Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗДІЛ 4. ТЕМАТИКА ТА ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНИХ, СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ, ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ




Результати навчання Навчальна діяльність Робочий час студента, год. Оцінювання у балах
Знати та розуміти теоретичні засади функціонування державних фінансів Лекція 1: Теоретичні засади функціонування державних фінансів План лекції: 1. Сутність та призначення державних фінансів як економічної категорії. 2. Принципи державних фінансів. 3. Структура державних фінансів. 4. Роль державних фінансів у забезпеченні соціально-економічного розвитку країни. 5. Досвід функціонування системи державних фінансів у країнах з розвинутою та трансформаційною економікою. Рекомендована література: Законодавча база: 1-7. Основна:1, 2, 3, 5, 8, 10, 11, 12. Додаткова: 1, 4, 6, 8, 10    
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Проаналізувати підходи щодо сутності державних фінансів (доповідь). 2. Проаналізувати принципи державних фінансів (реферат). 3. Здійснити аналіз структури державних фінансів (реферат). 4. Проаналізувати підходи щодо ролі державних фінансів у забезпеченні соціально-економічного розвитку країни (реферат). 5. Узагальнити досвід функціонування системи державних фінансів у країнах з розвинутою економікою (реферат). 6. Узагальнити досвід функціонування системи державних фінансів у країнах з трансформаційною економікою (реферат).  
Семінарське заняття 1. Теоретичні засади функціонування державних фінансів План семінарського заняття: 1. Сутність державних фінансів. 2. Функції державних фінансів. 3. Досвід функціонування системи державних фінансів у країнах з розвинутою економікою. 4. Досвід функціонування системи державних фінансів у країнах з трансформаційною економікою.  
Знати інституційні основи державних фінансів України. Лекція 2: Державні фінанси України План лекції: 1. Становлення та розвиток системи державних фінансів України. 2. Державні фінанси у системі розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту.3. Інституційні основи державних фінансів.4. Ефективність використання державних фінансів як інструменту економічних перетворень. Рекомендована література: Законодавча база: 1-7. Основна: 1,2, 3, 8, 9, 11, 12. Додаткова: 2, 4, 6, 8.    
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарських занять та опрацювання таких питань теми: 5. Інституційні основи державних фінансів (реферат).6. Ефективність використання державних фінансів як інструменту забезпечення економічного зростання (реферат).  
Семінарське заняття 2. Державні фінанси України План семінарського заняття: 1. Етапи розвитку системи державних фінансів в Україні.2. Принципи функціонування державних фінансів в Україні.3. Державні фінанси як інструмент економічних перетворень.  
Розуміти економічну сутність бюджетної системи.   Знати склад та структуру доходів та видатків бюджету. Лекція 3: Бюджетна система України План лекції: 1. Економічна сутність та призначення бюджету. 2. Бюджетна система як вагома складова державних фінансів. 3. Система доходів бюджету. 4. Система видатків бюджету. 5. Роль та напрями бюджетної політики щодо забезпечення суспільного розвитку. Рекомендована література: Законодавча база: 1-4. Основна: 1, 2, 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 7, 8, 9.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарських занять та опрацювання таких питань теми: 1. Структура та принципи функціонування бюджетної системи (доповідь). 2. Пріоритетні напрями бюджетної політики в умовах економічних перетворень (реферат).
Семінарське заняття 3. Бюджетна система України План семінарського заняття: 1. Сутність та роль бюджету у забезпечені соціально-економічного розвитку країни. 2. Структура та принципи функціонування бюджетної системи. 3. Зведений бюджет. 4. Бюджетна класифікація. 5. Становлення та розвиток бюджетної системи України.  
Розуміти сутність та особливості бюджетного процесу   Знати методи та інструменти бюджетного механізму. Лекція 4. Бюджетний процес та бюджетний механізм План лекції: 1. Стадії та учасники бюджетного процесу. 2. Бюджетні призначення та асигнування. 3. Складання проекту, розгляд та затвердження державного бюджету, місцевих бюджетів. 4. Виконання бюджету, порядок внесення змін до бюджету. 5. Звіт про виконання бюджету. 6. Бюджетний механізм у системі фінансово-економічного регулювання. Рекомендована література: Законодавча база: 1-4. Основна: 1, 2, 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 7, 8, 9.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарських занять та опрацювання таких питань теми: 1. Здійснити аналіз стадій бюджетного процесу (доповідь). 2. Узагальнити досвід країн з розвинутою економікою щодо розвитку бюджетного механізму (реферат). 3. Узагальнити досвід країн з трансформаційною економікою щодо розвитку бюджетного механізму (реферат).  
Семінарське заняття 4. Бюджетний процес та бюджетний механізм План семінарського заняття: 1. Розпорядники бюджетних коштів. 2. Доступність інформації про бюджет. 3. Призначення бюджетного механізму та його складові. 4. Контроль та аудит у бюджетному процесі. 5. Подання і розгляд законопроектів, що впливають на показники бюджету.  
Розуміти сутність та суспільне призначення державного бюджету. Знати склад і структуру доходів і видатків Державного бюджету України. Лекція 5. Державний бюджет України План лекції: 1. Призначення і роль державного бюджету у забезпеченні стратегії економічного розвитку. 2. Склад доходів державного бюджету. 3. Склад видатків та кредитування державного бюджету. 4. Дефіцит бюджету. 5. Загальний і спеціальний фонд державного бюджету. Рекомендована література: Законодавча база: 1-4. Основна: 1, 2, 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 7, 8, 9.    
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарських занять та опрацювання таких питань теми: 1. Структура та динаміка доходів Державного бюджету України (доповідь). 2. Структура та динаміка видатків Державного бюджету України (доповідь). 3. Дефіцит бюджету як інструмент фінансово-економічного регулювання (реферат).  
Семінарське заняття 5. Державний бюджет України План семінарського заняття: 1. Роль державного бюджету у забезпеченні економічного зростання. 2. Склад та структура доходів державного бюджету. 3. Склад та структура видатків та кредитування державного бюджету.  
Розуміти роль місцевих бюджетів у забезпеченні соціально-економічного розвитку територій.   Знати склад і структуру доходів і видатків місцевих бюджетів. Лекція 6: Місцеві бюджети План лекції: 1. Місцеві бюджети у системі забезпечення соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальних одиниць. 2. Структура місцевих бюджетів. 3. Склад доходів місцевих бюджетів. 4. Склад видатків та кредитування місцевих бюджетів. 5. Бюджет розвитку місцевих бюджетів. 6. Позики місцевим бюджетам. Місцеві запозичення. 7. Поняття та мета регулювання міжбюджетних відносин. Рекомендована література: Законодавча база: 1-4. Основна: 1, 2, 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 7, 8, 9.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції.Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Розкрити підходи до ролі місцевих бюджетів у системі забезпечення соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальних одиниць (доповідь). 2. Здійснити аналіз динаміки та структури доходів місцевих бюджетів (реферат). 3. Здійснити аналіз динаміки та структури видатків та кредитування місцевих бюджетів (реферат). 4. Розкрити пріоритетні напрями підвищення ефективності міжбюджетних відносин в країнах з розвинутою економікою (реферат). 5. Розкрити пріоритетні напрями підвищення ефективності міжбюджетних відносин в країнах з трансформаційною економікою (реферат).  
Семінарське заняття 6: Місцеві бюджети План семінарського заняття: 1. Роль місцевих бюджетів у забезпечені соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальних одиниць. 2. Динаміка та структура доходів місцевих бюджетів. 3. Динаміка та структура видатків та кредитування місцевих бюджетів. 4. Інструменти регулювання міжбюджетних відносин.  
Розуміти роль бюджетного планування і прогнозування   Знати принципи, завдання та методи бюджетного планування і прогнозування Лекція 7. Бюджетне планування і прогнозування План лекції. 1. Бюджетне планування і прогнозування як складова бюджетного процесу. 2. Основні принципи та завдання бюджетного планування і прогнозування. 3. Застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі. 4. Система перспективного бюджетного планування і прогнозування. Рекомендована література: Законодавча база: 1-7. Основна: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 7, 8, 9.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Розкрити методи бюджетного планування (доповідь). 2. Розкрити методи бюджетного прогнозування (доповідь). 3. Розкрити позитивні та негативні сторони програмно-цільового методу (реферат). 4. Узагальнити досвід розвитку системи бюджетного планування і прогнозування у країнах з розвинутою економікою (реферат). 5. Узагальнити досвід розвитку системи бюджетного планування і прогнозування у країнах з трансформаційною економікою (реферат).  
Семінарське заняття 7.Бюджетне планування і прогнозування План семінарського заняття: 1. Сутність та роль бюджетного планування і прогнозування у бюджетному процесі. 2. Сутність та роль програмно-цільового методу3. Складання прогнозу бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди. 4. Бюджетне планування і прогнозування у зарубіжних країнах.
  Модульний контроль 1.
  Розуміти сутність та функції податків   Знати принципи побудови податкової системи Лекція 8. Податкова система України План лекції. 1. Економічна сутність та функції податків. 2. Податкова система та принципи її побудови. 3. Система адміністрування податків та зборів. 4. Податкова звітність. 5. Податкова політика як складова стратегії соціально-економічного розвитку країни. Рекомендована література: Законодавча база: 1-4. Основна: 1, 2, 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 7, 8, 9.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Розкрити підходи до ролі податкової системи у регулюванні економічних відносин (реферат). 2. Здійснити аналіз динаміки та структури податкових надходжень у країнах з розвинутою економікою(реферат). 3. Здійснити аналіз динаміки та структури податкових надходжень у країнах з трансформаційною економікою(реферат).
Семінарське заняття 8. Податкова система України План семінарського заняття: 1. Роль податкової системи у регулюванні економічних відносин. 2. Класифікація податків та зборів. 3. Загальнодержавні податки та збори. 4. Місцеві податки та збори. 5. Спеціальні податкові режими.
Знати види державних цільових фондів   Розуміти особливості єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.     Лекція 9: Державні цільові фонди України План лекції: 1. Призначення державних цільових фондів. 2. Види державних цільових фондів. 3. Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Рекомендована література: Законодавча база: 1-7. Основна: 1, 2, 3, 4, 7, 8, 11, 12, 15. Додаткова: 2, 4, 8, 10.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Здійснити аналіз структури доходів та видатків Пенсійного фонду України (доповідь). 2. Здійснити аналіз структури доходів та видатків Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (реферат). 3. Здійснити аналіз структури доходів та видатків Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (реферат). 4. Здійснити аналіз структури доходів та видатків Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (реферат).
Семінарське заняття 9. Державні цільові фонди України План семінарського заняття: 1. Державні цільові фонди у системі соціального захисту населення. 2. Роль та функції Пенсійного фонду України. 3. Роль та функції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. 4. Роль та функції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. 5. Роль та функції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.  
Розуміти сутність фінансів підприємств державного сектору економіки. Знати основні напрями фінансового регулювання підприємств державного сектору економіки   Лекція 10. Фінанси підприємств державного сектору економіки План лекції: 1. Фінанси підприємств державного сектору економіки як складова державних фінансів. 2. Інституційні засади функціонування державних підприємств. 3. Фінансовий план державних підприємств.   4. Основні напрями фінансового регулювання підприємств державного сектору економіки. 5. Фінансова політика підприємств державного сектору економіки. Рекомендована література: Законодавча база: 1-7. Основна: 1, 2, 5, 8, 10, 11, 12. Додаткова: 1, 2, 4, 6, 10.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Розкрити підходи щодо напрямів зміцнення фінансів підприємств державного сектору економіки (доповідь). 2. Здійснити аналіз інституційних засад функціонування державних підприємств (реферат). 3. Проаналізувати фінансовий план державного підприємства (доповідь). 4. Розкрити напрями підвищення ефективності фінансового регулювання підприємств державного сектору економіки.  
Семінарське заняття 10. Фінанси підприємств державного сектору економіки План семінарського заняття: 1. Фінанси підприємств державного сектору економіки. 2. Фінансовий план державних підприємств. 3. Фінансова результативність державних підприємств. 4. Фінансова політика підприємств державного сектору економіки в умовах трансформаційних перетворень.  
Розуміти сутність державного кредиту і державного боргу     Лекція 11. Державний кредит і державний борг План лекції: 1. Державний кредит у системі державних фінансів. 2. Система управління державним кредитом. 3. Економічна сутність державного боргу. 4. Система управління державним боргом як складова фінансової політики. 5. Досвід країн з розвинутою та трансформаційною економікою функціонування системи управління державним кредитом та боргом. Рекомендована література: Законодавча база: 1-4, 7. Основна: 1, 2, 4, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 8, 9.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Розкрити принципи та методи управління державним боргом (доповідь). 2. Здійснити аналіз джерел фінансування витрат з обслуговування і погашення внутрішнього та зовнішнього державного боргу в Україні (реферат). 3. Здійснити аналіз державних та місцевих запозичень в Україні (реферат). 4. Розкрити види боргових цінних паперів (реферат).    
Семінарське заняття 11. Державний кредит і державний борг План семінарського заняття: 1. Роль державного кредиту у забезпеченні економічного зростання країни. 2. Функції державного кредиту. Види та форми державного кредиту. 3. Економічна сутність державного боргу. 4. Класифікація державного боргу. Державний та гарантований державний борг.  
Розуміти роль державного фінансового контролю як складової бюджетного процесу Знати особливості інституційного забезпечення державного фінансового контролю   Лекція 12. Державний фінансовий контроль в Україні План лекції: 1. Державний фінансовий контроль як складова бюджетного процесу. 2. Форми державного фінансового контролю. 3. Інституційне забезпечення державного фінансового контролю. 4. Система контролю за дотриманням бюджетного законодавства. Рекомендована література: Законодавча база: 1-4, 7. Основна: 1, 2, 4, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15. Додаткова: 4, 5, 8, 9.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Здійснити аналіз бюджетних правопорушень (доповідь). 2. Розкрити досвід країн з розвинутою економікою щодо розвитку державного фінансового контролю (реферат). 3. Розкрити досвід країн з трансформаційною економікою щодо розвитку державного фінансового контролю (реферат). 4. Розкрити пріоритетні напрями розвитку державного фінансового контролю в Україні (реферат).  
Семінарське заняття 12. Державний фінансовий контроль в Україні План семінарського заняття: 1. Сутність та роль державного фінансового контролю у бюджетному процесі. 2. Принципи державного фінансового контролю. 3. Органи державного фінансового контролю в Україні, їх завдання та повноваження.  
Розуміти сутність та принципи системи управління державними фінансами Лекція 13. Система управління державними фінансами План лекції: 1. Інституційні засади функціонування системи управління державними фінансами. 2. Функції центральних та місцевих фінансових органів у системі управління державними фінансами. 3. Повноваження центральних та місцевих фінансових органів у системі управління державними фінансами. 4. Фінансові інститути та їх роль у забезпеченні формування та реалізації бюджетно-податкової політики. Рекомендована література: Законодавча база: 1-7. Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15. Додаткова: 4, 6, 7, 10.    
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Розкрити пріоритетні напрями розвитку фінансових інститутів (доповідь). 2. Узагальни досвід країн з трансформаційною економікою щодо формування та реалізації бюджетно-податкової політики (реферат). 3. Узагальни досвід країн з розвинутою економікою щодо формування та реалізації бюджетно-податкової політики (реферат).  
Семінарське заняття 13. Система управління державними фінансамиПлан семінарського заняття: 1. Управління державними фінансами як складова системи регулювання соціально-економічного розвитку країни та адміністративно-територіальних одиниць. 2. Суб’єкти системи управління державними фінансами. 3. Завдання центральних органів у системі управління державними фінансами. 4. Завдання місцевих фінансових органів у системі управління державними фінансами.
Знати основні проблеми та пріоритети розвитку вітчизняної системи державних фінансів   Лекція 14. Державні фінанси в умовах трансформації економіки України План лекції: 1. Роль системи державних фінансів у забезпечені економічних перетворень.   2. Фінансовий механізм державного регулювання соціально-економічного розвитку України. 3. Основні напрями розвитку системи державних фінансів в умовах трансформації економіки. Рекомендована література: Законодавча база: 1-7. Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15. Додаткова: 4, 6, 7, 10.  
Вивчення та доповнення матеріалу лекції. Підготовка до семінарського заняття та опрацювання таких питань теми: 1. Проаналізувати підходи до результативності функціонування системи державних фінансів(реферат). 2. Розкрити напрями підвищення ефективності системи державних фінансів (реферат).  
Семінарське заняття 14. Державні фінанси в умовах трансформації економіки УкраїниПлан семінарського заняття: 1. Сучасний стан системи державних фінансів у забезпечені економічних перетворень. 2. Напрями реформування системи державних фінансів 3. Пріоритети розвитку системи державних фінансів
  Модульний контроль 2
  РАЗОМ

Види самостійної роботи студентів

- опрацювання лекційного матеріалу;

- підготовка до семінарських занять;

- самостійна робота з науковою та періодичною літературою;

- вивчення та аналіз нормативно-правових актів;

- узагальнення та аналіз планових, прогнозних та фактичних даних;

- проведення самостійних наукових досліджень;

- підготовка доповідей, наукових повідомлень, презентацій;

- виконання індивідуальних завдань;

- підготовка до іспиту.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты