Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Геометрична оптика.




Розвиток уявлень про природу світла . Закони розповсюдження, відбивання та заломлення світла . Оптичні системи лінз . Недоліки зображень і аберації оптичних систем. Заломлення світла на сферичній поверхні. Тонкі лінзи. Лупа, окуляр, телескоп, мікроскоп.

4.6 Інтерферометрія.

Інтерференція монохроматичних хвиль. Квазімонохроматичні хвилі. Функція когерентності. Час і довжина когерентності. Часовий і спектральний розгляд інтерференційних явищ. Розрахунок інтерференційної картини від двох джерел. Інтерференція світла в тонких плівках, полоси рівної товщини і рівного нахилу. Кільця Ньютона. Просвітлення оптики, роботи Гребенщикова. Інтерферометри (Майкельсона, Лінника та ін.) та їх практичні застосування.

4.7 Дифракція хвиль.

Принцип Гюйгенса-Френеля. Загальне формулювання дифракційної задачі. Дифракція Френеля і Фраунгофера.

Прості задачі дифракції. Дифракція на круглому отворі. Наближення Френеля (метод зон Френеля). Наближення Фраунгофера. Дифракція на одній та багатьох щілинах. Дифракційна решітка. Дифракція Фраунгофера і спектральний розклад. Роздільна здатність. Основні принципи голографії та її практичні застосування.

4.8 Електромагнітні хвилі в речовині.

Розповсюдження світла в речовині. Явище дисперсії світла. Поняття про механізм дисперсії світла. Поглинання світла. Закон Бугера-Ламберта. Зв'язок дисперсії з поглинанням. Спектральний аналіз, його наукове та практичне застосування. Ефект Вавілова-Черенкова. Поляризація хвиль. Поляризація хвиль при відбиванні та заломленні. Закони Брюстера і Малюса.

Елементи кристалооптики. Подвійне променезаломлення в одноосних кристалах та його пояснення. Поляризаційні прилади. Обертання площини поляризації. Поняття про інтерференцію поляризованих хвиль. Штучна оптична анізотропія при механічній деформації ізотропних тіл та її практичні застосування. Електрооптичні та магнітооптичні явища (ефекти Керра, Коттона-Муттона, Фарадея).

Розділ 5.Основні уявлення квантової фізики.

5.1 Елементи квантової оптики.

Теплове рівноважне випромінювання чорного тіла, його закони: Кірхгофа, Стефана-Больцмана, Віна. Принципові труднощі та суперечності при поясненні цих законів в рамках класичної фізики (формула Релея-Джинса, «ультрафіолетова катастрофа»). Квантова гіпотеза і формула Планка. Постійна Планка. Оптична пірометрія. Зовнішній фотоефект. Досліди Герца, Столетова та інших по встановленню закономірностей зовнішнього фотоефекту і його пояснення Ейнштейном. Багатофотонний фотоефект. Практичні застосування фотоефекту. Фотони. Енергія, імпульс і маса фотонів. Ефект Комптона. Досліди Лебедева. Квантові і хвильові пояснення тиску світла. Корпускулярно-хвильовий дуалізм світла. Досліди Вавілова по квантовим флуктуаціям випромінювання. Діалектична єдність і суперечливість корпускулярних і хвильових властивостей світла.

Література.

  1. Савельев И.В. Курс общей физики: [в 3 т.]. – М.: Наука, 1989.

2. Сивухин Д.В. Общий курс физики: [в 5 т.]. – М.: Наука, 1983.

3. Яворский Б.М., Детлаф А.А. Курс физики. – М.:Высш. шк., 1989. – 608 с. .

4. Трофимова Т.И. Курс физики. – М.: Высш. шк., 1990. – 478 с.

5. Калашников С.Г. Электричество. – М.: Наука, 1986. – 576 с.

6. Чертов А.Г., Воробьев А.А. Задачник по физике. – М.: Высш. шк., 1981. – 496 с.

7. Волькенштен В.С. Сборник вопросов и задач по общему курсу физики. – М.: Наука, 1989.

8. Яворский Б.М., Детлаф А.А. Справочник по физике. - М.: Наука, 1990. – 624 с.

9. Біленко І. І. Фізичний словник. – К.: Вища шк., 1993. – 319 с.

  1. Базакуца В.А., Сук О.П. Фізичні величини та одиниці: Навч. посібник, -Харків: ХДПУ,1998.-308 с.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты