Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Економічна теорія у Франції в І-й пол. ХІХ ст. Фредерік Бастіа.




Липнева революція 1830 р., вирішальну роль в якій відіграла боротьба народних мас і насамперед паризьких робітників, привела до утворення буржуазної монархії на чолі з Луї Філіппом.

Розвиток капіталізмув 30-х роках привів до дальшого погіршення становища роб. класу Франції. Робітники ведуть боротьбу за поліпшення свого становища. У 1831 і 1834 рр. Відбувається повстання ткачів у Ліоні, які були жорстоко придушені буржуазним урядом.

Розквіт ПЕ в Англії співпав із занепадом її старої школи у Франції. Вихід у світ роботи А.Сміта “Багатство народів” та розвиток класичних екон. ідей у працях Сея, прискорили і остаточно завершили розпад меркантилізму та фізіократії. Представником нового напряму ПЕ у Франції був Фредерік Бастіа (1801-1850). Він був ідеологом фритрейдерства, найбільш послідовно розвивав мінову концепцію. Для Бастіа “з точки зору економічної, суспільство є обмін”. В обміні беруть участь рівноправні учасники, які обмінюються послугами, а вартість є відношенням послуг, що ними обмінюються учасники обміну.

Матеріальний процес виробництва, в якому внаслідок процесу праці створюється продукт і вартість, Б. підміняє зусиллями і напругою. У нього капітал існує тому, що капіталісти відстрочують споживання капіталу, а це утримання вимагає напруги і зусиль так само, як і всякий процес праці. Винагоодою за це утримання є процент.

Б. виступав проти теорії земельної ренти Рікардо. Рента виникає тому, вважав він, що земельні власники або їхні предки вклали у землю капітал.

Б. підтримував теорію гармонії класових інтересів. У суспільстві, якщо держава не втручається в його економічне життя, на базі вільної конкуренції досягається рівновага класових інтересів, здійснюється процес взаємного надання послуг.

Його теза про самовирішення всіх проблем, поширюється ним на всі аспекти суспільного життя. Він заперчував будь-які форми втручання, а надто державного, у будь-які сфери. Тому його вцілому синтезована теорія була використана наступними економістами.

24.Політ.ек-я в США у перш.половині 19 ст. Г.Ч.Кері.

Генрі Чарлз Кері(1793-1879) наслідує А. Сміта, але з часом свою теорію вільної торгівлі підмінює протекціонізмом. Основні праці- “Принципи політ.ек.”(1837-1840)-в 3-х томах, “Гармонія інтересів”(1872). Визнає ідею корисності, вважає, що торгівля товарами- це обмін на основі врахування витрат в-ва. Він був першовідкривачем теорії гармонії інтересів. У відповідності з нею повну гармонію забезпечує розподіл, який враховує вклад кожного у виробництво. Він відкрив”з-н зростання долі робітників у нац.продукті”. Він дотримується переконань, що існує простий і прекрасний з-н природи, що діє на користь сус-ву – це з-н зростання. В 50-х роках стає поборником протекціонізму, який на його думку сприяє раціон-му розміщенню вир-в і організації центрів. Але головним елементом є можливість зберегти для вир-ка внутр.ринок за рахунок автономізації ек-ки. У Кері майже небуло послідовників, він не створив школи, і на його теорії нац.ек-ки та протекціонізму ми знах-мо лише посилання.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты