Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ведення особистого підсобного господарства в районах радіоактивного забруднення




Основні вимоги щодо ведення рослинництва і тваринництва на

забруднених радіонуклідами територіях поширюються і на особисті підсобні господарства. Для безпеки проживання сільського населення при постійному споживанні в їжу місцевих продуктів харчування треба виконувати певні роботи. У рік випадання радіоактивних опадів доречно провести дезактивацію садиби - зняти і поховати верхній 5-см шар ґрунту. За допомогою цього заходу вдається знизити радіаційний фон і зменшити в подальшому забруднення рослин інколи в десятки разів.

На кислих ґрунтах раз у 4-5 років, після збирання врожаю, внести гашене вапно на всю площу присадибної ділянки, саду чи городу з розрахунку 50 кг на 100 м2, після чого ґрунт перекопати або переорати. На ділянках під картоплю рекомендується дозу вапна зменшити в 2 рази. Можна використовувати й інші вапняні матеріали, але при визначенні дози слід враховувати вміст вапна в тому чи іншому матеріалі.

Треба збільшити норми фосфорних і калійних добрив, але лишити без зміни норми азотних. Найдоцільнішим для забруднених радіонуклідами ґрунтів слід вважати відношення азоту до фосфору і калію як 1:1,5:2 від норм, що рекомендовані для даних умов. Рівномірно розподілити добрива по поверхні ґрунту і перекопати на глибину 20-25 см. Під картоплю треба вносити половину зазначених доз.

Органічні добрива можна застосовувати в будь-яких формах - гній, компости, торф. Дуже корисним є пташиний послід, що містить у великих кількостях як основні елементи живлення рослин, так і вапно. Однак при

внесенні органічних добрив треба упевнитись, що вони не містять великої кількості радіоактивних речовин.


Без обмежень можна використовувати торф'яний попіл, а деревинний краще тоді, коли спалюють дрова, а не хмиз, який може містити багато радіонуклідів.

Навесні або під осінь з городу і садової ділянки слід зібрати рослинні рештки і закопати їх у ямі завглибшки 1 м, яка розташована не ближче 10 м від колодязя, і засипати 25-30-см шаром чистої землі. Це зменшить вторинне потрапляння радіонуклідів у ґрунт.

Після проведення цих заходів овочеві культури, картоплю, коренеплоди, а також плодові та ягідні культури вирощують за загальноприйнятими технологіями, а врожай використовують без обмежень.

В особистому підсобному господарстві за таких умов дозволяється

вирощування і відгодівля свиней та великої рогатої худоби. Проте за 1,5-3

місяці до забою худобу треба перевести на безвигульне утримання і годувати

«чистими» кормами. Не забороняється використання кормів місцевого виробництва, але тільки після перевірки їх на вміст радіоактивних речовин, кількість яких не повинна перевищувати встановленої норми.

Використання для відгодівлі тварин природних пасовищ, особливо лісових, небажане, оскільки вони можуть містити багато радіоактивних речовин. Забруднене радіонуклідами молоко треба здавати на переробку. Сироватку і відвійки можна використовувати на відгодівлю молодняка.

Утримання м'ясної птиці не обмежується за умови, що вона за 1-1,5

місяця до забою переводиться на безвигульне утримання і годівлю кормами, незабрудненими радіоактивними речовинами. М'ясо птиці використовується у їжу майже без обмежень. Пух і перо можна відмивати у розчинах пральних порошків. Вільне утримання птиці небажане, бо воно може призвести до одержання яєць, що забруднені радіоактивними речовинами понад встановлені норми.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты