Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Передмова




Державний вищий навчальний заклад

«Запорізький національний університет»

Міністерства освіти і науки України

ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ

Методичні рекомендації

З підготовки до складання державного екзамену

За бакалаврськими програмами з економіки

Для денної та заочної форм навчання

 

 

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № 8 від 30.03.2010р.

 

Запоріжжя

УДК: 330.1 (076)

Е 451

 

Економічна теорія: Методичні рекомендації з підготовки до складання державного екзамену за бакалаврськими програмами з економіки для денної та заочної форм навчання /Уклад.: Прушківська Е.В., Колобердянко І.І., Ващенко В.С., Дугієнко Н.О. – Запоріжжя, ЗНУ, 2010. – 48 с.

 

Методичні вказівки містять поради та вимоги до складання державного екзамену, приклади екзаменаційного білету та відповіді на екзаменаційні питання, перелік питань до державного екзамену та список рекомендованої літератури.

 

Призначені для студентів денного та заочного відділення економічного факультету (спеціальність «Облік і аудит», «Фінанси», «Економічна кібернетика»).

 

Рецензент: Топалов А.Д.

 

Відповідальний за випуск: Колобердянко І.І.

 

 

ЗМІСТ

Передмова.............................................................................................
1. Поради та вимоги до складання державного екзамену ............
2.Приклади відповідей на теоретичні питання білету.................
3. Приклади розв'язування задач та визначення категорій...........
4. Зразок тестових завдань............................................
5. Зразок екзаменаційного білету............................................... 6. Перелік питань до складання державного іспиту з “Економічної теорії” ................................................................. 7. Критерії оцінки виконання завдань державного екзамену......  
Перелік рекомендованої літератури ..........................................

 

 

Передмова

Бакалаврські програми з економіки передбачають широку теоретичну підготовку студентів, яка є не лише запорукою того, що не станеться швидкого знецінення здобутих ними конкретних економічних знань, а й основою для формування сучасного типу економічного мислення. Глибоке знання економічної теорії набуває особливого значення на сучасному етапі, коли відбувається формування принципово нової для України економічної системи. Вона спирається на теоретичні ідеї та підходи, які раніше розглядалися лише з ідеологічної точки зору і в руслі негативного сприйняття. Пізнання їх у повному обсязі, глибоке й критичне оволодіння низкою нових категорій і законів, подолання упередженості – ось головні передумови створення сучасної ринкової економіки.

Нинішній перехідний етап розвитку економічної системи України характеризується різноманітністю економічних форм, багатоаспектними і часто непослідовними практичними діями в продовженні економічних перетворень. Без глибокої теоретичної підготовки неможливо осмислити економічні процеси, що відбуваються в народному господарстві, критично оцінити обґрунтованість дій уряду, сформувати щодо них чітку власну позицію.

Ці та інші об’єктивні причини зумовили необхідність проведення на рівні бакалаврату державного екзамену з економічної теорії. Згідно з класифікацією економічних наук виділяють, як відомо, загальні, спеціальні та галузеві економічні науки. До економічної теорії відносять загальні (методологічні) економічні науки – політичну економію, мікроекономіку, макроекономіку і історію економічних вчень, які забезпечують теоретичну підготовку студентів і формують базові знання фахового спрямування майбутнього бакалавра.

Державний екзамен з економічної теорії має низку особливостей, які потрібно враховувати при підготовці і складанні його.

По-перше, необхідно не тільки продемонструвати глибокі знання сутності кожного явища ( закону, категорії, процесу тощо), розкривши його основні риси, елементи, а й показати відповідні форми практичної реалізації в економіці України. Неодмінно слід усвідомити багатогранність явища, що аналізується, навчитися виокремлювати ключові його сторони та специфіку їх реального прояву.

По-друге, необхідно показати особливості економічних явищ на мікро- та макрорівнях економічної системи, розкрити взаємозв’язки між ними. Важливо підкреслити значення широкого підходу до економічних процесів, розглянути перспективи їх розвитку. Масштабність аналізу економічних процесів і явищ, комплексність їх розгляду – досить істотна особливість державного екзамену.

По-третє, студент повинен мати власну позицію щодо проблеми, яка розглядається в разі її дискусійності. Адже ставлення до практики реформування економіки України, уміння передбачати наслідки тих чи інших дій у контексті теоретичних питань є важливим елементом оволодіння економічною теорією. При цьому слід продемонструвати гуманістичний підхід до аналізу соціально-економічних наслідків, основні риси нового типу мислення.

Ці та деякі інші вимоги до підготовки і складання державного екзамену з економічної теорії - підтвердження його комплексності та орієнтації на широкий зв’язок з практикою ринкової трансформації економіки України.

При цьому знання, здобуті протягом всього періоду навчання, набирають нової якості в плані систематизації та узагальнення.

 

 

1. Поради та вимоги до складання державного екзамену

 

“Економічна теорія (політекономічний аспект)” у ЗНУ є першою з циклу дисциплін, що входять до складу економічної теорії. Саме з її вивчення студенти знайомляться із складним світом економічного життя суспільства. Ця наука має велике значення в підготовці висококваліфікованих фахівців-бакалаврів з економіки.

Мета і завдання навчальної дисципліни “Економічна теорія” полягають у забезпеченні ґрунтовної підготовки, глибокого пізнання законів і категорій цієї науки, закономірностей функціонування і розвитку економічних систем, способів і методів ефективного використання обмежених виробничих ресурсів.

Предметом “Економічної теорії” є вивчення законів еволюції відносин економічної власності та управління нею у взаємодії з розвитком продуктивних сил, а насамперед людини, у всіх сферах суспільного відтворення.

Вивчаючи екзаменаційні питання з економічної теорії, доцільно пам'ятати, що ця наука має ряд шкіл і течій. Діюча програма курсу за своїм змістом не може вважатися ні марксистською, ні неокласичною, ні соціально-інституційною. Вона є синтезом, результатом творчого використання теоретичних здобутків усіх сучасних економічних шкіл і напрямків. У ряді випадків ( наприклад, при висвітленні проблем теорії вартості, ціни, робочої сили, заробітної плати, прибутку, джерел доданої вартості, економічного зростання тощо) сутність питання має розкриватися з точки зору різних теоретичних концепцій. У такому разі студентові потрібно обґрунтувати своє розуміння проблеми.

Відповідаючи на запитання з економічної теорії (політекономічний аспект), студент має дотримуватись певних вимог. Насамперед слід розкрити істотні риси певної категорії показати її місце в системі інших економічних категорій. Важливо при цьому навести аналіз існуючих економічних концепцій щодо сутності певної категорії чи явища. Важливо також розкрити форми прояву чи функціонування даної категорії та механізм її реалізації (використання). Розглядаючи категорію з кількісної сторони, необхідно спиратися на графіки, математичні формули, статистичні дані. За допомогою фактичного матеріалу доцільно показати економічну динаміку того чи іншого явища, його внутрішні рушійні сили, боротьбу протилежних сторін, способи розв’язання суперечностей.

Нарешті, зміст відповіді студента має бути пов’язаний з економічною політикою держави, її законодавчого та виконавчих органів, із соціально-економічними перетвореннями в Україні та інших країнах.

Мікроекономіка вивчає поведінку індивідуальних господарських суб’єктів в різних структурах. Центральними суб’єктами мікроекономічних досліджень є споживач і фірма. Об’єктом вивчення мікроекономіки є поведінка мікроекономічних суб’єктів, тобто процес розробки, прийняття і реалізації рішень відносно вибору і використання ресурсів з метою одержання якомога більшої вигоди.

Мікроекономіка дає змогу орієнтуватися в основних елементах ринкового механізму, ознайомитися із закономірностями попиту та пропозиції, зрозуміти особливості поведінки споживачів та виробників, знайти найбільш оптимальні підходи до розробки виробничих і комерційних стратегій фірм. Окрім відображення економічної реальності мікроекономіка запроваджує ефективний інструментарій для прийняття оптимальних рішень окремими мікросистемами в умовах обмеженості ресурсів та альтернативності вибору з метою підвищення ефективності їх функціонування. Тому знання й навички в цій галузі необхідні кожному пересічному громадянинові, а також підприємцю, менеджеру будь-якого рівня, державному службовцеві, політичному діячеві.

Мікроекономіка тісно пов’язана з іншими важливими дисциплінами. Вона базується на знаннях політичної економії, вищої математики, статистики, соціології і ін. Мікроекономіка є теоретичною і методологічною базою при вивченні таких дисциплін як економіка підприємства, маркетинг, загальний та операційний менеджмент, фінанси корпорацій і т. ін.

Підготовка до складання екзамену не повинна зводитися лише до механічного відновлення (або повторного оволодіння) певної кількості інформації з мікроекономіки. Головне завдання – це формування практичних навичок і вмінь використовувати теоретичні концепції для розв’язання реальних життєвих проблем, прийняття адекватних рішень.

При підготовці до екзамену слід звернути увагу на розуміння взаємозв’язків між розділами і темами курсу, особливості механізму використання економічних закономірностей на рівні підприємств, організацій і окремих суб’єктів. Допомогу в цьому плані можуть надати підручники, навчальні посібники та методичні розробки з вивчення мікроекономіки, періодичні економічні видання, знання та навички, здобуті при вивченні прикладних економічних дисциплін.

Макроекономіка має на меті надати студентам теоретичні знання та найпростіші практичні навички з питань механізму функціонування економічної системи в умовах ринкових відносин. При цьому в центрі уваги перебувають причини та наслідки спільної діяльності всіх агентів національної економіки, що знаходить своє відображення через такі категорії, як валовий дохід, сукупні витрати, зайнятість та безробіття, інфляція, державний бюджет, платіжний баланс, валютний курс тощо.

При вивченні макроекономіки слід ураховувати логічну побудову даної дисципліни. З цієї точки зору всі її теми можна поділити на три блоки.

Перший блок охоплює дві перші теми, в яких розкривається сутність макроекономіки як науки. Тут основна увага студента має бути зосереджена на вивченні об’єкта й предмета дисципліни, історичних передумов становлення та розвитку макроекономічної науки й системи основних показників, нормативною базою яких є міжнародна система національних рахунків. При цьому слід пам’ятати, що об’єктом сучасної макроекономіки є змішана економічна система, в якій співіснують як приватна так і державна власність, а отже, економічний розвиток країни регулюється як ринковими, так і державними механізмами.

Другий блок охоплює наступні чотири теми, в яких аналізується механізм функціонування приватного сектора економіки, тобто механізму її ринкового саморегулювання. Розгляд цього механізму розпочинається з аналізу такого явища як макроекономічна нестабільність, що є найхарактернішим для ринкової економіки. З цією метою особливу увагу слід звернути на вивчення суті, структури та причини циклічних коливань в економіці, суті, видів і методів вимірювання безробіття і інфляції. Після вивчення основних індикаторів макроекономічної нестабільності слід перейти до з’ясування механізму ринкового самоврядування. Зміст цього механізму можна зрозуміти лише з допомогою методу сходження від абстрактного (простого) до конкретного (складного). На кожному етапі цього сходження застосовуються певні макроекономічні моделі, які відтворюють залежність національного виробництва лише від якогось одного чинника ( інші вважаються такими, що не діють).

Спочатку в моделі “сукупний попит – сукупна пропозиція” єдиним чинником макроекономічної рівноваги є ринкові ціни. Далі до аналізу залучається інший чинник - сукупні витрати приватного сектору економіки (споживчі витрати, інвестиції, чистий експорт), а ціни вважаються незмінними. Нарешті до аналізу залучаються обидва чинники одночасно – як ціни, так і сукупні витрати.

В основу аналізу ринкового механізму саморегулювання економіки покладено кейнсіанську теорію. Тому особливу увагу слід зосередити на таких інструментах цієї теорії, як схильність до споживання та заощадження, заплановані та фактичні інвестиції, мультиплікатор витрат. Слід також врахувати розбіжність між кейнсіанською та класичною теоріями. Згідно з кейнсіанською теорією вирішальний вплив на рівень виробництва справляє сукупний попит, а рівновага в економіці може забезпечуватися і в умовах неповної зайнятості. Це положення реалізується за допомогою моделі економічної рівноваги “витрати – випуск”, “ін’єкції – вилучення”, а також моделей рецесійного та інфляційного розриву. У класичній теорії вирішальна роль належить сукупній пропозиції, а рівновага в економіці одночасно гарантує і повну зайнятість. Це положення істотно впливає на структуру графічної моделі сукупної пропозиції.

Третій блок охоплює п’ять заключних тем і присвячується механізму функціонування змішаної економіки, в якій крім приватного сектору важливим суб’єктом макроекономічного регулювання є держава. Світова практика показує, що ринок не є ідеальною формою організації національного виробництва. Тому держава об’єктивно змушена втручатися в економічні процеси і виконувати певні економічні функції. Вивчення цих функцій дає змогу зрозуміти необхідність і роль державного регулювання економіки.

Методологічною основою державного регулювання економіки є кейнсіанська теорія. Проте поряд з нею в макроекономічній науці широке визнання дістали альтернативні теорії, які обстоюють ідею про державне невтручання в економіку. Вивчення основних положень цих теорій дасть змогу розширити уявлення про механізм макроекономічного регулювання та роль держави в цьому механізмі.

Регулююча роль держави в економіці розкривається засобами її економічної політики. Тому усвідомити рушійні сили державного регулювання економіки – означає з’ясувати механізм економічної політики. З цією метою слід вивчити ті моделі, які в загальному вигляді відтворюють наслідки державного впливу на економіку за допомогою заходів фіскальної, грошово-кредитної, зовнішньоекономічної та соціальної політики.

Особливості макроекономіки як складової частини економічної теорії зумовлюють певні вимоги до відповідей на екзаменаційні запитання.

По-перше, при розкритті основних положень макроекономічної теорії слід показати альтернативні підходи окремих теоретичних концепцій до розуміння причинно-наслідкових зв’язків в економіці, ролі ринку та держави в макроекономічних процесах.

По-друге, при розкритті механізму функціонування економіки потрібно враховувати, що головним інструментом макроекономічного аналізу є графічні моделі, які відтворюють початкові параметри економічної рівноваги та можливі їх зміни, спричинені певними зрушеннями в кон’юнктурі ринку й економічній політиці держави. При цьому головною рисою графічних моделей є окремі припущення, згідно з якими серед усієї сукупності чинників, що впливають на предмет дослідження, змінним є один, а решта вважаються сталими.

По-третє, макроекономічний аналіз спирається не лише на логічне пояснення причинно-наслідкових зв’язків, а й на певні засоби їх вимірювання. Тому відповідь не може вважатися повною і достатньо глибокою без застосування математичних моделей. При їх використанні потрібно вживати відповідні абревіатури, що спираються на загально визначені макроекономічні терміни.

“Історія економічних учень” - наука, яка вивчає процес еволюції суспільного виробництва та економічних концепцій, ідей і поглядів, що відображають історичний процес виникнення, розвитку та зміни економічних систем. Історія економічних учень – особлива система наукових поглядів, у центрі якої лежить економічна теорія.

Вивчаючи історію економічних учень, ми повинні мати на увазі спадкоємність економічних ідей, течій і шкіл та їх відмінності, детермінізм повноти і глибини висновків з історичних фактів і обставин.

Студент повинен розуміти необхідність і завдання які стоять перед цією наукою.

Оволодіння сучасною економічною теорією потребує знання магістрального шляху розвитку економічної науки. Історія економічної науки розкриває процес виникнення економічних категорій, концепцій, теорій, показує їх спадкоємність і безперервність процесу.

Розвиток економічної науки не є тільки безперервним накопиченням і вдосконаленням економічних ідей. У різні економічні епохи вчені досліджують різні економічні реалії, тому економічні ідеї минулого можуть бути не лише підвалинами теорії, а й застереженням від сучасних помилок.

Глибоке розуміння сутності сучасних економічних теорій потребує з'ясування джерел їхнього зародження і розвитку. А знання сучасних економічних теорій дає змогу розуміти й формувати економічну політику держав, в основу якої завжди покладенні певні економічні теорії.

Завдання історії економічних учень важливе для оволодіння культурою економічного мислення, для творчого сприйняття й використання економічної теорії, для подальшого розвитку економічної науки.

У складній системі економічних наук історія економічних учень посідає важливе місце. Теоретично осмислюючи та узагальнюючи досягнення кожної з них, ми створюємо, тим самим, одну з передумов їх подальшого поступального розвитку.

Знання отримані студентом з курсу “Історія економічних учень” студент повинен використовувати при розкритті сутності категорій інших економічних дисциплін.

 

2. Приклади відповідей на теоретичні питання білету

Наведемо конкретні приклади побудови відповідей на деякі питання державного екзамену.

При розгляді питання з мікроекономіки “Рівновага (оптимум) споживача з ординалістських позицій : економічна, алгебраїчна, графічна інтерпретація” слід виходити з того, що ціллю споживача є забезпечення максимуму корисності в межах свого бюджетного обмеження.

Рівновага (оптимум) споживача відповідає такій комбінації товарів, що купуються, яка максимізує корисність при даному бюджетному обмеженні ( I=Px·X+Px·У).

У геометричній інтерпретації задачі споживчого вибору оптимальне рішення досягається у точці, де найвища з можливих кривих байдужості дотична до бюджетної лінії, що й означає найбільш високий з можливих рівнів добробуту (див. мал.1)

 

 

 
 


Y

 

Y/Py

 

 

YE EU3

U2

U1

Х I/Px Х


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты