Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кристали.




Будова кристалів. Характер хімічних зв’язків у твердих тілах. Дослідження кристалічних структур методами рентгено-, електро- і нейтронографії. Дефекти кристалів. Дислокації. Акустичні і оптичні коливання кристалічної решітки. Поняття про фотони. Теплоємність кристалів при низьких і високих температурах.

7.2 Поняття про зонну теорію твердих тіл .

Зонна структура енергетичного спектру електронів. Енергетичні зони у кристалах. Розподіл електронів за енергетичними зонами. Кількість енергетичних станів електронів у зоні. Валентна зона, заборонена зона і зона провідності. Заповнення зон: метали, діелектрики, напівпровідники. Динаміка електронів у кристалічних решітках. Поняття про ефективну масу. Поняття про діркову провідність. Квазічастинки - електрони провідності і дірки.

7.3 Елементи квантової статистики

Статистичний опис квантової системи. Фазовий простір. Елементарна комірка як засіб урахування у квантовій статистиці подвійної корпускулярно-хвильової природи частинок. Густина станів. Різниця між квантово-механічною та статистичною імовірністю. Квантові ідеальні гази. Розподіли Бозе-Ейнштейна і Фермі-Дірака.

7.4 Електропровідність речовини

Носії струму в металах. Класична електронна теорія металів та її недостатність. Статистика електронного Фермі-газу. Розподіл електронів провідності за енергіями і його залежність від температури. Енергія Фермі, рівень Фермі, поверхня Фермі. Поняття про квантову природу електропровідності металів. Квантова природа магнетизму речовини. Надпровідність. Куперівське спарювання. Кулонівське відштовхування і фононне притягання. Тунельний контакт. Ефект Джозефсона і його застосування. Високотемпературна надпровідність. Класифікація напівпровідникових матеріалів. Власна та домішкова електропровідність напівпровідників і їх температурна залежність. Електронний і дірковий напівпровідники, p-n-перехід. Фотоелектричні явища у напівпровідниках: фотопровідність, фотоелектрорушійна сила. Принцип дії сонячної батареї.

Поняття про мікроплівкову електроніку і перспективи її розвитку.

7.5 Елементи квантової електроніки та інфрачервоної техніки

Люмінесценція. Поняття про рідкі кристали . Елементарна квантова теорія випромінювання. Вимушене і спонтанне випромінювання фотонів. Коефіцієнти Ейнштейна для індукованих переходів дворівневої системи. Принцип роботи квантового генератора. Метод трьох рівнів. Основні етапи розвитку електроніки. Твердотільні і газорозрядні лазери. Напівпровідникові лазери. Хімічні лазери. Застосування квантової електроніки. Оптоелектроніка і волоконна оптика. Елементи нелінійної оптики: самофокусування, генерація оптичних гармонік. Інфрачервоне випромінювання та його застосування у військових цілях: інфрачервоне фотографування, теплові пеленгатори, прилади нічного бачення, електронно-оптичні перетворювачі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты