Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ремонт. Види ремонту засобів зв'язку і АСУВ.




Ремонт є комплекс заходів щодо відновлення справності або працездатності, а також відновлення ресурсу техніки зв'язку і АСУВ, який проводиться за єдиною системою комплексного ремонту озброєння і військової техніки.

На техніці зв'язку і АСУВ проводяться передбачені єдиною системою комплексного ремонту озброєння і військової техніки такі види ремонту:

- поточний ремонт (ПР);

- середній ремонт (СР);

- капітальний ремонт (КР);

- регламентований ремонт (РР);

- ремонт за технічним станом (РТС).

Вид ремонту, який проводиться, визначається технічним станом засобів зв'язку і АСУВ. Для комплексних зразків техніки зв'язку і АСУВ з ремонтом основної складової частини поєднується за часом і місцем ремонт інших складових частин, вид якого для кожної частини визначається її фактичним станом.

Поточний ремонт техніки зв'язку і АСУВ є неплановим і включає в себе комплекс робіт по забезпеченню або відновленню її працездатності після експлуатаційних відмов чи пошкоджень шляхом заміни і (або) відновлення окремих складових частин. За трудомісткістю і характером робіт, що виконуються, поточний ремонт розподіляється на три ступені складності:

- поточний ремонт першого ступеня складності (ПР1);

- поточний ремонт другого ступеня складності (ПР2);

- поточний ремонт третього ступеня складності (ПР3).

До першого ступеня складності належить поточний ремонт, що зводиться до заміни легкознімних функціональних вузлів і елементів, які відмовили, і виконання інших найпростіших операцій.

Поточний ремонт другого ступеня складності пов’язаний з пошуком і усуненням несправностей в схемах апаратури без застосування складних засобів вимірювання і спеціального обладнання. Цей вид ремонту може включати виконання таких операцій:

- відновлення кабелів живлення, гарнітур, блоків живлення, антенних пристроїв;

- заміну несправних індикаторних приладів, перемикачів, контактних колодок, механічних деталей та ін.;

- пошук і заміну несправних блоків, плат, модулів і окремих елементів;

- усунення обривів і коротких замикань у монтажі;

- відновлення працездатності окремих блоків, субблоків і плат;

- проведення необхідних наладок і регулювальних робіт.

Поточний ремонт третього ступеня складності вимагає для пошуку елементів, які відмовили, і відновлення їх працездатності спеціальних засобів вимірювання і високої кваліфікації майстрів по ремонту. Цей вид ремонту може включати виконання таких операцій:

- відновлення несправних блоків, каскадів, плат в інтегральному виконанні;

- відновлення термостатів, герметизованих блоків;

- відновлення високостабільних коливальних систем;

- відновлення НВЧ контурів;

- проведення складних регулювальних робіт.

Поточний ремонт першого і другого ступенів складності проводитьсяособовим складом екіпажів (чергової зміни), за якими закріплена техніка зв’язку і АСУВ, із залученням при необхідності сил і засобів ремонтних підрозділів зв’язку об’єднань, з’єднань і частин. Ремонтні роботи виконуються в стаціонарних майстернях зв’язку, ПТОР, місцях розташування техніки і польових умовах.

Як правило, відновлення працездатності засобів зв’язку після відмов, що потребують проведення операцій поточного ремонту третього ступеня складності, проводиться стаціонарними ремонтними органами зв’язку центрального підпорядкування і ремонтними органами об’єднань.

Середній ремонт техніки зв’язку і АСУВ полягає у відновленні працездатності і частковому відновленні витраченого ресурсу шляхом заміни або відновлення елементів, функціональних вузлів та інших комплектуючих виробів, які відмовили, пошкоджені чи досягли граничного стану. При середньому ремонті проводиться контроль технічного стану всіх блоків, приладів, агрегатів та інших складових частин техніки зв'язку і АСУВ з доведенням при необхідності її основних параметрів до норм, передбачених діючою нормативно-технічною документацією.

Середній ремонт, як правило, є плановим і проводиться післявитрати міжремонтного ресурсу, якщо за своїм фактичним технічним станом техніка зв'язку і АСУВ вимагає відновлення властивостей, які характеризують її здатність виконувати задані функції відповідно до призначення.

Середній ремонт техніки зв'язку і АСУВ проводиться стаціонарними ремонтними органами зв’язку центрального підпорядкування, ремонтними органами об’єднань, а також може виконуватися силами ремонтних підрозділів зв'язку з’єднань (частин).

Капітальний ремонт здійснюється з метою відновлення справності і повного або близького до повного відновлення витраченого ресурсу техніки зв'язку і АСУВ із заміною або відновленням будь-яких складових частин.

Капітальний ремонт, як правило, є плановим і проводиться після витрати міжремонтного ресурсу (терміну), встановленого для цього виду ремонту, або 12 років зберігання, якщо за своїм фактичним технічним станом техніка зв'язку і АСУВ вимагає ремонту.

При плановому капітальному ремонті проводяться: повне розбирання техніки зв'язку і АСУВ, перевірка і дефектація всіх приладів, блоків, агрегатів та інших комплектуючих виробів; заміна або відновлення несправних або непрацездатних елементів; заміна всіх електрорадіоелементів, які витратили ресурс; відновлення монтажу, гальванічних і лакофарбових покриттів; відновлення написів і градуювання шкал; комплексна перевірка і випробування на відповідність вимогам технічних умов на капітальний ремонт.

Капітальний ремонт техніки зв'язку і АСУВ проводиться на стаціонарних ремонтних підприємствах зв'язку центрального підпорядкування, а також у ремонтних органах видів Збройних Сил і оперативних командувань (угруповань військ).

Регламентований ремонт полягає в повному (близькому до повного) відновленні ресурсу техніки зв’язку і АСУВ з обмеженим наробітком або яка знаходиться на тривалому зберіганні протягом значного періоду експлуатації (зберіганні).

Регламентований ремонт вводиться за надходженням нормативно-технічної документації на цей вид ремонту конкретних зразків техніки зв’язку і АСУВ.

Ремонт за технічним станом - це ремонт, при якому контроль технічного стану здійснюється з періодичністю і в обсязі, встановленими в нормативно-технічній документації, а обсяг і момент початку ремонту визначається технічним станом техніки зв’язку і АСУВ.

Проводиться на техніці зв’язку нового покоління з достатнім рівнем діагностичного обладнання.

Для ремонту техніки зв'язку і АСУВ використовуються комплекти ЗІП, електрорадіоелементи, електротехнічні вироби і інші запасні частини, які поставляються розсипом.

Залежно від складу і призначення промисловістю поставляються такі види комплектів ЗІП:

- експлуатаційні, до яких належать одиночний (індивідуальний) комплект ЗІП-О, який входить до складу кожного зразка техніки зв'язку і АСУВ і призначений для проведення поточного ремонту, і груповий комплект ЗІП-Г, який поставляється на групу однотипної техніки зв'язку і АСУВ (окремо від неї) і призначений для проведення поточного ремонту і поповнення витрат ЗІП-О;

- ремонтні, до яких належать комплекти ЗІП-Р № 1 і 2, поставляються на групу однотипної техніки зв'язку і АСУВ (окремо від неї) і призначені для проведення капітального і середнього ремонтів відповідно.

На окремі типи техніки зв'язку і АСУВ можуть створюватися інші комплекти ЗІП (регіональний, базовий, станційний, аварійний і ін.).

Ремонт навчальної техніки зв'язку і АСУВ проводиться силами ремонтних підрозділів з’єднань, частин і установ, де вона експлуатується.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 180; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты