальних науково-пошукових робіт




Завдання 1. Об'єктивна необхідність державного регулювання і планування соціально-економічного розвитку

Втручання держави в розвиток економіки як необхідна умова збалансованого і стабільного функціонування виробництва і поступального розвитку суспільства. Визначення і сутність державного регулювання. Інституціональні зміни, що відбулися в Україні з початку 90-х років. Особливості економічної системи, сформованої в Україні. Відмовлення від абсолютизму державної власності і перехід до багатоукладної економіки. Плановий розвитку держави й існування ринкових відносин.

Необхідність державного регулювання розвитку найважливіших секторів (галузей) національної економіки таких як:

- електроенергетика;

- транспорт;

- фундаментальна наука;

- соціальна сфера;

- житлово-комунальне господарство.

Досвід розвинених країн, що розвиваються, у регулюванні і плануванні економічного зростання і рівня життя населення.


Завдання 2. Завдання, функції і границі державного регулювання в ринковій економіці

Цілі й завдання державного регулювання в ринковій економіці. Визначення і сутність державного регулювання. Нові функції держави в управлінні економікою при переході від планової системи до ринковій. Необхідність формування нормативно-правового механізму, що забезпечує функціонування товарно-грошових відносин. Порівняльний аналіз різних моделей державного регулювання в індустріальних країнах світу (Німеччина, Франції, скандинавські держави й ін.).

Питання оптимізації й удосконалювання розмірів державного сектора і приватного сектора у вітчизняній економіці. Використання досвіду зарубіжних країн при визначенні границь державного регулювання.

 

Завдання 3. Система органів державного управління економікою

Формування трьох гілок влади – законодавчої, виконавчої, судової – як нове явище в українській державності. Необхідність створення нової законодавчої бази для ринкової економіки. Ведуча роль виконавчих органів влади в управлінні економікою.

Радикальні зміни, що відбулися в структурі уряду в останнє десятиліття. Характеристика сучасної структури Уряду України як основної системи управління національної економіки. Взаємодія міністерств, комітетів, служб і інших урядових структур. Перехід від галузевого принципу управління до функціонального. Аналіз основних завдань органів влади, що займаються управлінням економікою.

Основні напрямки удосконалювання структури органів управління в Україні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты