Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рекомендації по оформленню операційної карти.




 

Операційні карти в курсовому проекті заповнюються лише на три детально розроблені операції, описані в пояснювальній записці. Вони виконується по формам 3 і 2а ГОСТ 3.1404. Дані форми представлені в додатках 4 і 5. Приклад заповнення ОК знаходиться в Методичних рекомендаціях до практичної роботи №13.

Графи операційної карти, що мають однакові назви з маршрутною картою, заповнюються аналогічно.

* «Обладнання, пристрій ЧПК» для універсальних верстатів достатньо вказати модель верстата. Для верстатів з ЧПК – додатково вказати тип (вид) їх пристрою, для спеціальних – коротку характеристику, наприклад: «Агрегатний з чотирьох позиційним столом».

* «Позначення програми» ставимо прочерк, так як нам вона невідома – на кожному підприємстві використовуються власні позначення.

* «То», «Тд», «Тп.з», «Тшт.» записується розрахований час згідно пояснювальної записки.

* «МОР» вказується використовувана на даній операцій мастильно-охолоджувальна рідина.

Таблиця 25

Масляні МОР МР-1, МР-2У, МР-3, МР-4, МР-6/3, ОСМ-3, ЛЗ-СОЖ 2СО, ЛЗ-СОЖ 2СИО, ЛЗ-1ПИО, ОСМ-5, ЛЗ-СОЖ 1Т, ЛЗ-ЭМ/30, РЗ-СОЖ8 5-10%-на емульсія, РЗ-СОЖ6
Емульсори Укринол-1, емульсії 1,5-3; 3-5; 7-10; 16%, Аквол-2, емульсії 3-5; 7-10%, ИХП-45Э, емульсії 5-10%
Синтетичні і напівсинтетичні рідини Аквол-10, емульсії 2-5; 2-10%, Аквол-11, емульсії 3-5; 5-10%, НСК-5У, емульсії 10%.

 

Інформація технологічної операції вноситься в карту построково декількома типами стрічок. Кожному типу строки відповідає свій службовий символ. Запис інформації слід виконувати по всій довжині рядка з можливістю перенесення інформації на подальші рядки.

Символ «О» - зміст переходу.

Переходи бувають основні і допоміжні. До допоміжний переходів відносяться: установка, закріплення і зняття заготовки, поворот пристосування на певний кут і т.д. Основні переходи – це переходи на яких відбувається безпосередня обробка деталі, на них розраховувались режими різання.

Переходи нумеруються арабськими цифрами у порядку їх виконання.

Запис операцій і переходів обробки різанням встановлюється ГОСТ 1702. Зміст операції включає:

· Ключове слово, що характеризує метод обробки (наприклад, точити, свердлити, фрезерувати і т.д.)

· Назва оброблюваної поверхні конструктивних елементів або предметів виробництва (наприклад, канавка, отвір, поверхню, і т.д.)

· Інформація по розмірам або їх умовним позначенням.

· Додаткова інформація, що характеризує кількість одночасно або послідовно оброблюваних поверхонь, характер обробки (наприклад, попередньо, одночасно, по копіру, начисто і т.д.

Допускається повна або скорочена форма запису змісту операцій за ГОСТ 1702. Повний запис виконується при необхідності перерахунку всіх розмірів, що витримуються і рекомендується для умов учбового процесу. Скорочена форма запису використовується при наявності графічного зображення, тобто операційного ескізу з позначеннями поверхонь, що оброблюються (наприклад, точити поверхню 1).

Символ «Т» - технологічне оснащення.

Для першого переходу – це завжди буде допоміжний перехід (встановлення та закріплення заготовки), записується пристосування яке використовується для встановлення та закріплення на описуваній операції.

Для наступних переходів – це різальний, допоміжний і вимірювальний інструмент.

При вказівці даних по технологічному оснащенню слід керуватися вимогами відповідних класифікаторів, державних і галузевих стандартів на кодування (позначення) і найменування технологічного оснащення, при цьому інформацію слід записувати в наступній послідовності: пристосування; допоміжний інструмент; ріжучий інструмент; засоби вимірювання.

Коди для різних операцій, обладнання, оснащення, інструмент знаходяться в окремих додатках для домашніх, практичних, лабораторних робіт та курсового та дипломного проектів.

У цілях розділення інформації по групах технологічного оснащення і пошуку необхідної інформації допускається перед вказівкою складу застосовувати умовне позначення їх видів:

- пристосувань - ПР;

- допоміжного інструменту - ДІ;

- ріжучого інструменту - РІ;

- засобів вимірювань - ВІ.

Наприклад, ВІ: ХХХХХХ.ХХХХ Пробка Æ24Н7 ГОСТ 1442-89; ХХХХХХ.ХХХХ Шаблон.

Розділення інформації по кожному засобу технологічного оснащення слід виконувати через знак «;».

Кількість одночасно вживаних одиниць технологічного оснащення слід указувати після коду (позначення) оснащення, беручи в дужки, наприклад ХХХХХХ.ХХХХ (2) Фреза дискова Т15К6 ГОСТ 12614-79. Допускається кількість вживаних одиниць технологічного оснащення не вказувати.

Символ «Р» - режими обробки.

Вказівку даних по технологічних режимах слід виконувати після запису складу вживаного технологічного оснащення. Тут необхідно під назвою кожної графи режимів записати їх числове значення згідно проведених розрахунків в пояснювальній записці.

«ПІ» - номер позиції інструментальної наладки. Заповнюється для операцій де використовується декілька інструментів.

«D або В» - розрахунковий розмір оброблюваного діаметру (ширини) деталі, мм.

«L» - Розрахунковий розмір довжини робочого ходу, мм. Дані слід указувати з урахуванням величини врізання і перебігу.

«t» - глибина різання, мм.

«і» - число проходів.

«S» - подача, мм/об.

«n» - число обертів шпинделя, хв.-1.

«V» - швидкість різання, м/хв..

Допускається, якщо використовуються інші розмірності складових режимів різання для деяких видів операцій і обладнання, поряд з числовим значенням записувати відповідну розмірність (наприклад, в графі «S» - 0,01 мм/зуб)

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты