Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Увага ! Вимірювання вольтметром необхідно починати з більш високих меж вимірювання, поступово переходячи на більш низькі у разі необхідності.




Таблиця 8.1

Коефіцієнт підсилювання, ЕРС та температура навколишнього середовища

 

№ виміру
U вх , В              
U вих. , В              
К п              
Кп сер  
Значення додаткової ТЕРС, В  
Температура навколишнього середовища, 0С  

 

− розрахувати коефіцієнт підсилювання підсилювача, поділивши напругу на виході на напругу на вході (табл. 8.1).

3. Визначити додаткову ЕРС підсилювача для компенсації температури холодних кінців термопари:

− підключити на вхід підсилювача вольтметр (межа 20 В). Обертаючи ручки ИРН-64 та переходячи на більш чутливі межі добитися нульової вихідної напруги. Виміряна напруга і буде ТЕРС, що вимірюється. Результати занести в таблицю 8.1.

− користуючись таблицею переведення ТЕРС в температуру визначити температуру навколишнього середовища. (табл. 8.1).

4. Визначити ступінь квантування АЦП, для чого необхідно підрахувати максимальну кількість розрядів АЦП (1+2+4+8 і т.д) та визначити максимальну вхідну напругу АЦП. Потім необхідно поділити напругу на максимальну кількість розрядів АЦП. Це і буде ступінь квантування. Результати занести в таблицю 8.2.

Таблиця 8.2

Ступінь квантування

 

Максимальна кількість розрядів АЦП  
Максимальна вхідна напруга Uвх max, В  
Ступінь квантування, В/розряд  

 

5. Знайти абсолютну, відносну та приведену похибку перетворювання АЦП, для чого:

− подати на вхід АЦП за допомогою ИРН-64 та підсилювача Щ78 п’ять значень напруг в діапазоні від 1 до 5 В з кроком в 1 В, та провести вимірювання цих напруг за допомогою еталонного вольтметру та АЦП. (Для вимірювань за допомогою АЦП необхідно натиснути на кнопку <Пуск> на модулі АЦП та тримати її до тих пір, поки не буде зчитано інформацію з вихідних світлодіодів. Для знаходження UАЦП необхідно перемножити ступінь квантування АЦП на кількість розрядів світлодіодів, що світяться). Результати записати в таблицю 8.3.

Таблиця 8.3

Вимірювання напруги за допомогою АЦП

 

№ вимірювання
UЕТАЛ , В          
Кількість розрядів АЦП          
UАЦП , В          
Абсолютна похибка, В          
Відносна похибка, %          
Середня абсолютна похибка перетворення, В  
Середня відносна похибка перетворення, %  
Приведена похибка перетворення, %  
             

 

8.4. Опрацювання результатів експерименту

Побудувати графік залежності вихідної напруги підсилювача від вхідної й знайти характеристику АЦП.

 

Література

 

1. АСУТП конвертерного производства и специальной электрометаллургии/ В.С.Бо­гу­шевский, А.А.Ларионов, И.Д.Буга и др. - К.: НПК “Киевский институт автома­тики”, 1997. - 292 с.

2. АСУТП установок специальной электрометаллургии. В.С.Богушевский, Г.Г.Грабовский, Д.Ф.Чернега, В.Я.Кожухарь. - Одесса: Астропринт, 2000, 192 с.

3. Геращенко О.А. Приборы контроля и средства автоматизации тепловых про­цессов. - М.: Высшая школа, 1989. - 320 с.

4. Гольцман В.А. Приборы контроля и средства автоматизации тепловых про­цессов. - М.: Высшая школа, 1980. - 254 с.

5. Китаев А.В. Электротехника и основы электроники (с элементами мик­ро­процессорной техники). - К.: Технiка, 1993. - 360 с.

6. Котов К.И., Шершевер М.А. Автоматическое регулирование и регулято­ры. - М.: Металлургия, 1987. - 384 с.

7. Котов К.И., Шершевер М.А. Средства измерения, контроля и автома­ти­за­­ции технологических процессов, вычислительная и микропроцессорная техника. - М.: Металлургия, 1989. - 496 с.

8. Сазонова А.А. Микропроцессорное управление технологическим обо­рудо­­­ванием. - М.: Радио и связь, 1988. - 290 с.

9. Чекваскин А.Н., Семин В.Н., Стародуб К.Я.Основы автоматики. - М.: Эне­ргия, 1977. - 324 с.

10. Методичні вказівки до курсу лабораторних робіт “Мікропроцесор­на тех­ніка”. - К.: Вид. КПІ, 1999.

11. Богушевський В.С., Чернега Д.Ф., Грабовський Г.Г. Автоматичні сис­те­ми керування процесами спеціальної електрометалургії/Підручник. - К.: Техніка, 2002. - 211 с.

12. Основи металургійного виробництва металів і сплавів: Підручник / Д.Ф.Чернега, В.С.Богушевський, Ю.Я.Готвянський та ін.; За ред. Д.Ф.Чернеги, Ю.Я.Готвянського. – К.: Вища школа, 2006. – 503 с.

13. Богушевський В.С. Автоматизація виробничих процесів та мікропроцесорна техніка. Конспект лекцій. – Електронне видання НМУ № 11/12-147, 2012. – 160 с.

14. Богушевський В.С., Сергеєва К.О. Автоматизація виробничих процесів та мікропроцесорна техніка. Методичні вказівки до виконання ДКР. – Електронне видання НМУ № Е9/10-074, 2009. – 58 с.

 

 

ЗМІСТ

 

Вступ ................................................................................................................ Лабораторна робота № 1. Мікропроцесорний комплект типу ,,УМК”..... Лабораторна робота № 2. Контролер введення/виведення інформації типу КР580ВВ55 .................................................. Лабораторна робота № 3. Розробка підпрограм на мові машинних кодів Лабораторна робота № 4. Організація динамічної індикації на індика­тор­ному табло МПС ........................................... Лабораторна робота № 5. Керування зовнішніми пристроями за допомогою ПЕОМ ............................................... Лабораторна робота № 6. Реалізація програмного кодового ключа для захисту технологічного процесу від втручання ззовні .................................................................... Лабораторна робота № 7. Керування роботою МПС від зовнішніх пристроїв ............................................................. Лабораторна робота № 8. Дослідження роботи АЦП з підсилювачем постійного струму .............................................. Література .......................................................................................................              

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты