Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПАТОГЕНЕЗ




 

Патогенез спадкових хвороб, як і всіх інших, складається з патологічних порушень та компенсаторно-пристосувальних реакцій.

На молекулярному рівні патологія полягає в утворенні ендогенних мутагенів – вільних радикалів, пероксидів водню, радикалів гідропероксиду, атомарного кисню, радіотоксинів.

На субклітинному рівні патологія полягає в тому, що під дією екзогенних та ендогенних мутагенів в ядрі клітини порушується генетичний апарат, тобто відбувається мутація -стрипкоподібне стійке порушення, не пов”язане із поділом клітини чи звичайною рекомбінацією хромосом.

Мутаціх, які трапились в статевих клітинах і впливають на спадковість організму.

Залежно від розмірів ушкодження генетичного апарату розрізняють генну й хромосомну мутацію.

Генна мутація – це порушення генетичного коду. В основі лежить порушення структури ДНК, а саме спеціфічної послідовності пуринових та пиримідинових основ.

Якщо мутантний ген є рецесивний, то в гетерозіготі при наявності нормального алельного гену мутація теж проявляється.

Якщо мутантний ген локалізований в статевій парі хромосом, то прояви будуть залежати від статі носія. З Х-хромосомою у людини пов”язані приблизно 60 патологічних спадкових ознак (наприклад, ген гемофілії). Більшість із них рецесивні.

Хромосомна мутація – більш грубе порушення генетичного апарату. Патологія може полягати в зміні кількості хромосом, або порушенні їхньої структури.

На біохімічному рівні (тобто на рівні білкового продукту гену) порушення полягають в тому, що генна мутація веде до дефіциту певного білка чи синтезу його аномальної форми.

В результаті мутації структурних генів порушується структура білкових молекул, а саме послідовність амінокислот в поліпептидних ланцюгах. В клітині змінюється білковий склад, що призводить до патології. Наслідки будуть залежити від функції того білка, синтез якого порушений.

Найчастіше це ферментопатії (ензимопатії) - дефіцит чи дефект будовиферментів.

Ензимопатії супроводжуються блокадою певних етапів метаболізму.

Інколи молекулярна патологія ферменту виявляється лише при специфічному навантаженні харчовими, виробничими чи лікарськими факторами.

У гомозиготного носія мутантного гена активність ферменту різко знижена чи повністю відсутня, а в інших випадках – зниження активності менш виражене.

Якщо мутація торкнулась генів, які контролюють ферменти реплікації та репарації ушкодженої ДНК, то підвищується чутливість організму до променевого ушкодження та інших мутагенних впливів. Вважається, що це є ланкою в патогенезі злоякісного росту, передчасного старіння, хвороб сполучної тканини, колагенозів, синдрому спонтанної хромосомної нестабільності.

Випадіння лише одного ферментного ланцюга може призвести до серьозних порушень багатьох ланцюгів метаболізму, що клінічно проявляється различной степени слабоумия, нар сер-сос,эндок,крови и др.

Порушення функции неферментних белків .

Гемоглобінопатії - це результат мутації гена, відповідального за синтез глобіну.

Коагулопатії - це генетично зумовлений дефіцит факторів зсідання крові.

Імунодефіцити - генетично детерміновані вади імунної системи.

Можливі вітамінозалежні спадкові хвороби.

Можливий генетично зумовлений дефіцит білкових молекул пептидних гормонів, транспортних білків.

Можливий генетично зумовлений дефіцит білкових молекул рецепторів клітиних мембран (мембранопатії), хоча це вже патологія на клітиному рівні.

На клітинному рівнігенетичні порушення проявляються у вигляді загибелі клітини, порушенні ії структури та функції.

Мутантні соматичні клітини гинуть чи можуть трансформуватись. Наслідки зникають з загибеллю цього організму.

На рівні цілого організму прояви залежать від типу клітин, структура та функція яких порушилась.

Якщо, однак, мутація сумісна з постнатальним існуванням, то розвиваються хвороби, як у носія генетичної аномалії, так і у його потомства, якщо репродуктивна функція буде збережена. Саме такі хвороби отрималии назву спадкових.

Популяція не підтримує носіїв шкодливих мутантних генів, не компенсує цю патологію і захищається ціною життя чи знепліднення носіїв генетичних аномалій. Носії найбільш шкідливих ознак елімінуються.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты