Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Задача 6.




Припустимо, що в галузі діють 2 фірми. Функції витрат для фірм: ; . Функція попиту на ринку задана: .

Якими будуть рівноважні ціна і випуск для галузі в цілому? Яким буде випуск для кожної фірми?

 

Розв'язок задачі:

Розрахуємо граничні і середні витрати фірм:

; ;

; .

Граничні витрати при будь-якому рівні випуску продукції більше середніх витрат.

Розрахуємо пропозицію галузі:

Оскільки рівновага галузі має місце за умови рівності попиту і пропозиції, отримуємо рівноважну ціну і кількість товару, що випускається:

од.

Підставляючи Q у функцію попиту, отримуємо рівноважну ціну Р = 5 грн.

Знайдемо кількість продукції, що випускається, для кожної фірми:

Рівноважний випуск продукції для галузі складає 25 од. (перша фірма – 20 од.. друга фірма – 5 од.), рівноважна ціна при цьому буде рівною 5 грн.

 

Задача 7.

Державна комісія з метою визначення перспектив подальшого розвитку національної економіки та пріоритетних напрямів державної політики аналізує наступні дані:

▪ функція заощаджень: ;

▪ інвестиційна функція: ;

▪ державні видатки становлять 566,

▪ гранична ставка оподаткування ;

Ви – член державної комісії, якому доручили визначити рівноважний рівень доходу.

 

Розв'язок задачі:

Для визначення рівноважного рівня доходу використаємо умову макроекономічної рівноваги: .

Використовуваний доход: .

Згідно умови задачі: ,

знаходимо функцію споживання:

,звідси .

.

Знаходимо рівноважний рівень доходу :

Відповідь: рівноважний рівень доходу становить 2040 гр. од.

 

Задача 8.

Економіка країни характеризується наступними показниками:

• фрикційне безробіття - 6 млн. чол.;

• структурне безробіття - 6 млн. чол.;

• циклічне безробіття - 8 млн. чол.;

• чисельність зайнятих - 180 млн. чол.;

• загальна чисельність населення - 400 млн. чол.;

• потенційний ВВП - 4000 млрд. грн.

Визначте природний та циклічний рівні безробіття. На скільки відсотків фактичний ВВП буде відставати від потенційного за даного рівня безробіття?

 

Розв'язок задачі:

Робоча сила = Зайняті + безробітні =180 + 8 + 6 + 6 = 200 млн. чол.

Фактичний рівень безробіття = (фрикційне безробіття + структурне безробіття + циклічне безробіття) / робоча сила, % = 20 / 200 * 100% = 10%.

Природний рівень безробіття = (фрикційне безробіття + структурне безробіття) / робоча сила, % = 12 / 200 * 100% = 6%.

Циклічний рівень безробіття = фактичний рівень - природний рівень= 10% - 6% = 4%.

Згідно закону Оукена, 1% циклічного безробіття спричиняє відставання фактичного ВВП від потенційного на 2,5%, отже 4% циклічного безробіття спричинять відставання на 10%.

Відповідь: природний рівень безробіття становить 6 %, циклічний рівень безробіття – 4 %, фактичний ВВП буде відставати від потенційного за даного рівня безробіття на 10 %.

Задача 9.

Урядова комісія констатувала, що рівень споживання в економіці минулого року становив 800 млрд. грн.; інвестиційний попит склав 900 млрд. грн.; обсяг урядових закупівель товарів і послуг досяг 300 млрд. грн. Припустимо, що на всі види доходів було встановлено ставку пропорційного податку на рівні 10%. Бюджет був дефіцитним, і уряд фінансував його за рахунок позик Національного банку України. НБУ встановив норму обов'язкового резервування на рівні 12% й на суму позики, наданої уряду на покриття дефіциту державного бюджету, здійснив додаткову емісію готівкових грошей, які цілком залишилися на руках у населення. Визначте, як змінилася пропозиція грошей в країні?

 

Розв'язок задачі:

Визначаємо обсяг ВВП (Y) = 800C + 900І + 300G = 2000 млрд. грн.;

Визначаємо суму податкових надходжень:

T= t * Y = 0,1 * 2000 = 200 млрд. грн.

Дефіцит бюджету B = G – T = 300 – 200 = 100 млрд. грн.

Оскільки позика здійснюється за рахунок емісії готівки, на ці гроші не впливає норма обов'язкового резервування, депозитний мультиплікатор не діє стосовно грошей, які перебувають поза межами банківської системи. Тому позика збільшує пропозицію грошей на величину дефіциту бюджету (наданої позики): DMs= 100 млрд. грн.

Відповідь:позика збільшує пропозицію грошей на величину дефіциту бюджету - 100 млрд. грн.

 

Задача 10.Нехай функція споживання має вигляд: C=250+0,6Y, І = 400. Визначте рівноважний НД та його зміни при зростанні інвестицій на 120 (у.г.о.).

 

Розв'язок задачі:

Рівновага на ринку благ встановлюється при умові І = S. Функція заощадження має вигляд S = -a + МРS Y S=- 250+0,4Y. Отже 400 = - 250 + 0,4Y Y = 1625.

Зміну рівноважного НД при зростанні інвестицій можна знайти використовуючи формули мультиплікатора m = ΔΥ/ΔІ та m=1/(1-MPC).

Отже m = 1/(1 – 0,6) = 2,5 ΔΥ = ΔІ m = 120 2,5 = 300.

Відповідь:рівноважний НД становить 1625; зміна НД при зростанні інвестицій складатиме 300.

 

Задача 11.Сумарні резерви комерційного банку складають 220 млн.грн. Депозити дорівнюють 950 млн. грн. Обов’язкова норма резервування депозитів дорівнює 20%. Як може змінитися пропозиція грошей, якщо банк вирішить використати всі свої надлишкові резерви для видачі позик?

 

Розв'язок задачі:

Сума обов’язкових резервів Rr= 950 0.2 = 190

Надлишкові резерви дорівнюють Re= 220 – 190 = 30

Отже, додаткова пропозиція грошей складе:

М = 30 1/0,2 = 150 (млн. грн.).

Відповідь:пропозиція грошей зросте на 150 млн.грн.

ІІ. 1. Дайте визначення категорій “валовий внутрішній продукт”, “граничні витрати”, “домогосподарство”, “інновація”, “крива виробничих можливостей”.

 

Відповідь:

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – ринкова вартість кінцевої продукції, виробленої резидентами країни за відповідний період.

Граничні витрати (МС) — це приріст сукупних витрат підприємства, пов’язаний із виробництвом додаткової одиниці продукції.

Домогосподарство – інституційна одиниця, що складається з однієї або більше осіб, основними функціями якої є пропозиція робочої сили та використання своїх доходів для купівлі споживчих товарів і послуг.

Інновація - запровадження у виробництво нового продукту, впровадження нового виробничого методу або застосування нової форми організації бізнесу.

Крива виробничих можливостей – графічна модель, яка є геометричним місцем точок, що характеризують оптимальні обсяги виробництва предметів споживання і засобів виробництва за умов обмеженості ресурсів.

 

2.Дайте визначення категорій “валюта”, “гранична норма заміщення”, “державний бюджет”, “екстенсивний тип економічного зростання ”, “ ліцензія”.

 

Відповідь:

Валюта– національні та міжнародні грошові одиниці, що використовуються в процесі міжнародних розрахунків.

Гранична норма заміщення показує, від якої кількості одного блага згоден відмовитися споживач, щоб збільшити кількість іншого блага на одиницю за незмінної корисності від набору благ.

Державний бюджет – це зведена відомість доходів та витрат держави, яка являє собою основний фінансовий план держави на поточний рік і має силу закону.

Екстенсивний тип економічного зростання – збільшення виробництва економічних благ за рахунок додаткового залучення факторів виробництва на незмінній технічній основі.

Ліцензія – це дозвіл, який видається державними інституціями на здійснення певних видів економічної діяльності, включаючи зовнішньоторговельні операції.

 

3. Дайте визначення категорій “валютний курс”, “депозити”, “закон Оукена”, “ крива байдужості”, “ національна економіка”.

 

Відповідь:

Валютний курс – ціна грошової одиниці однієї країни, виражена у грошовій одиниці іншої..

Депозити – кошти, або цінні папери, віддані на зберігання банкам або іншими фінансово-кредитним установам.

Закон Оукена –виведена Артуром Оукеном емпірична залежність, згідно з якою кожний процент циклічного безробіття викликає певний процент відставання фактичного ВВП від потенційного ВВП, або розрив ВВП.

Крива байдужості — лінія на двомірній площині з безліччю наборів благ, кожна точка якої показує набори двох благ, що мають для споживача однакову корисність.

Національна економіка – сукупність домогосподарств, фірм, відповідних державних інституцій, інфраструктури та різних активів у межах певного природного середовища й визначеної державної території.

 

4. Дайте визначення категорій “виробнича функція”, “державний борг”, “економічний (діловий) цикл”, “закон попиту”, “нуліфікація ”.

 

Відповідь:

Виробнича функція — співвідношення між будь-якою комбінацією факторів виробництва і максимально можливим обсягом продукції.

Державний борг – загальна сума заборгованості держави, яка складається з усіх випущених і не погашених боргових зобов’язань уряду, у тому числі й тих боргових зобов’язань, що виникають у результаті виданих гарантій за кредитами, та інших зобов’язань, які бере на себе уряд; дорівнює сумі минулих бюджетних дефіцитів мінус бюджетні надлишки.

Економічний (діловий) цикл – період, протягом якого економіка проходить від одного спаду або піднесення до іншого спаду або піднесення на умовах збереження загальної тенденції до зростання.

Закон попиту– виражає обернену залежність між ціною і величиною пропозиції товару або послуги упродовж певного проміжку часу.

Нуліфікація –оголошення державою знецінених грошей недійсними, якщо велике падіння купівельної спроможності робить недоцільним їх обмін на нові гроші.

 

5. Дайте визначення категорій “грошово-кредитна (монетарна) політика”, “дисконтування”, “економічний прибуток”, “операції на відкритому ринку”, “ринкова економіка”.

 

Відповідь:

Грошово-кредитна (монетарна) політика – сукупність форм та засобів державного впливу на пропозицію грошей з метою забезпечення рівноваги між пропозицією грошей та попитом на них.

Дисконтування – процес приведення майбутніх витрат і доходів до їх теперішньої вартості за допомогою ставки дисконту.

Економічний прибуток – частина доходу, що залишається у розпорядженні власників підприємств після покриття витрат на всі фактори виробництва.

Операції на відкритому ринку – купівля –продаж центральним банком державних цінних паперів(облігацій) з метою розширення або скорочення пропозиції грошей.

Ринкова економіка – економічна система, в якій рішення щодо розміщення ресурсів і виробництва продуктів приймаються на основі вільних цін, що формуються на ринку під впливом попиту і пропозиції.

 

6. Дайте визначення категорій “дивіденди”, “змішана економіка”, “ізокоста”, “інвестиції в основний капітал ”, “повна зайнятість”.

 

Відповідь:

Дивіденди – платежі, що виплачуються кожному акціонеру з прибутку корпоративного підприємства згідно з його часткою в акціонерному капіталі.

Змішана економіка –економічна система, яка поєднує в собі різні форми власності (приватну, колективну, державну) і два механізми макроекономічного регулювання: ринковий і державний.

Ізокоста— лінія, кожна точка якої відображає однакову суму витрат за різних варіантів поєднання двох ресурсів у виробничому процесі.

Інвестиції в основний капітал – потік витрат, спрямованих на купівлю устаткування, машин, будівництво виробничих об’єктів та інших засобів виробництва.

Повна зайнятість – рівень зайнятості, який забезпечується в умовах рівноваги на ринку праці, коли фактичне безробіття дорівнює природному рівню, тобто за повної зайнятості рівень безробіття дорівнює сумі рівнів фрикційного та структурного безробіття.

 

1. Зразок тестових завдань

 

Виберіть одну правильну відповідь:

 

1. Яке з твердження не стосується ринкової економіки:

А. виробничі ресурси належать індивідам, котрі ними розпоряджаються;

Б. спосіб використання ресурсів визначається взаємодією покупців і продавців на ринках;

В. індивіди виходять зі своїх власних інтересів;

Г. асортимент продукції, що випускається, контролюють центральні органи управління.

 

2. Ринковий попит не зазнає впливу:

А. доходів споживачів;

Б. цін на взаємозалежні товари;

В. цін на ресурси;

Г. чисельності покупців.

 

3. В якому разі рівноважна ціна має збільшитись водночас зі зменшенням рівноважної кількості:

А. за незмінного попиту зростає пропозиція;

Б. за незмінного попиту зменшується пропозиція;

В. за незмінної пропозиції зростає попит;

Г. за незмінної пропозиції попит падає.

 

4. Економічне зростання може бути проілюстровано:

А. зсувом кривої виробничих можливостей ліворуч;

Б. зсувом кривої виробничих можливостей праворуч;

В. рухом точки по кривій виробничих можливостей;

Г. рухом від точки на кривій до точки всередині кривої виробничих можливостей.

 

5. Небувало високі темпи зростання цін називають:

А. інфлюванням;

Б. дефляцією;

В. дезінфляцією;

Г. гіперінфляцією.

 

6. Урядова політика в галузі витрат і оподаткування називається:

А. монетарною політикою;

Б. політикою розподілу доходів;

В. соціальною політикою;

Г. фіскальною політикою.

 

7. Зростання безробіття при скороченні витрат на виробництво і зменшенні обсягів випуску товарів характеризує:

А. піднесення (бум);

Б. рецесію (спад);

В. пожвавлення;

Г. депресію.

 

8. Яке з наведених положень не пов'язане з тим, що вивчає економіка?

A. Ефективне використання ресурсів.

Б. Необмежені виробничі ресурси.

В. Задоволення потреб.

Г. Обмеженість благ.

 

9. Що мають на увазі, коли стверджують, що кожна економічна система стикається з фактом обмеженості ресурсів?

A. Деякі продукти можна купити тільки за дуже високими цінами.

Б. Бідні держави зазнають нестачі певних продуктів, а багаті держави такої проблеми не мають.

В. Виробничих ресурсів ніколи не буває достатньо, для задоволення усіх людських потреб.

Г. Будь-яка економіка зазнає занепадів у разі нестачі чого-небудь.

 

10. Ефективність виробництва визначається:

A. Кількістю економічних благ, вироблених у суспільстві за рік.

Б. Співвідношенням інвестиційних благ до споживчих.

В. Співвідношенням результатів і витрат ресурсів у суспільстві за рік.

Г. Співвідношенням якості товарів і послуг до їх кількості.

 

11. Які два типи ринку включені в модель кругообігу?

A. Реальний і грошовий.

Б. Реальний і ринок товарів і послуг.

В. Грошовий ринок і ринок ресурсів.

Г. Ринок товарів і послуг, ринок ресурсів.

 

12. Цінова еластичність попиту буде вищою:

A. На товари першої необхідності, ніж на предмети розкоші.

Б. У разі якщо споживачі використовують товар з найбільшою користю для себе.

В. Коли більші альтернативні витрати виробництва товару.

Г. У разі якщо товар менше потрібний споживачу.

 

13. Найвищий рівень диференціації продукту притаманний ринку:

A. Досконалої конкуренції.

Б. Монополістичної конкуренції.

В. Олігополії.

Г. Монополії.

 

14. Більше можливостей впливу на управління акціонерним товариством мають:

A. Власники привілейованих акцій.

Б. Власники звичайних акцій.

В. Обидві категорії власників у рівних можливостях.

Г. Члени наглядової ради.

 

15. Впровадження нових технологій призвело до скорочення 15 % робітників, зайнятих ручною працею. Внаслідок цього підвищився рівень:

A. Циклічного безробіття.

Б. Фрикційного безробіття.

В. Структурного безробіття.

Г. Сезонного безробіття.

 

16. К. Маркс стверджував, що за умов ринкової економі­ки обмін товарів здійснюється за законом:

А. Попиту.

Б. Пропозиції.

В. Вартості.

Г. Еквівалентного обміну.

 

17. Ефективна конкуренція, за Й. Шумпетером, — це:

А. Конкуренція нового типу, побудована на новаторстві.

Б. Чиста конкуренція.

В. Монополістична конкуренція.

Г. Недосконала конкуренція в її різних ринкових ситуаціях.

 

18. Відповідно до методологічної позиції А. Сміта приватний інтерес:

А. Невід'ємний від загального інтересу.

Б. Є вище суспільного.

В. Вторинний щодо суспільного.

Г. Первинний щодо суспільного.

 

19. Автори першого етапу "маржинальної революції" визначають вартість (цінність) на основі:

А. Трудової теорії.

Б. Теорії витрат.

В. Теорії граничної корисності.

Г. Теорії попиту і пропозиції.

 

20. Вартість товару характеризується А. Маршаллом на основі:

А. Трудової теорії;

Б. Теорії витрат;

В. Виявлення рівноважної ціни, зумовленої граничною корисністю і граничними витратами;

Г. Теорії попиту і пропозиції.

 

5. Зразок екзаменаційного білету

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 169; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты