Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Білет -4.




1. Серед населення, що проживає в геохiмiчних провiнцiях, де спостерiгається надлишок або нестача певних хiмiчних елементiв, поширенi ендемiчнi хвороби. Внаслiдок чого у людини розвивається ендемiчний зоб:

A дефiциту кобальту;

B надлишку молiбдену;

C надлишку стронцiю;

cD дефiциту йоду;

E дефiциту мiдi?

2. Цисти деяких видiв найпростiших мiстять декiлька ядер. Цисти якого найпростiшого мають чотири ядра:

A балантидiя кишкового;

cB амеби дизентерiйної;

C лямблiї;

D лейшманiї;

E токсоплазми?

3. У хворого запалення жовчних шляхiв. У порцiях жовчi виявлено рухливi найпростiшi грушоподiбної форми, двоядернi, з опорним стрижнем-аксостилем. Про яку хворобу свiдчить їхня наявнiсть:

A лейшманiоз;

B амебiаз;

C балантидiаз кишковий;

D трихомоноз;

cE лямблiоз?

4. Чоловiк протягом 3 рокiв працював в однiй з африканських країн. За мiсяць пiсля вiд'їзду до України звернувся до офтальмолога зi скаргами на бiль в очах, набряк повiк, сльозоточивiсть i ослаблення зору. Пiд кон'юнктивою ока було виявлено гельмiнти розмiром 30-50 мм, якi мали видовжене ниткоподiбне тiло. Який дiагноз може встановити лiкар:

A дифiлоботрiоз;

cB лоаз;

C аскаридоз;

D ентеробiоз;

E трихоцефальоз?

5. Жiнка скаржиться на головний бiль, бiль у м'язах пiд час ковтання, жування, слабкiсть, пiдвищену температуру тіла, набряк повiк i обличчя. За 1,5-2 мiс до появи цих симптомiв жiнка споживала свинину, яка не пройшла ветеринарно-санiтарної експертизи. Який гельмiнт спричинює цi симптоми:

A аскарида;

B вугиця кишкова;

cC трихiнела;

D некатор;

E кривоголовка дванадцятипала?

6. Одежнi вошi є специфiчними переносниками спiрохет збудникiв поворотного тифу. Як потрапляють спiрохети до органiзму людини:

A при укусi одежної вошi з її слиною;

cB при роздавлюваннi одежної вошi i втираннi у мiсце укусу на шкірі її гемолiмфи;

C при втираннi фекалiй одежної вошi в мiсце розчухiв на шкірі;

D при потрапляннi збудникiв у кров через слизову оболонку носа;

E при потрапляннi збудникiв у кров через кон'юнктиву ока?

7. У хворого спостерігається типова для нападу малярії клінічна картина: лихоманка, виснаження. Напади повторюються через певні проміжки часу. Яка стадія малярійного плазмодія виявляється в крові хворого під час кожного нападу?

A. Оокінета.

B. Ооциста.

C. Спорозоїт.

D. Спороциста.

cE. Мерозоїт.

 

 

8. До лікаря, що перебуває в робочому відрядженні в одній із країн тропічної Африки, зі скаргами звернулося місцеве населення з приводу хвороби дітей 10—14-річного віку, що супроводжується стійкою нециклічною лихоманкою, виснаженням, анемією, збільшенням розмірів печінки й селезінки. Враховуючи наявність мос­кітів у місцевих умовах, можна передбачити, що діти хворіють на:

cA. Вісцеральний лейшманіоз.

B. Балантидіаз.

C. Токсоплазмоз.

D. Лямбліоз.

E. Амебіаз.

9. Відомо, що деякі гельмінти на личинковій стадії паразитують у м’язах річкової риби. На який гельмінтоз може захворіти людина, вживаючи напівсиру річкову рибу?

A. Дикроцеліоз.

B. Теніоз.

C. Теніаринхоз.

D. Трихінельоз.

cE. Дифілоботріоз.

10. Під час дегельмінтизації у хворого з фекаліями виділився гель­мінт довжиною до 2 м. Тіло складається з члеників, має маленьку голівку з гачками і чотирма присосками. Який гельмінт паразитував у людини?

cA. Ціп’як озброєний.

B. Ціп’як неозброєний.

C. Ціп’як карликовий.

D. Ехінокок.

E. Стьожак широкий.

11.У мокротинні пацієнта, що перебуває в інфекційному відділенні лікарні з попередньо діагностованою пневмонією, виявили личинки гель­мін­тів, що належать до типу Круглі черви. Який це гельмінт?

A. Сисун печінковий.

B. Сисун легеневий.

cC. Аскарида людська.

D. Ціп’як озброєний.

E. Ехінокок.

12.У стоматологічне відділення звернувся хворий зі скаргами на біль у жувальних м’язах. З анамнезу відомо, що пацієнт захоплюється полю­ванням і вживає м’ясо диких тварин. Личинкову стадію якого паразита виявлено в результаті біопсії м’язів хворого?

A. Ancylostoma duodenale.

B. Taenia solium.

C. Dracunculus medinensis.

cD. Trichinella spiralis.

E. Wuchereria bancrofti.

13. До лабораторії звернувся чоловік, 40 років, який мешкає в глинобитному будинку. У щілинах помешкання він знайшов членистоногих з овальним видовженим тілом, з дещо загостреним переднім кінцем, темно-сірого кольору. Його ротові органи лежать у заглибленні на черевній поверхні. Він має 4 пари ходильних ніг, на рівні першої пари яких розташований статевий отвір. Про якого кліща йдеться?

A. Ixodes ricinus.

B. Ixodes persulcatus.

cC. Ornithаdorus papillipes.

D. Sarcoptes scabiei.

E. Dermacentor nuttalli.

14. Дитина поскаржилася на свер­біж потиличної та скроневих ділянок голови. Під час огляду її голови лікар виявив поверхневі виразки внаслідок розчухувань і гниди білого кольору на волоссі. Який представник членистоногих паразитує в дитини?

A. Муха вольфартова.

B. Воша одежна.

C. Блоха людська.

cD. Воша головна.

E. Воша лобкова.

15. У жінки народилася мертва дитина з багатьма вадами розвитку. Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрішньоутробну загибель плода?

A. Амебіаз.

B. Лейшманіоз.

C. Малярія.

cD. Токсоплазмоз.

E. Лямбліоз.

16. Під час огляду хворого на шкі­рі виявили невеликі виразки з не­рівними краями. Як з’ясувалося, хворий нещодавно повернувся з азіатської країни, де водиться багато мос­кітів. Яке захворювання в нього можна запідозрити?

A. Демодекоз.

B. Міаз.

cC. Лейшманіоз.

D. Трипаносомоз.

E. Коросту.

17. У мисливця, який часто вживав м’ясо дикого кабана, піднялася температура тіла, сильно набрякло обличчя, з’явилася ригідність жувальних м’язів, унаслідок чого він не міг звести щелепи. Під час біопсії литкових м’язів було виявлено спірально закручені інкапсульовані личинки. Яке захворювання в мисливця?

A. Трихоцефальоз.

B. Гіменолепідоз.

C. Ентеробіоз.

cD. Трихінельоз.

E. Стронгілоїдоз.

18. Провідником наукової експедиції був місцевий житель, який ніколи не розлучався зі своїм улюбленим собакою. Яким інвазійним захворюванням можуть бути заражені члени експедиції під час контакту з цим собакою, якщо він є джерелом інвазії?

A. Парагонімозом.

B. Теніозом.

cC. Ехінококозом.

D. Дикроцеліозом.

E. Фасціольозом.

19. Відомі випадки, коли хвора на гельмінтоз дитина може бути джерелом повторного зараження самої себе збудником тієї самої хвороби. При якому гельмінтозі це можливо?

cА. Ентеробіозі.

В. Фасціольозі.

С. Дракункульозі.

D. Альвеококозі.

Е. Ехінококозі.

20. До лікаря звернувся юнак, 16 років, зі скаргами на свербіж між пальцями рук, на животі, під пахвами, який посилювався вночі. Під час огляду на шкірі було помічено звивисті ходи і дрібний висип. Хворому встановлено діагноз: короста. Який паразит спричинює цю хворобу?

A. Ornithаdorus papillipes.

B. Ixodes ricinus.

cC. Sarcoptes scabiei.

D. Dermacentor pictus.

E. Ixodes persulcatus.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты