Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ 8. ГІГІЄНА СПОРТИВНИХ СПОРУД




Спортивні споруди — спеціально збудовані та відповідно об­ладнані споруди, на яких проводять навчально-тренувальні за­няття та спортивні змагання. Вони мають відповідати гігієнічним вимогам, що сприяють підвищенню працездатності, зміцненню здоров'я та покращанню фізичного розвитку. З цих позицій встановлено гігієнічні норми щодо місць розташування, плану­вання, освітлення, вентиляції, опалення спортивних споруд, а також їх обладнання та режиму роботи.

Будувати спортивні споруди бажано у приміській зоні, поб­лизу парків, серед зелених насаджень. Загальна площа озеле­нення відкритих спортивних споруд має становити не менше ніж: ЗО % площі всієї земельної ділянки. У районі спортивної спо­руди слід ураховувати розу вітрів.

При проектуванні спортивних споруд враховують кліматич­ні умови. Так, у південних районах країни тренувальні зали та допоміжні приміщення обладнують в окремих павільйонах, що можуть забезпечити достатнє провітрювання протягом.

У північних районах спортивні споруди бажано з'єднувати теплими переходами з громадськими центрами та приміщення­ми для проживання спортсменів.

Основні приміщення спортивних споруд повинні забезпечу­вати одноразову пропускну спроможність за зміну й мати відпо­відну площу у переліку на одну особу.

Залежно від пропускної спроможності спортивних споруд, розраховують допоміжні приміщення та їх санітарне обладнан­ня. Так, у душових розраховують сітку на 7 осіб, що одночасно займаються спортом, а при роздягальнях залів плавальних басейнів — 1 сітка на 3 особи. Норми санітарних вузлів при жіночих роздягальнях — 1 унітаз на ЗО осіб у зміну, а при чоло­вічих — 1 унітаз і І пісуар на 50 осіб у зміну.

Таблиця 8.1. Коефіцієнти для розрахунку площі світлових прорізів залежно від їх розташування (О.П. Лаптєв, С.О. Полієвський, 1990)

  Бокове освітлення Верхнє освітлення
• Поріміша споруда односто­ роннє двосто­ роннє зенітними ліхтарями іншими вида­ми ліхтарів
Іпл для легкої • і і летики та1ІІерТИШІИХ ігор 0,2-0,22 0,17-0,18 0,12-0,13 0,14-0,15
Ьіл іпкритого пла- міілі.ііого та веслу- іііМі.ного басейну 0,14-0,15 0,12-0,13 0,08-0,09 0,1-0,11
(ііл критої1'і і|І пінки зі штучним льодом 0,12-0,13 0,10-0,11 0,07-0,08 0,08-0,09

11 |> и м і т к а. В універсальних спорудах вибирають найбільше значення.

 

Житлові кімнати для розміщення спортсменів повинні мати не менше ніж 6 м2 на одну особу.

< >спітлення спортивних споруд має бути достатнім, рівно­мірним і без блиску. Гігієнічними вимогами передбачено комбі- ниїтно (природне і штучне) освітлення.

Для спортивних залів, плавальних басейнів, критих ковзанок *1 Штучним льодом, павільйонів на старті та фініші трас лижних ІІІІІПК необхідне пряме природне освітлення. Якщо воно є недос­ип нім, передбачають додаткові джерела штучного освітлення.

V гігієнічній практиці існують два способи нормування при- І'ндиіпчі освітлення — геометричний та світлотехнічний. Щоб ІЖ кінчити достатність природного світла, вираховують коефі- НІНІІ площі світлових прорізів, тобто відношення заскленої по- НІ ДОплощі підлоги. У табл. 8.1 наведено значення цього ко- вфіціі п ти для окремих спортивних споруд.

ЩиП иизначити необхідну величину світлового прорізу, слід ►і'ім|і|ц|і ітт помножити на площу підлоги даної спортивної споруди.

Iі рІМ цього показника нормують мінімальний кут падіння »ИМлнцнх іі|)оменів на поверхню підлоги — (не менше 27° для ИИиілЛ'їлеиішої від вікна точки) та мінімальний кут отвору не- ЙНІ пилу, яку ІШДНОзі світлового прорізу точки (не менше ніж 5°).

Реальні умови природного освітлення визначаються за допо- Мніям• коефіцієнта природного освітлення (КПО). КПО — це відношення освітлюваності (у люксах) у потрібній точці примі­щення до одночасної зовнішньої освітлюваності в умовах розсі­яного світла, виражене у процентах. В основних спортивних спорудах КПО повинен бути не менше ніж 1 %. Освітленість ви­мірюється за допомогою люксометра.

Природне освітлення залежить не тільки від розмірів та роз­міщення світлових прорізів, але й від якості та чистоти шибок, від їх забруднення та промерзання, що може призвести до зат­римки 50 % світла.

Для штучного освітлення відкритих спортивних споруд ви­користовують газорозрядні лампи, а для закритих спортивних споруд — люмінесцентні, що більш економічні за звичайні.

Освітлюваність спортивних споруд звичайно вимірюють у го­ризонтальній площині, але для тих видів спорту, що потребують освітлення повітряного середовища, де переміщується м'яч чи спортсмен, її вимірюють також і у вертикальній площині.

Існують окремі гігієнічні норми освітлюваності для залів закритих спортивних споруд, а також для майданчиків і полів, де проводять спортивні ігри.

Норми освітлюваності закритих спортивних споруд наведе­но у табл. 8.2.

На відкритих спорудах для спортивних ігор (крім городків та настільного тенісу) передбачають верхньобічне освітлення. Освітлювальні прилади слід розташовувати на висоті не менше ніж 10 м. Для цих споруд норми освітлюваності наведено у табл. 8.3.

На відкритому повітрі умови для тренувань та спортивних змагань повністю залежать від погоди. Враховуючи це, затвер­джено граничні умови, за яких можливе проведення зимових спортивних заходів (табл. 8.4).

Створення комфортних мікрокліматичних умов у закритих спортивних спорудах забезпечують опалюванням та вентиля­цією (або кондиціонуванням) повітря.

Залежно від пори року, характеру спортивних занять та контингенту осіб, що тренуються чи змагаються, для різних при­міщень розраховано відповідні температури. За відсутності місць для глядачів розрахункова температура для спортивних за­лів має бути 15 °С, для закритих ковзанок — 14 °С, для закритих стрілецьких тирів — 18 °С, для залів плавальних басейнів — на 1—2° вище, ніж температура води у басейні.

Температура повітря спортивних залів з кількістю місць для глядачів до 800 у перехідний та холодний періоди року має бути

І >і б лиця 8.2. Норми освітлюваності спортивних залів (О. П. Лаптев, С. О. Полієвський, 1990)
Нидспорту Найменша освітлюва­ність, лк Площина, в якій нормується освітлюваність Примітки
1 іііі ІІЛЬНИЙ іічііс Горизонталь­на поверхня стола Крім поверхні стола така освітлюваність повинна бути і на відстані 4 м за його межами
Чпкой, (|)ігурне і> її іншій на 1' і III КІІІІІХ Горизонталь­на на поверх­ні льоду --
1 іплмінтон, ҐІпскотбол, III іЛіЧІбоЛ, теніс, футбол, гандбол Горизонталь­на на поверх­ні підлоги  
  Вертикальна на висоту до 2 м Освітлюваність має бути достатньою в площині, що проходить через повздовжню вісь усього майданчика
\і' рпбптика, і Імип< тика, Пі ще, боротьба, II Л• 11 иі 1111 и, Ф"і гупання Г оризонтальна на поверхні (підлоги рингу, килима, помосту, по­верхні води) На змаганнях з боксу в присутності понад 800 глядачів, освітлюваність на поверхні рингу повинна бути не менше ніж 1000 лк
ліч і' .і та важка МІ М'ІИКП, ІІІМИДКІСІІИЙ біг н і кпігілпах Горизонталь­на на поверх­ні підлоги  

 

їй ’<п у теплийперіод — не більше 21 °С. Для залів з кількіс­нії мі« ць Для глядачів понад 800 норми температури повітря для ні |!іікідііого та холодного періоду лишаються такими самими І їй 'і |, и у теплий період — не вище 25 °С.

Дмі санітарно-побутових приміщень спортивних споруд іиміицттура повітря у перехідний та холодний періоди року мас Ні мі ні' менше ніж 25 °С.

Таблиця 8.3. Норми освітлюваності відкритих спортивних майданчиків (О. П. Лаптєв, С. О. Полієвський, 1990)
Споруда Найменша освітлюва­ність, лк Площина, в якій нормується освітлюваність Примітки
Майданчи­ки для волейболу, Горизонтальна поверхня майданчика --
баскетболу, бадмінтону, гандболу      
  ЗО Вертикальна на висоту від 1 до 5 м від поверхні майданчика Освітлюваність має бути забезпечена в площині, що проходить через повздовжню вісь майданчика по обидва боки
Корт ДЛЯ тенісу Г оризонтальна поверхня корту
  Вертикальна на висоту до 5 м від поверхні корту Освітлюваність має бути забезпечена у площині, що проходить через повздовжню вісь корту по обидва боки
Майданчик Горизонтальна Освітлюваність повин­
для настіль­   на поверхні на бути забезпечена на
ного тенісу   стола столі і на відстані до 2 м за його межами
Майданчик для городків Горизонтальна на поверхні грунту  
У межах Горизонтальна
майданчика "міст" па решті площі      
Поле для футболу, регбі, хокею Горизонтальна па поверхні поля  
на траві      
  Вертикальна на висоту до 15 м від поверхні поля Освітлюваність повин­на бути забезпечена в площині, що прохо­дить через повздовжню вісь поля

 


('ііоруда Найменша освітлюва­ність, лк Площина, в якій нормується освітлюваність Примітки
ІІ.К ЙЙІІ ДЛЯ Горизонтальна
1! N(1111111114   на поверхні  
    води  
Арі кп Г оризонтальна
к і лс і ика      
    Вертикальна

 

Т а б л и ц я 8.4. Припустимі граничні кліматичні умови для проведення зимових спортивних заходів (О. П. Лаптєв, С. О. Полієвський, 1990)
1 рупії осіб, що змагаються Безвітряна погода Вітер до 5 м с'1 Вітер 6—10 м с 1
Діїи 12—13 років -12 °С -8 °С — 5 °С (заняття мож­ливі лише на закри­тих стадіонах поблизу житла до ЗО хв)
1 Іідмтки 14—15 років (КЛІНІЦІ) -15 °С -12 °С — 18 °С (заняття ЗО хв)
1 ІІДЛІтки 16—17 років -16 °С -15 °С — 10 °С (те саме)
і 'і иГіи, які складають нормативи масових рІІ ІрМДІІІ -20 °С -18 °С — 12—15 °С (те саме)
• ІІпрТеМеїІИ ІІС нижче II ріприду (лижний та < мнчп11ярський спорт, *ПМЧІ) -25 °С -20 °С — 17—18 °С (те саме)

 

Підносна вологість повітря у спортивних приміщеннях у Ии|нінідііий та холодний періоди року має бути 40—45, а у теп- МН1 .'>() -55 %.

ІІІшідкість руху повітря у зонах перебування спортсменів А»*нч> кпсться не більше ніж 0,2 М'С-1 — у залах закритих басей- мні II,II в спортивних залах для боротьби, настільного тенісу

ін н Притих ковзанках; 0,5 — в решті спортивних залів.

Дмі достатнього забезпечення снортивних залів чистим по­низим їй таповлюють гігієнічні норми об'єму повітря у перера- хунку на одного спортсмена (так званий повітряний куб), а та­кож кількість свіжого повітря на одного спортсмена в годину (об'єм вентиляції).

Повітряний куб для закритих спортивних приміщень має становити не менше ЗО м3, а об'єм вентиляції — 90 м3, тобто кратність обміну повітря має дорівнювати 3. Це означає, що по­вітря протягом години має змінитися 3 рази. За таких умов за­безпечується доступ чистого повітря у приміщення та видален­ня забрудненого повітря.

Гігієнічний стан повітря спортивних залів оцінюють за гра­ничною величиною місткості в ньому діоксиду вуглецю (С02), що не може перебільшувати 1 % складу повітря.

Природна вентиляція, тобто інфільтрація повітря, внаслідок різниці температур зовні та у приміщенні здатна забезпечити лише 0,5-кратний обмін повітря за годину. Певною мірою бажа­ний обмін повітря досягається провітрюванням через віконні кватирки та фрамуги. їх можна тримати відкритими під час тре­нувальних занять та змагань навіть при температурі зовніш­нього повітря від 0 до — 10 °С. У спортивних приміщеннях пло­ща фрамуг повинна бути не менше ніж 1/50 площі підлоги.

Для посилення природної вентиляції у внутрішніх стінах бу­дівель передбачають витяжні канали, отвори яких виводять у приміщення та на покрівлю. У холодний період року ці канали можуть забезпечити 1,5-кратний обмін повітря.

Якщо природна вентиляція є недостатньою, то застосовують штучну вентиляцію — систему зміни повітря за допомогою вен­тиляторів.

У спортивних залах обладнують притічно-витяжну штучну вентиляцію з деяким переважанням притоку, а у санітарно- побутових приміщеннях — лише витяжну, що здатна забезпечи­ти 10-кратний обмін повітря.

У спортивно-видовищних спорудах поширена найбільш дос­конала система штучної вентиляції — кондиціонування повітря. Її головною особливістю є можливість автоматично підтримува­ти потрібні параметри температури, вологості, швидкості руху та чистоти повітря.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 148; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты