Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні вказівки. Операційна система MS-DOS




Операційна система MS-DOS

Призначення операційної системи

Метароботи:

• файлова система MS DOS і основні команди.

• файли і каталоги на дисках.

• основні команди MS DOS.

• програми MS DOS.

 

Методичні вказівки

 

Операційна система являє собою комплекс програм. На відміну від прикладних програм, орієнтованих на рішення деякої конкретної прикладної задачі (наприклад, програм обробки тексту), вона призначена для керування комп'ютером і

  • складає ядро "універсальної обчислювальної машини - комп'ютера";
  • керує всіма процесами усередині комп'ютера;
  • керує обміном між комп'ютером і підключеними до нього периферійними пристроями, такими як принтер, дисплей, дисководи і вінчестери;
  • забезпечує можливість спілкування між прикладними програмами і модулями апаратури;
  • служить як посередника між комп'ютером і користувачем.

Системні програми

Системними програмами називають програми, що керують процесами усередині комп'ютера. Ці програми забезпечують зв'язок комп'ютера з підключеними до нього пристроями і навколишнім середовищем. До категорії зовнішніх відносяться всі периферійні пристрої: принтер, миша, модеми, а також дисплей, клавіатура і дисководи.

Системні програми DOS утримуються в двох схованих файлах – IO.SYS і MSDOS.SYS або IBMBIO.COM і IBMDOS.COM. У першому файлі ( IO.SYS або IBMBIO.COM) утримується розширник BIOS, тобто програма, що керує внутрішніми процесами в комп'ютері. У визначеному змісті вона встановлює зв'язок між окремими складовими частинами комп'ютера.

Другий файл MSDOS.SYS або IBMDOS.COM забезпечує обмін зі стандартними системними пристроями персонального комп'ютера. Цей файл надає в розпорядження системного програміста ряд додаткових процедур, що дозволяють використовувати базові функції персонального комп'ютера і не писати щораз для цього спеціальні програми.

Інтерпретатор команд

Після включення комп'ютера і завантаження файлів IO.SYS і MSDOS.SYS комп'ютер усе ще не в змозі сприймати команди від користувача. Чого ж ще не вистачає? Ні можливості ввійти в контакт із комп'ютером на "природному" мові. Для встановлення такого контакту служить так називаний інтерпретатор команд, що утримується у файлі COMMAND.COM. Він забезпечує розуміння персональним комп'ютером команд користувача і виконання них.

Усі команди, що ми подаємо персональному комп'ютерові в операційній системі MS-DOS або PC-DOS, являють собою скорочення англійських термінів, наприклад, абревіатура COMP відповідає англійському Compare (порівняй) і т.д. Команди, що подаються користувачем операційній системі, сприймаються файлом COMMAND.COM, перевіряються на відповідність язиковим правилам (синтаксисові), і інтерпретуються . Тільки після завантаження файлу COMMAND.COM персональний комп'ютер може сприймати команди і розуміти користувача.

Дані і файли

Найважливішими поняттями в MS-DOS є файли і каталоги (змісту, директорії).

Файли

Дані в комп'ютері зберігаються у файлах. Це слово походить від англійського Files, що означає шпильку для наколювання паперів, швидкозшивач, картотеку. Дані у файлах можуть зберігатися в будь-якій формі. У виді файлів на диску зберігаються як сервісні і прикладні програми, так і отримані за допомогою програм дані, наприклад адреси клієнтури або тексти.

MS-DOS дозволяє виконувати наступні операції з файлами

  • створення,
  • збереження,
  • зміна,
  • аналіз або обробку.

Файли мають імена, без яких практично неможливий пошук інформації або він вимагає дуже великих витрат часу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты