Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення




Поглинання та зм’якшення поштовхів та ударних навантажень, які сприймає колесо від дороги, забезпечення якісного зчеплення з поверхнею дороги, зменшення шуму під час руху автомобіля і руйнівної дії автомобіля на дорогу.

Вимоги

1. Малий опір коченню.

2. Високі пружні властивості.

3. Можливість зниженя питомого тиску на дорогу ( при потребі ).

4. Забезпечення надійного зчеплення з дорогою.

5. Достатня жорсткість при боковому відведенню.

6. Малі втрати енергії на внутрішнє тертя.

7. Можливість використання в широкому діапазоні температур та швидкостей.

8. Відсутність вібрацій при руху по дорозі з твердим покриттям.

9. Зменшення впливу розбалансування шини на вібрацію колеса.

10. Забезпечення автоматичного самоочищення бігової доріжки шини та безпеки руху.

Класифікація шин

1. За призначенням: Для легкових, вантажних автомобілів, автобусів, автомобілів підвищеної та високої прохідності, спеціальних всюдихідних машин.

2. За формою шини: Звичайного профіля, широкопрофільні, низькопрофільні, наднизькопрофільні, арочні.

3. За способом герметизації: Камерні та безкамерні, безповітряні, дротові.

4. За конструкцією розташування ниток корду: Радіальні та діагональні.

5. За максимальною швидкістю.

6. За навантаженням.

7. За температурою використання.

8. За рисунком бігової доріжки.

9. За розмірами: Великогабаритні, середньогабаритні, малогабаритні.

10. За значенням внутрішнього тиску: Високого, низького, наднизького, з регульованим тиском.

За рубежом шини класифікують на шосейні (HIGHWAY), зимові (SNOW або MHD+SNOW-M+S), всесезонні (ALL SEASON), швидкісні (PERFORMAHCE) і всесезонні швидкісні (ALL SEASON PERFORMAHCE). Тип і конструкцію шин вибирають в залежності від призначення та умов переважної експлуатації автомобіля.

 

Конструкція шин

Камерна шина складається з: Покришки, камери, ободної стрічки (у шинах вантажних автомобілів). Покришка сприймає тиск стиснутого повітря, що знаходиться у камері, охороняє камеру від ушкоджень та забезпечує зчеплення з поверхнею дороги. Покришки виготовляють з гуми з наповнювачем та ниток корду. До складу гуми може включатись каучук натуральний або синтетичний, сірка, сажа, смола, крейда тощо.

 

Рис. 4.134. Конструкція діагональної та радіальної покришок:

 

Покришка складається з бортів шини 1, дротяного сердечника 2, каркаса 3, брекера (подушкового слою) 4, боковин 5, протектора 6.

Борти надійно кріплять покришку на ободі. Усередині бортів розміщені сталеві дротяні сердечники, які зміцнюють борти і запобігають зіскакуванню шини з ободу колеса.

Каркасє основною складовою покришки і створений з декількох накладених один на другий шарів прорезиненого корду та гумових прошарків.. Він поєднує всі частини в одне ціле придаючи покришці міцність, еластичність та твердість. Збільшення числа шарів корду збільшує міцність шини, масу та опір коченню.

Корд це нитки, які можуть бути виготовлені з бавовни, капрону, віскози, перлону, нейлону, металу. Найбільше використання отримав корд з капрону, перлону, нейлону та металу. Бавовняний корд дешевий, але в два рази нижчий по міцності в порівнянні з капроновим і у 10 разів нижчий у порівнянні з металевим.

Залежно від розташування ниток корду в каркасі шини поділяють на радіальні та діагональні.

У каркасі діагональних шин нитки корду каркасу та брекера пересікаються у суміжних шарах, що сприяє підвищеній деформації, теплоутворенню та зношуванню шини під час руху. Діагональні шини мають невеликий строк служби.

Найбільш розповсюджені радіальні шини типу Р, РС мають паралельне направлення ниток каркасу від одного борта до другого по радіусу не перетинаючись одна з другою.

Боковини з гуми охороняють каркас від ушкодження та вологи.

Протектор забезпечує зчеплення шини з поверхнею дороги і охороняє каркас від ушкодження. Він виготовляється з міцної, твердої зносостійкої гуми. Протектор складається верхньої частини (малюнка протектора) та під канавкового шару. Малюнок протектора залежить від типу і призначення шини. Малюнок може бути дорожнім, універсальним, підвищеної та високої прохідності, кар’єрним, зимовим тощо. Іноді протектор виготовляють зі зйомними кільцями.

Камера з високоміцної гуми утримує стиснене повітря всередині шини.

Для накачування та спуску повітря камера має спеціальний клапан – вентиль.

 

Рис. 4.135. Будова шини типу РС

 

Рис.4.136. Рисунки протекторів шин:

а).Шина для використання на швидкісних дорогах; б).Універсальні шини з покращеним зчепленням з дорогою; в). Зимові шини забезпечують максимальне зчеплення з дорогою, ефективне гальмування та керування; г). Шини для використання в міських умовах; д). Універсальні шини, які забезпечують рух автомобіля по дорогах та поза ними. є). Шини повноприводних автомобілів для експлуатації поза дорогами і забезпечують рух по поверхні любого виду.

 

Безкамерні шини одночасно виконують функції покришки і камери і по конструкції близькі до камерних. На бортах та внутрішній поверхні безкамерної шини нанесений герметизуючий гумовий шар, що виготовлений з каучуку. Такі шини більш безпечні, з меншою масою, простіші у демонтажі.

Розміри шин

 

Рис.4.137. Розміри шини:

 

В-ширина шини; Н-висота профілю шини; d-посадочний діаметр;

D-зовнішній діаметр покришки.

Розміри шини можуть виглядати для радіальних шин- 175/70 R13 де 175- ширині шини; 70-відношення Н/В; R-радіальна; 13-посадочний діаметр в дюймах; Для широкопрофільних шин - D хВ- d (наприклад, 1200х500-508). DхВ- для аркових шин (1140х700); D хВх d- для пневмокатків (наприклад 1000х1000х250).

Інколи шини позначаються в міліметрах і додатково в дужках у дюймах.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты