Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ГІРОСКОПІЧНЕ ОРІЄНТУВАННЯ




Заняття 1. Вивчіть пристрій гірокомпаса МВТ-2, міри безпеки при роботі і методику визначення дирекційного кута гіроскопічним способом.

Заздалегідь у бібліотеці візьміть "Методичні вказівки по експлуатації гірокомпаса ..." [7} і підручник [4]. У препараторській .на студентський квиток одержіть гірокомпас МВТ-2 і в аудиторії детально вивчіть його пристрій, міри безпеки і методику гіроскопічного орієнтування сторін.

Визначення дирекційного кута сторони гіроскопічним способом засновано на властивості головної вісі вільного гіроскопа зберігати незмінний напрямок у просторі до головної вісі маятникового гірокомпаса, робити гармонійні коливання, положення рівноваги яких збігаються з площиною меридіана в даній точці.

Заняття 2. Виконайте гіроскопічне орієнтування однієї сторони теодолітного ходу.

В якості вихідних сторін для визначення виправлення гірокомпаса вибирають найбільше надійно визначені сторони полігонометрії, закріплені постійними знаками. Довжина сторони повинна бути не менш 250 метрів [5].

Гіроскопічні азимути вихідних і сторін, які орієнтуються, визначають, як мінімум, двічі: перше визначення гіроскопічного азимута вихідної сторони на поверхні виробляється до початку визначення гіроскопічних азимутів сторін, які орієнтуються; друге – після. У шахті, по можливості, визначають прямий і зворотний азимути ориєнтуємої сторони довжиною не менш 50 метрів чи двічі прямою − з вимиканням і повторною центрівкою гірокомпаса між визначеннями. Різниця двох визначень не повинна перевищувати [1], де − середня квадратична похибка одиничного визначення гіроскопічного азимута.

При припустимих розбіжностях за остаточне значення гіроскопічного азимута сторони приймають середнє арифметичне з двох визначень.

Керуючись методичними вказівками [7], дотримуючи послідовності і міри безпеки, визначте гіроскопічний азимут однієї сторони теодолітного ходу в шахті (коридорі, див. рис. 2.1). Результати спостережень запишіть у журнал спостережень (Додаток 2, стор. 36 [4]).

Строго дотримуючи послідовності операцій [7], виключте і зберіть гірокомпас і здайте в препараторську.

У відповідності з Додатком 3 [7] обчисліть дирекційний кут ориєнтуємої сторони.

Підготуйтеся до лабораторної роботи 3.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 124; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты