Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Електростатика.




Предмет вчення про електрику і магнетизм. Поле і речовина - основні форми матерії. Електричний заряд, електричне поле. Аналіз концепцій близькодії та далекодії. Дискретність електричного заряду. Закон збереження заряду. Закон Кулона. Напруженість електричного поля - його силова характеристика. Принцип суперпозиції. Розрахунок електростатичних полів методом суперпозиції. Потік напруженості електричного поля. Теорема Остроградського-Гаусса для електричного поля. Застосування теореми Остроградського-Гаусса до розрахунку електростатичних полів. Робота сил поля при переміщенні зарядів. Циркуляція напруженості електростатичного поля. Електричний потенціал - енергетична характеристика поля. Зв'язок електричного потенціалу з напруженістю електростатичного поля. Вимірювання потенціалу і напруженості поля . Графічне зображення полів.

3.1. Провідники і діелектрики в електричному полі.

Провідник в електричному полі. Ідеальний провідник. Розподіл зарядів в провідниках, які знаходяться в електростатичному полі. Поверхнева густина заряду. Умови на межі «провідник - вакуум». Електростатичне поле у вакуумі. Електростатичний захист. Явище електростатичної індукції. Діелектрики. Електричний диполь. Поляризація діелектриків в електричному полі. Вільні і зв'язані (поляризаційні) заряди. Диполь в зовнішньому електричному полі. Поляризованість (вектор поляризації). Діелектрична проникність і діелектрична сприйнятливість. Електричне зміщення. Основні рівняння електростатики діелектриків. Граничні умови на межі розділу «діелектрик - діелектрик» та «провідник - діелектрик». Електростатична ємність. Конденсатори. Плоский конденсатор з діелектриком. Електрична ємність конденсаторів різної геометричної форми. Енергія взаємодії електричних зарядів. Енергія заряджених провідників: одного (розташованого окремо) та системи провідників. Енергія зарядженого конденсатора. Енергія електричного поля. Об'ємна густина енергії електричного поля у діелектрику.

3.2 Постійний електричний струм. Елементи фізичної електроніки .

Постійний електричний струм, його характеристики і умови існування. Сила електричного струму. Вектор густини струму. Електричний опір провідників. Різниця електричних потенціалів, електрична напруга. Закони Ома та Ленца-Джоуля в диференціальній формі. Сторонні сили. Електрорушійна сила. Електрорушійна сила гальванічного елементу. Закон Ома для ділянки кола з гальванічним елементом. Електричний струм у суцільному середовищі. Правила Кірхгофа. Елементи фізичної електроніки. Електричний струм у вакуумі. Термоелектронна емісія. Електричний струм у газі. Процеси іонізації і рекомбінації. Електропровідність слабоіонізованих газів. Поняття про плазму. Області технічних застосувань фізичної електроніки.

Література.

1. Савельев И.В. Курс общей физики: [в 3 т.]. – М.: Наука, 1989.

2. Сивухин Д.В. Общий курс физики: [в 5 т.]. – М.: Наука, 1983.

3. Яворский Б.М., Детлаф А.А. Курс физики. – М.:Высш. шк., 1989. – 608 с. .

4. Трофимова Т.И. Курс физики. – М.: Высш. шк., 1990. – 478 с.

5. Калашников С.Г. Электричество. – М.: Наука, 1986. – 576 с.

6. Чертов А.Г., Воробьев А.А. Задачник по физике. – М.: Высш. шк., 1981. – 496 с.

7. Волькенштен В.С. Сборник вопросов и задач по общему курсу физики. – М.: Наука, 1989.

8. Яворский Б.М., Детлаф А.А. Справочник по физике. - М.: Наука, 1990. – 624 с.

9. Біленко І. І. Фізичний словник. – К.: Вища шк., 1993. – 319 с

10. Базакуца В.А., Сук О.П. Фізичні величини та одиниці: Навч. посібник, -Харків: ХДПУ,1998.-308 с.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты