Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види інструктажів з питань техніки безпеки.




Інструктаж з питань техніки безпеки є складовою частиною підготовки особового складу до експлуатації техніки. З особовим складом проводяться:

- вступний інструктаж;

- первинний інструктаж на навчальному (робочому) місці;

- повторний (періодичний) інструктаж;

- цільовий (щоденний, позмінний) інструктаж;

- позаплановий (позачерговий) інструктаж.

Вступний інструктаж проводиться з особовим складом, який прибув у військову частину, незалежно від його стажу роботи і кваліфікації з метою ознайомлення його з правилами і заходами безпеки, які діють на території частини, а також з небезпекою, яка може виникнути під час експлуатації техніки зв'язку і АСУВ та використанні різноманітного обладнання.

Вступний інструктаж проводить інженер з техніки безпеки або начальник служби (підрозділу) згідно з затвердженою командиром частини інструкцією.

Перелік питань вступного інструктажу подається в додатку 52, запис про проведення вступного інструктажу робиться протягом першого тижня у розділі А контрольного аркуша (Додаток 50) та в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань техніки безпеки (Додаток 51) з обов'язковими підписами особи, яка проводила інструктаж, та особи, яку інструктували.

Первинний інструктаж на навчальному (робочому) місці проводиться під час призначення працівника на конкретний вид обладнання, робоче місце, у разі прибуття в підрозділ, переходу з однієї роботи на іншу, після переозброєння, під час використання (удосконалення) нових пристроїв (обладнання, озброєння та техніки), при зміні змісту роботи (операції).

Первинний інструктаж проводиться незалежно від кваліфікації та стажу роботи працівників з метою ознайомлення їх з конкретним видом техніки, озброєнням, робочим місцем, правилами і заходами, які забезпечують безпеку роботи. Первинний інструктаж проводиться до початку роботи з:

- новоприбулим особовим складом, якій прибув у військову частину для проходження постійної або тимчасової служби;

- військовослужбовцями перед вивченням і проведенням обслуговування (ремонту) нової техніки зв'язку і АСУВ;

- особовим складом, який переводиться з одного місця роботи на інше і який буде виконувати нову для нього роботу;

- відрядженим особовим складом, який бере безпосередню участь в експлуатації техніки зв’язку і АСУВ;

Первинний інструктаж на навчальному (робочому) місці проводиться командиром підрозділу (начальником, до якого прибуває особовий склад для виконання робіт) індивідуально, з кожним окремо, безпосередньо на робочому місці за планом і за інструкцією, складеними з урахуванням вимог відповідних інструкцій, інших нормативних актів, технічної документації. Первинний інструктаж на навчальному (робочому) місці повинен супроводжуватися показом прийомів виконання роботи. Орієнтовний перелік питань первинного інструктажу подається у додатку 54.

Інструкція первинного інструктажу розробляється начальником об'єкта зв’язку, узгоджується з інженером з техніки безпеки і затверджується командиром частини.

Після первинного інструктажу на навчальному (робочому) місці командир (начальник) дає дозвіл особовому складу приступити до самостійної роботи. Він повинен переконатися, що первинний інструктаж та інструкція з техніки безпеки засвоєні. Для вивчення процесу роботи протягом 2-5 змін (залежно від характеру роботи та кваліфікації) проводиться стажування особового складу під керівництвом досвідчених осіб, які призначаються наказом командира частини. Записи про проведення первинного інструктажу робляться не пізніше, ніж через два тижня після початку роботи у розділі Б контрольного аркуша (додаток 50) та в журналі реєстрації інструктажів (додаток 52) з обов’язковим підписом особи, яка проводила інструктаж, і підписом особи, яку інструктують.

Право виконувати тимчасові роботи, не пов'язані з експлуатацією техніки зв'язку і АСУВ, надається після вступного й первинного інструктажів і надання дозволу на самостійну роботу при задовільному засвоєнні правил безпечного виконання роботи й стажуванні на робочому місці (наданні дозволу на виконання роботи), що оформлюється в розділі В (додаток 50) контрольного аркуша. Контрольний аркуш після його оформлення зберігається в особовій справі працівника.

Повторний (періодичний) інструктаж проводиться з метою запобігання повторенню раніше виявлених порушень правил безпеки. Він проводиться не рідше одного разу на півріччя, а на роботах з підвищеною небезпекою - один раз на квартал.

Повторний інструктаж проводиться командиром підрозділу (техніком, начальником апаратної) індивідуально або з групою осіб спільного фаху за інструкцією, складеною інженером з техніки безпеки з урахуванням вимог нормативних документів, відповідних інструкцій, технічної документації та висновків з раніше виявлених порушень правил безпеки (орієнтовний перелік питань приведений у додатку 54).

Повторний інструктаж індивідуально проводиться з особовим складом, з яким стався нещасний випадок після відновлення працездатності.

Запис про проведення повторного інструктажу робиться в журналі реєстрації інструктажів (додаток 52) з обов’язковим підписом особи, яка проводила інструктаж, і підписом особи, яку інструктують.

Цільовий (щоденний, позмінний) інструктаж проводиться з особовим складом перед початком виконання разових робіт, не пов’язаних з безпосередніми обов'язками:

- навантаження, розвантаження, разові роботи за межами частини (сховища, підприємства, господарства тощо), роботи на інших об’єктах;

- ліквідація наслідків аварії, стихійного лиха;

- проведення робіт, на які оформляється наряд-допуск.

Цільовий інструктаж також проводиться керівним складом згідно з їхнім рішенням при:

- зміні умов експлуатації техніки зв'язку, проведенні тактичних навчань (занять), технологічного процесу обслуговування й ремонту, режимів роботи обладнання, зміні матеріалів, у результаті чого змінюються умови безпеки особового складу;

- порушенні військовослужбовцями інструкції з правил безпеки протягом занять, технологічної, виробничої та військової дисципліни;

- навчанні з метою вдосконалення прийомів і засобів, які забезпечують безпеку роботи на конкретному робочому місці;

- виконанні робіт, на які не оформляється наряд-допуск, як правило, з записом у журналі реєстрації інструктажів з питань техніки безпеки (додаток 52) з обов’язковим підписом особи, яка проводила інструктаж, і підписом особи, яку інструктують.

Цільовий інструктаж проводиться без інструкції, але може робитися запис про проведення цільового (щоденного, позмінного) інструктажу в журналі реєстрації інструктажів, при прийнятті рішення про це особою, яка інструктує (додаток 52).

Позаплановий (позачерговий) інструктаж проводиться з особовим складом на робочому місці або в кабінеті командира (начальника):

- у разі введення в дію нових або переглянутих нормативних актів з техніки безпеки, а також у разі внесення змін та доповнень до них;

- якщо замінено технологічний процес, у разі заміни або модернізації обладнання, приладів, інструменту та інших факторів, які впливають на техніку безпеки;

- у разі порушення нормативних актів з техніки безпеки, які можуть призвести або призвели до травми, аварії чи отруєння;

- на вимогу осіб (інспекторів органу держнаглядохоронпраці, енергонагляду або вищестоящого штабу), що інспектують чи перевіряють, якщо виявлено незнання працівниками безпечних методів, прийомів праці чи нормативних актів;

- якщо перерва в роботі працівника була більшою, ніж 30 календарних днів для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт - більшою, ніж 60 днів;

- у разі зміни чи модернізації техніки, якщо змінюються умови безпеки в роботі, а також під час порушення особовим складом заходів безпеки;

- якщо трапляється в іншій частині нещасний випадок, про який доводиться в наказах вищестоящого штабу.

Позаплановий інструктаж проводиться індивідуально або з групою осіб спільного фаху. В кожному окремому випадку обсяг i зміст інструктажу визначаються залежно від причин або обставин, які спричинили необхідність його проведення. Запис про проведення позапланового (позачергового) інструктажу робиться в журналі реєстрації інструктажів (додаток 52) з обов’язковим підписом особи, яка проводила інструктаж, і підписом особи, яку інструктують. Як правило, позаплановий (позачерговий) інструктаж проводять заступник командира частини, відповідальний за електрогосподарство (штатний енергетик частини), інженер з техніки безпеки.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты