Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рекомендації по оформленню маршрутної карти.




 

Маршрутні карти на всі операції виконуються по формам 1 і 1б ГОСТ 3.1118. Інформація технологічного процесу в маршрутну карту вноситься по рядках декількома типами рядків. Кожному типу рядка відповідає свій службовий символ:

М - інформація про основний матеріал і вихідну заготовку, інформація про допоміжні та комплектуючі матеріали з вказаним найменування і коду матеріалу, позначення підрозділів, звідки постачаються матеріали, коду одиниці величини, одиниці нормування, кількості на виріб та норми видатків.

· «М01» - запис найменування, сортаменту, розміру і марки матеріалу, позначення стандарту виконується на рівні одної стрічки з застосуванням роздільного знаку дробу «/». Наприклад: круг В25 ГОСТ 2590-71/45 ГОСТ 1050-88.

· «М02» заповнюються слідуючи графи:

* «Код» - код деталі по класифікатору.

* «0В» - код одиниці величини деталі, заготівки. Враховуючи, що маса деталі, як правило, дається в «кг», то згідно класифікатору СОЕВЕ для даної розмірності потрібно ставити код 166. Допускається вказувати одиниці вимірювання величини.

* «МД» - маса деталі по конструкторському документу.

* «ОН» - одиниця нормування, на яку встановлена норма видатку матеріалу, наприклад: 1, 10, 100 ...

* «Нвит» - норма видатку матеріалу.

* «КВМ» - коефіцієнт видатку матеріалу - відношення маси деталі до норми видатку матеріалу.

* «Код заготовки» - в навчальному процесі дозволяється обмежитися кодом вищого класифікаційного групування ( тільки шість перших цифр ), яке вибирається по додатку. Нище класифікаційне групування (чотири цифри після крапки) досить подати умовно у вигляді «...ХХХХ». В нижній частині графи вказується вид заготовки, наприклад: відливка, прокат, поковка і т.д.

* «Профіль та розміри» - позначення профілю та розміру заготовки рекомендується подавати в наступному вигляді:

- для штамповок, поковок, литва і т.п. вказуються габаритні розміри від більшого до меншого.

- для прокату, наприклад: у вигляді прямокутника - 30×60×200; квадрата – 30*200; круга - Ø30*200 і т.д.

* «КД» - кількість деталей, що виконуються з одної заготовки.

* «МЗ» - маса одної заготовки.

А – номер цеха, дільниці, робочого місця, де виконується операція, номер операції, код і найменування операції, позначення документів, що використовуються при виконанні операції.

* У навчальному процесі графи номеру цеху «Цех», номеру дільниці «Уч.» і номеру робочого місця «РМ» можна заповняти у вигляді умовного коду «XX».

* Рекомендована послідовність операції: 005, 010, 015, і т.д.

* Код операції вибираємо по додатку. При наявності операції , що виконується на верстаті з ЧПК, до вибраного коду операції додається «4103».

* Позначення документів, ІОП (інструкцій по охороні праці, що використовуються при виконанні даної операції).

Б - код, назва обладнання і інформації по трудозатратам.

* Код обладнання встановлюється по додатку. В навчальному процесі дозволяється обмежитись вищим класифікаційним групуванням, нище кваліфікаційне групування достатньо дати умовно у вигляді «381825 .ХХХХ».

* Коди степені механізації праці «СМ» встановлюються у відповідності з формою №2 статистичного обліку виробничих машинобудівних підприємств, затвердженій ЦСУ від 05.001.81р.

Таблиця 20

Код Степінь механізації праці
Спостереження за працею автоматів Робота за допомогою машин та апаратів Вручну при машинах та механізмах Вручну не при машинах та механізмах Вручну по наладці і ремонту машин та механізмів

 

* Коди деяких професій «Проф.», необхідних при заповнені документації в навчальному процесі, вибираються по додатку №4.

* Код розряду роботи «Р», необхідного для виконання операції включає в себе три цифри: перша цифра - розряд роботи, дві останні - код форм і системи оплати праці, а саме:

Таблиця 21

Код Форма і система оплати праці
договірна форма оплати праці договірна система оплати праці пряма договірна система оплати праці преміальна договірна система оплати праці прогресивна почасова форма оплати праці почасова система оплати праці проста почасова система оплати праці преміальна

 

* Код умови праці «УП», в якому перша цифра - код умови праці по класифікатору ОКПДТР.

Таблиця 22

Код Умови праці
Нормальні Тяжкі і шкідливі Особливо тяжкі і шкідливі

 

В навчальному процесі після коду умов праці проставляється умовне позначення виду норми часу.

Таблиця 23

Код Види норми часу
Р І Х О Аналітично-розрахункова Аналітично-дослідна Хронометражна Досвідно-статистична

 

Наприклад «1Р».

* Кількість виконавців «КР», зайнятих при виконанні операції.

* Кількість одночасно обробляємих деталей «КОВД» при виконанні одної операції.

* Одиниця нормування «ОН», на яку встановлена норма часу, наприклад: 1, 10, 100.

* Об'єм виробничої партії «ОП» в штуках.

* Коефіцієнт штучного часу «Кшт.» при багатоверстатному обслуговувані.

Таблиця 24

Кількість обслуговуємих верстатів
Коефіцієнт 0,75 0,48 0,39 0,35 0,32 0,3

 

* «Тп.з.» - норма підготовчо-заключного часу на операцію.

* «Тшт.» - норма штучного часу на операцію.

 

О - зміст операції ( переходу) - інформація заповнюється по всій стрічці. Запис технологічних операцій і переходів обробки різанням встановлюється правилами ГОСТ 3.1702-79. В маршрутних картах, при відсутності ескізу з номерами поверхонь, вказують конкретні розміри.

Т - інформація про технологічну оснастку, що використовується при виконанні операції. Перелік інформації здійснюється по всій стрічці через розподільний знак (крапка з комою). При необхідності, продовження інформації переноситься на слідуючи стрічки. Інформацію записують в слідуючий послідовності: пристрій (ПР:); допоміжний інструмент, спеціальний інструмент, що використовується при виконанні специфічних технологічних процесів (ДІ); ріжучий інструмент (РІ:); засоби вимірювання (ВІ:).

Коди технологічної оснастки вибирається по додатку. В навчальному процесі обмежується записом вищого класифікаційного групування. Нище класифікаційне групування подають умовно у вигляді «...ХХХХ». Кількість однакової оснастки, що працює одночасно, вказують в дужках, наприклад: 391855.ХХХХ (2). Код спеціальної не стандартизованої технологічної оснастки достатньо записати умовно у вигляді «ХХХХХХ.ХХХХ». Форми маршрутної карти представлено в додатках 2 і 3.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты