Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕННІ ХВОРОБИ




 

Оскільки генна мутація порівняно з хромосомною зачіпає відносно невелику ділянку генетичного матеріалу, то звичайно супроводжується менш грубими порушеннями. Репродуктивна функція носія при цьому може зберігатися, тому такі захворювання частіше передаються в поколіннях, тобто є спадковими в повному розумінні цього слова.

Менделевские закони визначають, які генетичні фактори і яким чином визначають конкретний генотип.

Мутація домінантних генів проявляються в будь-якому випадку, тобто в гомо- та гетерозіготному стані .

Виживають, але хворіють носії тих домінатних мутантних генів, які не перешкоджують життю та розмноженню, не скорочують тривалості життя і тому мало піддаються відбору. Це найчастіше скелетні аномалії. За домінантним типом успадковуються такі аномалії, як короткопалість, багатопалість, зрослі або викривлені пальці, відсутність бокових різців, короткозорість, далекозорість, астигматизм, нетяжкі порушення сполучної тканини.

Носії небезпечних домінантних генів гинуть на ранніх стадіях онтогенезу.

Якщо хвороба не порушує репродукцію (хорея Гентингтона, множинні екзостози, полікістоз почки), то вони передаються.

З тяжких аутосомно-домінантних хвороб назвемо такі - уроджена катаракта, отосклероз, деякі форми м”язової атрофії, прогресуюча хорея Гентінгтона (дегенеративное заболевание нервных клеток в базальных ганглиях), ахондроплазія (карліковий зріст і непропорційна будова тіла). До найнебезпечніших хвороб цієї групи відносяться множинний поліпоз товстої кишки, який має тенденцію до злоякісного переродження, і нейрофіброматоз (хвороба Реклінгхаузена).

Більшість спадкових хвороб передається за рецесивним типом. Хворіють не всі носії мутантних рецесивних генів. Хвороба виявляється тільки тоді, коли діти дістають патологічний ген від обох батьків. До цієї групи хвороб належать дефекти обміну амінокислот (фенілкетонурія, альбінізм, алкаптонурія), уроджена глухонімота, мікроцефалія, пігментний ретиніт тощо. За таким типом успадковуються ферментопатії. Що стосується батьків хворої людини, то вони, будучи гетерозиготними носіями ознаки, залишаються здоровими.

Виживання та прояв деяких спадкових хвороб залежить від статі. Це хвороби із успадкуванням, зчепленим із статевою хромосомою. При наявності мутації в Х-хромосомі хворіють тільки чоловіки тоді, як здорові жінки , які є носіями цієї ознаки, можуть передавати її своєму чоловічому потомству. За таким типом передається гемофілія ( дефіцит анти- гемофильного глобуліну), дальтонізм (червоно-зелена сліпота), атрофія зорових нервів, юнацька глаукома, гемералопія ( відсутність сутінкового зору). Ген гіпофосфатемічного рахіту, який не піддається лікуванню ергокальціферолом (вітаміном Д 2), зчеплений з Х-ромосомою, але, на відміну від гемофілії і дальтонізму ( коли патологічний ген рецесивний), є домінантним, тобто виявляється як у чоловіків, так і в жінок у гетерозиготному стані.

Більшість ознак в організмі визначається не одним, а декількома генами. В таких випадках хвороби успадковуються за законами полігенного спадкування . Їх адитивна (додаткова) дія не залежить від того, алельні гени чи ні, зчеплені чи ні, домінантні чи рецесивні. Якщо говорити про роль спадковості в патогенезі таких захворювань, як гіпертонічна хвороба,виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, бронхіальна астма, цукровий діабет, атеосклероз, то треба мати на увазі, що вони успадковуються полігенно. При таких захворюваннях показники гомеостазу визначаються як генетичними факторами, так і факторами середовища ( так званими факторами ризику), причому існує поріг, за межами якого гомеостаз легко порушується. Інша назва цих хвороб - мультифакторні. Характерними для них є велика різноманітність клінічних форм та індивідуальних проявів, значна поширеність у популяції незалежно від географічних, етнічних та соціальних факторів, різний вік хворих. Клінічні форми можуть бути вираженими та прихованими, варює вік проявлення, відносно нізкий рівень пенетрантності, не відповідають простим закономірностям Менделя щодо успадкування, вираженний полиморфизм симптомів та синдромів.

Прояви деяких хвороб залежить від віку. Так, шкірні алергічні хвороби (діатези) більше притаманні дітям, деякі виявляються відразу після народження, хорея Гентингтона проявляється в 30-35 років, а подагра – в похилому віці.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты