Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З М І С Т




Проректор з НР та МД НУК

_________ Трушляков Є.І.

“____” _______________ 2013 р.

 

П Р О Г Р А М А

державного іспиту з професійно-орієнтованих дисциплін

спеціальності 6.03050401 “Економіка підприємства”

 

БАКАЛАВР

(назва освітньо-кваліфікаційного рівня)

 

ГАЛУЗЬ ЗНАНЬ 0305 ЕКОНОМІКА І ПІДПРИЄМНИЦТВО

 

НАПРЯМ ПІДГОТОВКИ 030504 ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА

(код і назва напряму підготовки)

 

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 6.03050401ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА

(код і назва спеціальності)

 

 

КВАЛІФІКАЦІЯ БАКАЛАВР З ЕКОНОМІКИ

(назва кваліфікації)

 

 

УЗГОДЖЕНО: Начальник навчально-методичного відділу ___________ Лабарткава А.В. “___” ____________ 2013 р. РЕКОМЕНДОВАНО кафедрою “Економіки та організації виробництва” Протокол № 10 " 10 " квітня 2013 р. Зав. кафедрою __________ Гурченков О.П.  
   

 

Миколаїв-2013

Програма узгоджена та рекомендована на засіданні методичної ради інженерно-економічного факультету НУК

Протокол № ___ від “___” _________ 20_____ р.

 

Декан інженерно-економічного

факультету НУК

д.е.н., проф ______________ Парсяк В.Н.


З М І С Т

 

  ВСТУП……………………………………………………………………………... Стор.
1. Загальні вимоги до державної атестації .............................................................
2. Організація державної атестації (проведення комплексного державного іспиту)........................................................................................................................  
3. Критерії оцінювання якості знань……………………………………………… 4. Приклад екзаменаційного білета і його розв’язання………………………
ДОДАТКИ: ДОДАТОК А. Доля представництва навчальної дисципліни, яка входить в перелік дисциплін державного іспиту в екзаменаційних білетах……………….   ДОДАТОК Б.Перелік контрольних питань з дисциплін, які включаються до державного іспиту………………………………………………………………….. ДОДАТОК В. Перелік тестів, які включаються в екзаменаційне завдання……. ДОДАТОК Г. Перелік ситуаційних практичних завдань, які включаються в екзаменаційні білети………………………………………………………………..            

 

ВСТУП

 

Наступна програма вищого навчального закладу формулює вимоги до змісту та форм кваліфікаційних випробувань, які мають на меті визначення рівня теоретичної та практичної підготовки випускника рівня «бакалавр з економіки» до наступної професійної діяльності, передбаченої освітньо-кваліфікаційною характеристикою бакалавра зі спеціальності «Економіка підприємства», що означає виявлення, вимірювання та оцінювання знань, умінь та навичок.

Засоби діагностики якості вищої освіти (ЗД) – стандартизовані методики, які призначені для кількісного та якісного оцінювання ступеня досягнення особами, які навчаються у вищому навчальному закладі освіти, цілей вищої освіти.

Ця Програма є складовою стандарту вищої освіти вищого навчального закладу, в якій встановлюються вимоги до забезпечення уніфікації, сумісності та взаємозамінності засобів діагностики рівня освітньо-професійної підготовки осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі та надійності об’єктивного контролю.

Програма використовується при:

- ліцензуванні спеціальності вищим навчальним закладом;

- акредитації спеціальності вищим навчальним закладом.

- державній атестації випускників вищих навчальних закладів та сертифікації фахівців;

- визначенні ефективності методик професійної підготовки та навчання;

- професійної орієнтації здобувачів фаху та визначенні критеріїв професійного відбору.

В Програмі є посилення на таки державні та галузеві стандарти України:

- ДК 003-10 Державний класифікатор професій;

- ДК 009-10 – Державний класифікатор видів економічної діяльності;

- Постанова Кабінету Міністрів України від 20.06.2010р. № 869.

 

1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ДЕРЖАВНОЇ АТЕСТАЦІЇ Державна атестація випускників зі спеціальності «Економіка підприємства» здійснюється за допомогою засобів об’єктивного контролю ступеня досягнення кінцевих цілей освітньо-професійної підготовки.Атестація здійснюється на підставі оцінки рівня професійних умінь, знань та навичок випускників, передбачених ГСВО МОНМСУ «Освітньо-кваліфікаційна характеристика молодшого спеціаліста з галузі знань «Економіка і підприємництво» за спеціальністю «Економіка підприємства», з використанням загальнодержавних методів комплексної діагностики та складання комплексного кваліфікаційного державного іспиту з фаху.

Інформаційною базою, на підставі якої формуються засоби об'єктивного контролю ступеня досягнення кінцевих цілей освітньо-професійної підготовки, є змістовні модулі, з яких складаються анотації дисциплін, наведені у ГСВО МОНУ "Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра зі спеціальності "Економіка підприємства".

Атестація якості підготовки бакалавра зі спеціальності "Економіка підприємства" щодо встановлення фактичної відповідності рівня освітньої підготовки вимогам ОКХ здійснюється після виконання студентами навчального плану у повному обсязі Державною екзаменаційною комісією (ДЕК) вищого навчального закладу з цього фаху. Голову ДЕК затверджує Міністерство освіти і науки України.

Комплексна оцінка, що передбачає виконання певних атестаційних кваліфікаційних завдань, є адекватною формою кваліфікаційних випробувань, яка об'єктивно і надійно визначає рівень освітньої та професійної підготовки випускників вищих навчальних закладів. Комплексна діагностика включає використання загальнодержавних методів комплексного оцінювання студента та проведення комплексного державного екзамену з фаху.

Використання загальнодержавних методів комплексної оцінки та комплексного кваліфікаційного державного екзамену з фаху складається з двох етапів:

1-й етап – тестова перевірка знань, що формують уміння, зазначені у ГСВО МОНУ. Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра зі спеціальності "Економіка підприємства" з усього комплексу дисциплін згідно навчальному плану.

2-й етап – письмове розв'язання теоретичних питань, ситуаційного практичного завдання та тестів з професійно-орієнтованих дисциплін, що входять до державного екзамену і які формують спеціаліста відповідної спеціалізації і дозволяють перевірити сформованість відповідних умінь та навичок.

На першому етапі технологія поточної тестової перевірки знань з дисциплін затвердженого навчального плану включає виконання наступних операцій:

· створення системи тестових завдань і комплекту комплексних ситуаційних задач;

· перевірка тестових бланків та задач;

· проведення підсумкових іспитів;

· оцінювання ступеня досягнення кінцевих цілей підготовки студентів відповідно до об’єктивних критеріїв щодо кожної дисципліни, яка викладається.

На другому етапі вищий навчальний заклад забезпечує дотримання наступних правил при проведенні комплексного державного екзамену:

· уніфікація умов проведення вимірювань, методик обробки результатів тестування та форм їхнього подання;

· інформаційна та психологічна підготовка студентів до екзамену;

· зв'язок внутрівузівського поточного педагогічного контролю з єдиною галузевою системою атестації та ліцензування фахівців;

· дотримання вимог секретності при розмноженні екзаменаційних білетів, тестових завдань і ситуаційних практичних задач, їх зберіганні та використанні.

 

Основним засобом оцінки є система тестових завдань закритої форми із запропонованими відповідями, в яких вибирають правильні з множини вибору.

Система базових тестових завдань сформована експертним оцінюванням кожного завдання і їх сукупності та охоплює всі змістовні модулі з комплексу нормативних і вибіркових дисциплін, які визначено у навчальному плані освітньо-професійній підготовки бакалавра зі спеціальності «Економіка підприємства».

Запитальна частина тестового завдання формулюється у стверджувальній або запитальній формі стисло, чітко, без подвійного тлумачення. Запитальна частина тестового завдання виділяється великими літерами або активним кольором.

Елементи відповіді частини тестового завдання мають окрему індексацію. Можливі відповіді не відокремлюються будь-яким знаком. Відповіді розташовуються під запитальною частиною симетрично. Якщо відповідь передбачає певну процедуру обчислювання, то остання повинна бути простою, без необхідності застосування складових технічних засобів.

Тест (добірка тестових завдань кожного варіанта) мас включати кількість тестових завдань, що є достатньою для забезпечення відповідної точності методу вимірювання. Ця характеристика мас назву "довжина тесту" і становить для кожної навчальної дисципліни не менше 60 тестових завдань.

Тести що використовуються при проведенні комплексного державного екзамену формуються з тестів навчальних дисциплін, які включаються в державний іспит і має одновідповідність.

Система тестів державного іспиту має забезпечити пропорційне представництво всіх визначених до державної атестації дисциплін та різноманітних змістовних модулів зі складу кожної з цих дисциплін. Представництво кожної дисципліни у кожному варіанті забезпечується пропорційно до обсягу (кількості кредитивів) її вивчення (Додаток А).

 


2. ОРГАНІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ АТЕСТАЦІЇ

(ПРОВЕДЕННЯ КОМПЛЕКСНОГО ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ)

 

Перелік теоретичних питань, ситуаційних практичних завдань і тестів з яких складаються екзаменаційні білети державного іспиту охоплюють наступні професійно-орієнтовані дисципліни: «Економіка підприємства», «Організація виробництва», «Планування і контроль діяльності підприємства», «Економічне обґрунтування господарських рішень і оцінка ризиків», «Стратегія підприємства».

Державна екзаменаційна комісія створюється щорічно згідно з наказом ректора для проведення державної атестації – державних екзаменів та діє протягом календарного року як єдина для денної і заочної форми навчання з спеціальності 6.03050401 «Економіка підприємства».

При наявності кількості випускників більше 50 осіб створюється декілька комісій. Окремо створюються державні комісії відокремлених підрозділах університету, де є підготовка таких спеціалістів.

Голова ДЕК призначається Міністерством освіти і науки України за пропозицією ректора університету з представників університету, або підприємств-замовників. До складу комісії входять викладачі випускаючих та профільних комісій та провідні фахівці виробництва. Персональний склад ДЕК затверджується наказом ректора не пізніше ніж за місяць до початку роботи ДЕК.

Робота ДЕК проводиться у терміни, передбачені навчальними планами. Графік роботи комісії затверджується наказом ректора.

Студенти, які не склали державні екзамени, допускаються до повторного складання протягом трьох років або до здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за індивідуальною програмою.

Регламент засідань ДЕК встановлює її голова.

До складання державних іспитів допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану. Списки студентів допущенних до складання державного іспиту подаються в державну екзаменаційну комісію деканом відповідного факультету. При цьому додаються: зведена відомість про виконання студентами навчального плану, яка включає отриманні ними оцінки з теоретичної підготовки, курсових проектів і робіт, захисту звітів виробничої практики за якими встановлюється їх навчальний рейтинг.

Складання державних іспитів проводиться на відкритому засіданні державної комісії за участю не менш половини її складу при обов’язковій присутності голови комісії.

Державні іспити проводяться за білетами, складеними у повній відповідності з навчальними програмами. До складу екзаменаційного білету входять два теоретичних питання з наведеного у п. 2 переліку, при чому перше питання обов’язково з економіки підприємства, дві задачі, 10 тестів (по два з кожної дисципліни). Екзаменаційні білети складаються щорічно і враховують корегування навчальних програм, навчальних дисциплін, які прийняти на державний іспит. Екзаменаційні білети, повинні бути підписані головою і всіма членами комісії. Тривалість державних іспитів не повинна перевищувати 3 години.

Студенти одержують екзаменаційний білет і письмово відповідають на питання екзаменаційного білету на листах паперу з печаткою факультету. Після оформлення всіх відповідей, студент здає державній комісії екзаменаційний білет і письмову відповідь.

Державна екзаменаційна комісія перевіряє відповіді і оцінює відповідь на кожне питання екзаменаційного білету згідно прийнятої методики оцінювання. У випадках неоднозначної оцінки відповіді державна комісія здійснює усне опитування студента і робить кінцевий висновок про рівень знань студента. Після завершення оцінювання знань студентів, державна комісія оголошує кінцевий результат.

Всі засідання державної екзаменаційної комісії протоколюються. До протоколу вносяться оцінки, одержанні на державних іспитах, вказується здобутий освітній рівень, а також вказується який державний документ про освіту (кваліфікацію), (з відзнакою чи без відзнаки) видається студенту, що закінчив університет. Після закінчення роботи державної екзаменаційної комісії, голова комісії підписує протоколи та відомості з оцінками і подає їх керівництву університету.

Рішення ДЕК про результати проведення державних іспитів, а також про присвоєння випускнику освітнього рівня та кваліфікації, видання йому державного документа про освіту і кваліфікацію приймається на закритому засіданні державної комісії відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів членів комісії, які брали участь у засіданні. Голос голови ДЕК є вирішальним при однаковій кількості голосів.

Засідання ДЕК протоколюються. У протоколи вносяться:

- результати опитування;

- запитання до випускника з боку членів та голови ДЕК;

- окремі думки членів ДЕК;

- інші відомості (реальність, комплексність тощо).

Протоколи підписують голова та члени ДЕК, які брали участь у засіданні. Книга протоколів зберігається в установленому порядку.

Результати опитування визначаються оцінками ''вi дмiнно'', ''добре'', ''задовiльно'' та ''незадовiльно'' та оголошуються того ж дня після оформлення протоколів засідання ДЕК.

У випадках, коли рівень знань випускника визначається незадовільним, ДЕК встановлює, чи може студент бути допущеним до повторної здачі ДЕК.

Після закінчення роботи ДЕК голова складає звіт та подає його до навчального відділу. У звіті аналізується актуальність змісту завдань, якісні показники результатів опитування, уміння випускників застосовувати знання при вирішенні виробничих проблемних ситуацій, недоліки в підготовці, рекомендації щодо вдосконалення навчального процесу.

Звіти голови ДЕК обговорюються на засіданні випускової кафедри.

 

3. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ЗНАНЬ

 

Оцінювання якості виконання екзаменаційних завдань здійснюється за допомогою коефіцієнту засвоєння (Кз):

де і = 1, 2, … п – кількість питань, які включаються в екзаменаційний; Nі = 60-100 – оцінка (кількість балів) за відповідь на і-е питання екзаменаційного білету; Рі = 100 – максимальна кількість балів за правильну відповідь на і-е питання екзаменаційного білету.

Критеріями визначення оцінок приймається

«відмінно» – Кз = 0,86-1,0;

«добре» – Кз =0,71-0,85;

«задовільно» – Кз =0,6-0,7;

«незадовільно» – Кз < 0,6.

Крім цього враховуються загальні вимоги до виконання екзаменаційних завдань, що забезпечують максимальну оцінку:

- здатність до застосування знань, їх диференціювання, інтеграції та уніфікації аналізу фактів, подій, прогнозу результатів;

- правильність та повнота рішень;

- грамотність, лаконізм і логічна послідовність викладу;

- оформлення відповідно до чинних стандартів.

Державна атестація забезпечується методичними матеріалами для самостійної роботи студента з підготовки до державної атестації.

Методичні матеріали розробляються випускаючою кафедрою, узгоджується з деканом інженерно-економічного факультету і затверджуються проректором університету.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты