Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Білет-6.




1. Серед факторiв, якi дiють на органiзми та їхнi популяцiї, деякi є життєво важливими. Їх називають лiмiтуючими. У якому дiапазонi температури навколишнього середовища розвивається яйце аскариди:

A 0 °C - 20 °C;

B 5 °C - 30 °C;

tC 12 °C - 40 °C;

D 15 °C - 45 °C;

E 20 °C - 50 °C?

2. Екологiчнi чинники прямо або опосередковано впливають на життєдiяльнiсть органiзмiв. Який абiотичний чинник на планетi є первинним у забезпеченнi трофiчних потреб усiх живих iстот:

A тепло;

B iонiзуюче випромiнювання;

C вода;

D повiтря;

tE сонячне свiтло?

3. У жiнки запалення сечових і статевих органiв. Пiд час дослiдження мазка, взятого зi слизової оболонки пiхви, виявлено одноклiтиннi органiзми грушоподiбної форми з чотирма джгутиками, ундулюючою мембраною i опiрним стрижнем, який закiнчується шипом. Яке протозойне захворювання в пацiєнтки:

A лямблiоз;

tB трихомоноз;

C токсоплазмоз;

D лейшманiоз;

E трипаносомоз?

4. Хворiй пiд час пологiв перелили кров донора, який ранiше жив в Африцi. За два тижнi в реципiєнтки виникла пропасниця. Було припущено, що у хворої малярiя. За допомогою якого лабораторного дослiдження можна уточнити цей дiагноз:

A вивчення лейкоцитарної формули кровi;

Bt визначення збудника методом великої краплi кровi;

C вивчення пунктату спинномозкової рiдини;

D проведення серологiчних дослiджень;

E вивчення пунктату лiмфатичних вузлiв?

5. Вiдомi випадки, коли хвора на гельмiнтоз людина може стати джерелом повторного зараження самої себе збудником тiєї самої хвороби. У випадку якого гельмiнтозу це можливо:

A аскаридозу;

B тенiаринхозу;

C дракункульозу;

D трихоцефальозу;

tE ентеробiозу?

6. Зараження людини деякими гельмiнтозами може вiдбуватися через шкiрний покрив. Який з названих гельмiнтiв може проникати в органiзм людини через шкiру:

A аскарида людська;

B гострик;

tC анкiлостома;

D цiп'як озброєний;

E цiп'як неозброєний?

7. У хворого виявлено африканську сонну хворобу. Яка комаха, кусаючи хворого, могла передати йому збудника цiєї хвороби:

A вольфартова муха;

B хатня муха;

tC муха цеце;

D осiння жигалка;

E блощиця?

8. До зоопарку м. Києва були до­ставлені антилопи з Африки. У кро­ві в них виявлено Trypanosoma brucei gambiensе. Чи епідеміологічно небезпечні ці тварини?

A. Небезпечні для свійських тварин і людини.

B. Небезпечні тільки для людини.

tC. Не становлять епідеміологічної небезпеки.

D. Небезпечні для інших антилоп.

E. Небезпечні тільки для хижаків.

9. До лікаря звернувся хворий, у якого на обличчі не загоюються виразки. Нещодавно хворий приїхав з Туркменістану. Лікар встановив діагноз: шкірний лейшманіоз. Яким шляхом збудник цієї хвороби проник в організм людини?

tA. Трансмісивним.

B. Повітряно-краплинним.

C. Контактно-побутовим.

D. Статевим.

E. Аліментарним.

10. Під час розтину трупа жінки в тканинах головного мозку патологоанатом виявив личинки стьожкових червів — цистицерки. Якому з наведених гельмінтів вони належать?

A. Alveococcus multilocularis.

B. Taeniarhynchus saginatus.

C. Echinococcus granulosus.

D. Hymenolepis nana.

tE. Taenia solium.

11. До лікаря звернувся чоловік, 35 років, зі скаргами на біль у ділянці печінки. Як з’ясувалося, хворий захоплюється риболовлею і часто вживає недосмажену на вогнищі рибу. У фе­каліях хворого виявлено яйця гельмін­та. Вони були темного кольору, овальної форми, з кришечкою на одному з полюсів, розміром 30 х 15 мкм. Який гельмінтоз діагностовано у хворого?

tA. Опісторхоз.

B. Парагонімоз.

C. Фасціольоз.

D. Кишковий шистосомоз.

E. Дикроцеліоз

12. До жіночої консультації звернулася жінка, в якої було два мимовільні викидні. Під час обстеження в жінки виявлено протозойну хворобу, наслідком якої в багатьох випадках є невиношування вагітності. Як називається ця хвороба?

A. Урогенітальний трихомоноз.

Bt. Токсоплазмоз.

C. Лейшманіоз.

D. Лямбліоз.

E. Трипаносомоз.

13. Хворий звернувся до стоматолога із симптомами запалення сли­зової оболонки ротової порожнини. У мазках, отриманих з пародонтальних карманів, виявлено найпростіші з непостійною формою тіла, розміром 6—60 мкм, здатні утворювати псевдоніжки. Які це найпростіші?

A. Entamoeba coli.

B. Lamblia intestinalis.

C. Entamoeba hіstolytica.

D. Trіchomonas hominis.

tE. Entamoeba gingivales.

14. До лікарні потрапив хворий з попереднім діагнозом: трихінельоз. Вживання яких продуктів могло спричинити це захворювання?

A. Риби.

B. Яловичини.

tC. Свинини.

D. Раків і крабів.

E. Овочів і фруктів.

15. Працівниці тваринницької ферми лікар поставив попередній діагноз: ехінококоз. Діагноз було підтверджено під час оперативного втручання. Яка тварина могла стати джерелом зараження?

A. Кролик.

B. Свиня.

C. Москіт.

tD. Собака.

E. Пацюк.

16. До лікарні потрапив хворий з розчухами волосистої частини голови, де виявлено членистоногих сірого кольору завдовжки 3 мм, зі сплющеним у дорсовентральному напрямку тілом і 3 парами кінцівок. Як вони називаються?

A. Cimex lectulаrius.

B. Phthirus pubis.

C. Pulex irritans.

tD. Pediculus humanus capitis.

E. Pediculus humanus humanus.

17. За даними ВООЗ, на Землі на малярію щорічно хворіють приблизно 250 млн. чоловік. Ця хвороба трапляється переважно в тропічних і субтропічних регіонах. Межі її поширення збігаються з ареалами, де водиться:

A. Комар роду Culex.

B. Комар роду Aedes.

tC. Комар роду Anopheles.

D. Вольфартова муха.

E. Муха цеце.

18. У хворого відзначається стан, що супроводжується підвищенням температури тіла, загальною слабкістю, гострим болем у животі, частими рідкими випорожненнями до 10—12 разів на добу, з домішками крові і слизу. Під час мікроскопічного дос­лідження випорожнень виявлено найпростіших розміром 30—40 мкм, цитоплазма яких містить фагоцитовані еритроцити. Хворому встановлено діагноз: амебіаз. Яка комаха може бути механічним переносником збудника цієї інвазії?

A. Cimex lectularius.

B. Phthirus pubis.

C. Pediculus humanus capitis.

D. Pediculus humanus humanus.

tE. Musca domestica.

19. До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильного свербежу шкіри, особливо між пальцями рук, на нижній частині живота. На шкірі хворого помічено звивисті ходи білувато-брудного кольору і встановлено, що причиною цього стану став кліщ. На який діагноз вказують ці дані?

tA. Короста.

B. Педикульоз.

C. Дерматотропний лейшманіоз.

D. Демодекоз.

E. Міаз.

20. У кишках людини постiйно живе кишкова паличка (Escherichia coli), яка живиться їхнiм вмiстом i одночасно синтезує вiтамiни групи В. До якої форми належить таке спiвжиття органiзмiв:

A коменсалiзму;

B паразитизму;

tC мутуалiзму;

D квартирантства;

E синойкiї?



Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 122; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты