Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тиристори




Тиристори - це напівпровідникові прилади з трьома і більше р – n -переходами, які здатні під дією сигналу керування переходити від закритого (непровідного) стану до відкритого (провідного). Цей перехід відбувається стрибкоподібне.

Найбільш розповсюдженими є тиристори на чотиришаровій структурі, вольт-амперна характеристика якого та схемне зображення показано на рисунку. За кількістю зовнішніх електродів тиристори поділяються на двоелектродні(диністори абодіодні) - некеровані та триелектродні(тріодні) - керовані. Електроди приладу називаються: А-анод, К - катод, КЕ - керуючий електрод.

Якщо ввімкнути тиристор у вказане коло, то, за відсутністю сигналу на керуючому електроді, струму в колі не буде. Для показаної полярності прикладеної до тиристора напруги р - n - перехід П2 є закритий і тиристор знаходиться на ділянці 1 своєї ВАХ. Збільшення напруги до значення напруги вмикання UВМ викликає перехід дірок структури р1 до n1, а електронів з структури n2 до р2. Ці не основні для структур р2 та n1 носії під дією великої зовнішньої напруги з великою швидкістю проходять перехід П2, створюючи лавинне збільшення нових носіїв зарядів. Напруга на тиристорі швидко падає (ділянка 2) до значення 0,5 - 1 В, а напруга на опорі R зростає. Тиристор переходить на ділянку 3 своєї ВАХ. Отже, для переведення тиристора у провідний стан без використання КЕ, треба подати імпульс анодної напруги UА≥UВМ. Для гасіння тиристора треба змінити полярність анодної напруги.

Якщо ж подати на КЕ напругу, додатну по відношенню до катода, то це викличе перехід електронів з структур n2 і n1 до р2. Концентрація не основних носіїв зарядів в р2 збільшується і вмикання тиристора відбувається за наявності напруги UА≥UВМ. Після зняття сигналу керування тиристор зберігає відкритий стан і для його закриття слід поміняти його полярність анодної напруги UА.

Тиристори, як потужні регульовані напівпровідникові прилади, знайшли широке використання в енергетичній електроніці (перетворювальній техніці).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты