Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тестові завдання. 1. Назвіть основні риси речового права:




1. Назвіть основні риси речового права:

а) об’єктом права є завжди річ;

б) право не обмежується ніякими строками;

в) суб’єкт права пов'язаний з річчю ніби невидимою ниткою: володільник має право вимагати річ від будь-кого, хто її утримує;

г) об’єктом права є дії, право вимоги здійснювати певні дії.

2. Які правові інститути Давнього Риму можна віднести до речового права:

а) володіння;

б) право власності;

в) сервітути;

г) деліктна відповідальність?

 

3. Плоди – це:

а) ягнята;

б) вовна;

в) поросята;

г) яйця;

д) жолуді;

е) діти рабів;

є) м'ясо;

 

4. Про які рачі йде мова: «… це ті, яких не можна доторкнутися. До таких належать ті, які укладаються в праві, наприклад, право спадкування, узуфрукт, зобов’язання …».

а) тілесні речі;

б) безтілесні речі?

 

5. Назвіть манципні речі?

а) раби;

б) земля;

в) сервітути;

г) сільськогосподарський реманент.

 

6. Визначте, які із перелічених речей є рухомими, з точки зору римського приватного права:

а) незібраний урожай;

б) зібраний урожай;

в) раб;

г) золотий ланцюжок.

7. Чи можна вважати речами, вилученими з обігу:

а) проточна вода;

б) храми;

в) дороги;

г) раби;

д) театри?

8. До якої групи речей відносяться речі, які мали одиниці виміру:

а) індивідуально-визначені речі;

б) родові речі?

 

9. До споживчих речей можна віднести:

а) гроші;

б) продукти;

в) одяг;

г) будинки.

10. Як називається об’єкт, який у момент продажу в природі ще не існує:

а) річ;

б) товар?

 

Задачі

1. До яких речей можна віднести бібліотеку ( рухомих чи нерухомих). Відповідь обґрунтуйте?

 

2. Чому, на вашу думку, римляни не відносили до манципних речей провінційні землі, дрібний скот (свині, вівці, кози)?

 

3. Ульпіан склав повний список манципних речей, виділяючи, зокрема, особливу групу тварин, які є манципними на основі того, що вони приручаються і здатні ходити під сідлом або у ярмі. Але він відмовив у цьому статусі слонам і верблюдам. Чому?

 

4. Рій диких бджіл сів на дерево, яке росло на ділянці Марка. Поки Марк шукав необхідні предмети для того, щоб зняти рій, його сусід – Тіт – встиг це зробити першим. Між Марком та Тітом виникла суперечка про те, кому належать бджоли. Допоможіть їм розібратися в ції ситуації.

 

5. Аквілій закінчував будівництво свого будинку, коли виявилося, що для завершення робіт не вистачає матеріалу. На сусідній ділянці, яка належала Нумерію, були складні дошки, що тривалий час не використовувалися власником. Аквілій взяв ці дошки і завершив будівництво, маючи намір повернути «позичені» дошки. Але Нумерій, не знаючи нічого про наміри Аквілія, подав на нього позов de tigno juncto. Чи можеНумерій розраховувати на повернення саме тих дошок, які були використані Аквілієм? Чи передбачається компенсація Нумерію за втрату будівельних матеріалів?

6. Тіцію дуже подобався виноград, який ріс у Марка. Але Марк не погоджувався ані продавати, ані обміняти саджанці. Тоді Тіцій самочинно викопав із розсадника Марка декілька саджанців і посадив у себе на ділянці. На другий день Марк прийшов з вимогою повернути йому саджанці, але Ті цій відмовився задовольнити цю вимогу, посилаючись на те, що саджанці ростуть в його землі. Кому належать саджанці?

 

7. На березі Тібру за останні роки утворилася значна вимоїна біля маєтку Гая. Цей маєток був проданий, а потім перепроданий. Із-за нанесеної землі тепер сперечаються: продавець маєтку в якості набувача вимоїни; покупець – на основі права власності на маєток; якийсь корабельник, якиї заволодів вимоїною і яки пристосував її свого промислу. Хто правий?

 

8. Крісп пас свою корову на лузі, який належав общині. Увагу пастуха привернув камінь, який лежав біля струмка. З цікавості Крісп відкотив камінь і помітив, що земля під ним зрихлена. Розгорнувши землю, він побачив горнятко з монетами та коштовностями. Кому належить скарб?

 

9. Під час сильного шторму, щоб підвищити стійкість корабля, за борт судна було викинуто частину вантажу із трюму ( вантаж був запакований у мішки). Через деякий час море заспокоїлося і пасажири корабля почали виловлювати речі, які не потонули. Але рибалки, які знаходилися поблизу, відмовилися давати виловлені ними мішки, наполягаючи на тому, що речі були покинутими, а, отже, нікому не належали. І все ж, кому належать мішки з речами, які були викинуті в море?

 

10. На подвір’я Діоклестіана вдерся ведмідь і так сильно наляка курей, що останні вилетіли з подвір’я і прибилися до будинку Марка. Марк зумів загнати їх до свого курника і зачинити двері. Коли через деякий час Діоклестіан став вимагати повернення йому курей, Марк відмовився це зробити, аргументуючи тим, що кури були «нічийні». Чи може він подати позов на Марка про крадіжку?

 

11. Корнелій знайшов на березі моря рибину. Почистивши та випотрошивши її, він знайшов у шлунку золоту каблучку. Але невдовзі на каблучку пред’явив претензії Октавій, яку він загубив подорожуючи морем. Кому належить каблучка?

 

_________________________________________

Усі речі вважаються речами манципія або неманциаія. Речами манципія є земельні ділянки на італійській землі і притому як сільські, якими вважаються помістя, так і міські; також права сільських ділянок, наприклад дорога, стежка, прогін, водогін; також раби і четвероногі, які приручаються до упражі або ярма, наприклад бики, мули, коні та осли. Всі інші вважаються неманципними (Ульпіан).

Існують три роди тіл: перший, який становить одне ціле і по-грецьки позначається як «єдине буття», як на приклад, раб, деревина, камінь тощо; другий рід, який складається із складових, тобто декількох пов’язаних між собою тіл, що називається складним тілом, як наприклад, будівля, корабель, шафа; третій, який складається із окремих речей, багато з яких не пов’язані одне з одним, але об’єднані одним ім’ям, наприклад, народ, легіон, стадо (Д. 41.3.30).

___________

 

Рекомендована література

Гарсиа Гарридо М. Х. Зазначена праця. – С. 298 – 306.

Калюжний Р. А. Зазначена праця. – С. 39 – 42.

Підопригора О. А. Зазначена праця. – С. 146 – 163.

Иоффе О. С., Мусин В. А. Зазначена праця. – С. 38– 51.

Черниловский З. М. Зазначена праця. – С. 87- 92.

 

 

Володіння і право власності

Питання для обговорення

1. Поняття володіння і права власності (спільне та відмінне).

2. Як виникає та припиняється володіння?

3. Якими інтердиктами захищалося володіння?

4. У чому практичне значення поділу володіння на добросовісне і недобросовісне?

5. Назвіть основні форми власності та охарактеризуйте їх.

6. Які юридичні наслідки мала процедура традиції?

7. Що таке манципація і які її визначальні риси?

8. Які способи набуття права власності мали місце у Древньому Римі?

9. У чому сутність віндикції?

10. Що таке негаторний позов?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 244; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты