Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Технічне обслуговування і ремонт електроагрегатів та електростанцій.




До електроустановок, що експлуатуються у військових частинах, належать електротехнічні пристрої, в яких виробляється, перетворюється, передається, розподіляється, споживається електрична енергія.

Електроустановки включають:

- джерела живлення електроенергією (електростанції, електроагрегати, генератори відбору потужності, випрямлячі, перетворювачі та хімічні джерела струму);

- електричні мережі (сукупність повітряних і кабельних ліній електропередач, освітлювальна електропроводка тощо);

- розподільні пристрої (трансформаторні і перетворювальні підстанції, силові щити з елементами перемикання та захисту);

- приймачі електричної енергії (апаратура, блоки і прилади засобів зв'язку і автоматизації, засоби вимірювань, електричні машини й інструмент, механізми з електроприводом, світильники та інші споживачі електричної енергії).

Технічне обслуговування і ремонт електроустановок мають забезпечити:

- постійну технічну готовність;

- максимальне продовження міжремонтних строків роботи;

- усунення причин, що викликають передчасне спрацьовування, несправності і поломки складових частин ;

- безпеку роботи;

- витрату пального, мастильних та інших експлуатаційних матеріалів у межах встановлених норм.

Обслуговування і ремонт електроустановок у військових частинах здійснюються на підставі річного плану експлуатації і ремонту техніки зв'язку і АСУВ.

План повинен складатися з урахуванням річних норм витрати ресурсу і забезпечення ступінчастого виходу електроустановок у ремонт.

Технічне обслуговування і ремонт електроагрегатів та електростанцій проводяться згідно з єдиною системою комплексного технічного обслуговування та ремонту озброєння і військової техніки. Видами їх технічного обслуговування є:

- контрольний огляд (КО),

- щоденне технічне обслуговування (ЩТО),

- технічне обслуговування №№ 1 і 2 (ТО-1, ТО-2),

- сезонне технічне обслуговування (СО),

- регламентоване технічне обслуговування (РТО),

а видами ремонту:

- поточний (ПР),

- капітальний (КР)

- регламентований (РР).

Контрольний огляд електроагрегатів і електростанцій проводиться перед запуском їх в роботу і в процесі роботи. До початку роботи перевіряються зовнішнім оглядом стан електроустановки, наявність пального в баках, рівень масла в картері двигуна, рівень охолоджувальної рідини в системі охолодження, міцність кріплення трубопроводів, відсутність підтікань і справність вимірювальних приладів, заземлювальних пристроїв та кабелів живлення споживачів електроенергії.

Під час роботи постійно контролюється нагрівання вузлів двигуна і генератора, показання контрольно-вимірювальних приладів, характер шумів працюючого агрегату.

Щоденне технічне обслуговування електроагрегатів і електростанцій проводиться після завершення їхнього використання за призначенням з метою підготовки до наступного включення в роботу.

ЩТО включає вилучення пилу і бруду, що накопичились, заправлення при необхідності пальним, охолоджувальною рідиною та маслом, виконання перевірочних, кріпильно-регулювальних робіт і усунення виявлених несправностей. На генераторах перевіряється стан контактних кілець, щіток і заземлювальних пристроїв.

Технічне обслуговування №1 і №2 електроагрегатів і електростанцій проводиться з періодичністю, що залежить від сумарного напрацювання в годинах, і має своєю метою зниження інтенсивності зношування вузлів і деталей, виявлення несправностей і запобігання відмовам. Сумарне напрацювання, після якого має проводитися відповідне номерне обслуговування, зміст робіт та технологія їх виконання встановлюються експлуатаційною документацією електроустановок.

Сезонне технічне обслуговування електроагрегатів та електростанцій проводиться при переході з весняно-літнього на осінньо-зимовий і з осінньо-зимового на весняно-літній періоди експлуатації з метою пристосування їх до відповідних умов функціонування.

Воно полягає в проведенні робіт чергового ТО-1 або ТО-2 і додаткових робіт з підготовки до наступного сезону експлуатації, до яких відносяться:

- промивання, продування стисненим повітрям, перевірка і регулювання приладів системи запалювання двигуна;

- заміна сезонних мастильних матеріалів і спеціальних рідин в агрегатах і механізмах;

- відновлення порушених лакофарбових покриттів.

Регламентоване технічне обслуговування проводиться на електроагрегатах та електростанціях з низькою інтенсивністю використання за призначенням з періодичністю і в обсязі, визначених нормативно-технічною документацією.

Поточний ремонт електроагрегатів і електростанцій проводиться особовим складом, за яким закріплені електроагрегати та електростанції, і фахівцями ремонтних підрозділів військової частини з використанням одиночного і групового комплектів ЗІП, а також ремонтних комплектів.

Капітальний і регламентований ремонти електроагрегатів та електростанцій загальновійськового призначення, які експлуатуються військовою частиною, виконуються на спеціалізованих ремонтних підприємствах інженерних військ.

Капітальний і регламентований ремонти спеціальних електроагрегатів, генеральним замовником яких є Начальник зв'язку Збройних Сил України, виконуються на ремонтних підприємствах військ зв'язку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 174; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты