Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Робота з фрагментами тексту




Текстові процесори забезпечують такі основні операції над фрагментами тексту: копіювання, переміщення,вилучення.

При переміщенні фрагмента тексту він зникає на старому місці та з'являється на новому, при копіюванні на новому місці створюється копія фрагмента, при вилученні фрагмент тексту зникає.

Існує два основних способи здійснення операцій над фрагментами тексту: через буфер обміну та за технологією Drag-and-Drop (з англ, потягни-та-кинь).

Буфер обміну текстового процесора — це область пам'яті, яка використовується для тимчасового зберігання фрагментів документа.

Для виконання копіювання або переміщення фрагмента тексту за допомогою буфера обміну треба:

• виділити фрагмент тексту (за допомогою клавіатури або миші);

• виконати команду «копіювати» або «вирізати »; після цієї команди виділений фрагмент поміщується в буфер обміну; при виконанні команди «вирізати» він вилучається з документа, при виконанні команди «копіювати» — ні;

• перевести курсор на нове місце;

• виконати команду «вставити» (якщо після команди «вирізати» не виконати команду «вставити», фрагмент тексту вилучиться з документа).

Буфер обміну зберігає свій вміст весь час роботи з текстовим процесором до нового використання команд «копіювати» або «вирізати». Наведені вище дії не обов'язково робити поспіль — після вміщення фрагмента тексту у буфер обміну його можна вставляти будь-яке число разів у будь-які документи.

Деякі сучасні текстові процесори мають ба-гатоконтейнерні буфери обміну — в них можна розміщувати одночасно до десятка різних фрагментів тексту.

Технологія Drag-and-Drop (від англ. «потягни-та-кинь») полягає у виконанні операцій з текстом за допомогою маніпулятора «миша». Цей спосіб використовується звичайно для операцій з невеликими фрагментами тексту, які розміщені недалеко один від одного.

Для виконання копіювання або переміщення фрагмента тексту за допомогою миші треба:

• виділити фрагмент тексту (за допомогою клавіатури або миші);

• підвести курсор миші до виділеного фрагмента та натиснути ліву клавішу миші;

• не відпускаючи лівої клавіші миші, перевести курсор на нове місце;

• відпустити ліву клавішу миші; якщо в момент відпускання лівої клавіші миші клавіша Ctrl була затиснена, то фрагмент тексту перекопіюється в місце курсора, якщо не була затиснена — то переміститься.

Підготовка документів до друку

Основні операції з підготовки документів до друку — це встановлення параметрів сторінки та створення колонтитулів.

До параметрів сторінки належать: розмір аркуша, розмір відступів документа від чотирьох сторін аркуша.

При виведенні документа на друк встановлюється орієнтація аркуша: книжкова або альбомна. При книжковій орієнтації горизонтальний розмір аркуша менший від вертикального, при альбомній — навпаки.

Розмір аркуша під час друку документів стандартно виставляється 210x297 мм (формат А4). Завжди існує можливість задати розміри аркуша «вручну» — поставивши власні розміри.

Колонтитул — це заголовочні дані документа (частин документа), які розміщуються поза текстом документа (звичайно зверху або знизу).

До колонтитулів належать номери сторінок та будь-який інший текст або малюнки. Звичайно текстові процесори надають можливості для автоматичної нумерації сторінок та розміщення інших колонтитулів.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты