Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Семінарське заняття № 2 - 2 години




1.Поняття та види адміністративно-правових методів.

2. Адміністративний примус: сутність, види.

3. Адміністративно-запобіжні заходи. Заходи адміністративного припинення.

4 Спеціальні заходи адміністративного припинення.

Завдання для самостійної роботи – 6 годин

Вивчення цієї теми має починатися з поновлення в пам’яті перегляду конспектів, літератури, основних положень про сутність державного управління, його поняття та співвідношення з виконавчою владою. Справа в тому, що на попередніх заняттях ми вивчали статику , тобто основні поняття і положення про адміністративне право, державне управління, механізм правового регулювання, суб’єкти адміністративного права їх повноваження, статус тощо. Ця і наступні теми розкривають динаміку впливу адміністративно-правових норм на управлінські процеси; роботи юридичних режимів і механізмів управління, а також діяльності суб’єктів державної влади в управлінській сфері; показують як і яким чином практично реалізується управлінська діяльність, які форми і методи застосовуються.

Поняття та зміст форми державного управління тісно пов’язані з реалізацією завдань і функцій, які стоять перед органами державної влади. Якщо функція розкриває основні напрями цілеспрямованого впливу на об’єкти управління, то форма управління показує, яким шляхом здійснюється цей вплив: функція вказує - що робити; форма – як робити; метод – якими засобами робити.

Отже, в ході самостійної підготовки випишіть в робочий зошит і законспектуйте поняття та види форм діяльності державної виконавчої влади. Наведіть декілька прикладів застосування форм управління. Особливу увагу зверніть на наукове обґрунтування ( його достатність чи ні) поняття адміністративного договору, наведіть можливі приклади використання такої форми управління.

При вивченні цієї теми необхідно звернути увагу на взаємозв’язок методів державного управління з формами управління, їх правове регулювання, відповідність методу, тобто способів, прийомів, засобів впливу суб’єкта на об’єкт - формі управління. Особливо зверніть увагу і випишіть в робочий зошит правові основи застосування заходів адміністративного примусу по Закону України “Про міліцію” ( ст. 10-11 ), а також види адміністративного примусу. Наведіть приклади мір адміністративного попередження, адміністративного припинення та адміністративного стягнення.

Питання:

1. Дайте визначення і зміст форми державного управління, їх видів. Визначте взаємозв’язок форм управління з завданнями та функціями управління.

2. Назвіть ознаки нормативного акту виконавчої влади.

3. Назвіть ознаки індивідуального акту управління.

4. Дайте визначення і юридичне значення акту управління, його відмінність від законів, від актів органів суду, прокуратури, громадських організацій, цивільно-правових угод, від інших документів, що мають юридичне значення.

5. Неправові форми управлінської діяльності органів публічної адміністрації

6. Набрання чинності нормативним актами управління.

7. Правові акти управління центральних органів виконавчої влади, що підлягають обов’язковій державній реєстрації.

8. Правові акти управління органів місцевого самоврядування.

9. Адміністративний договір: поняття, види, ознаки.

10. Адміністративний нагляд за особами, що звільнені із місць позбавлення волі..

11. Примусове лікування осіб, що страждають психічними захворюваннями.

 

Самостійно опрацювати:

1. Указ Президента України «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» редакцiя вiд 21.05.1998 на пiдставi 493/98.

2. «Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади затверджене» затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 р. N 731

3. Указ Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» 10 червня 1997 року N 503/97

4. Закон України «Про міліцію» вiд 20.12.1990 № 565-XII ( ст.. 10-15).

5. Закон України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» від 1 грудня 1994 року N 264/94-ВР

6. Закон України «Про психіатричну допомогу» від 22 лютого 2000 року N 1489-III

7. Постанову Пленуму Верховного суду України 03.06.2005 N 7 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування»

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты